CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Mucholapka podivná arrow Měl bych přesadit svoji mucholapku z jiných důvodů?
Měl bych přesadit svoji mucholapku z jiných důvodů? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.01.2008]

O: Krátká odpověď je "pravděpodobně ne", zatímco delší je "no, možná, ale pochybuju o tom“.


Nemastný neslaný, co? Dovolte mi vysvětlit proč mi to nemůžete vyčítat.

Jistě, pochybuju, že vaše rostlina je v ideálním stavu. (Konec konců, zatímco mnoho zkušených pěstitelů MR považuje tyto stránky za zbytečné, tak většina čtenářů FAQ—a právě teď mezi ně patříte i Vy—jsou začátečníci; ale to jsem odbočil.)


dmusc077.jpg
Nepřesazuj mě! Takhle jsem v pohodě!

Jak jsem říkal, než jsem sám sebe přerušil, vaše rostlina není pravděpodobně v ideálním stavu. Například, květináč možná není dost velký pro exemplář, který by bodoval na výstavách. Může se zdát, že rostlina má mraky malých lístečků nahuštěných přes sebe (velmi běžné u rostlin nedávno odebraných z tkáňových kultur). Ale tyto stavy nejsou zas tak špatné. Jelikož mají mucholapky malý kořenový systém, nepotřebují mnoho místa pro kořeny—jen několik centimetrů zeminy jim bude vyhovovat. Pěstuji tucty rostlin samostatně, a všechny jsou v malých květináčcích o průměru jen 5 cm a vysokých 8 cm. Takže vaše rostlina je pravděpodobně bezvadně spokojená se svým současným stavem. Zatímco přesazení vaší šelmy do jiné zeminy (a potrhání kořínků), jí může způsobit šok.

Různí lidé vám řeknou různé věci na tohle téma. Někteří poradí přesadit, jiní řeknou, abyste vaší rostlinu nechali na pokoji. Při rozhodování, co udělat, si napřed ujasněte, z jakého důvodu to chcete udělat.

  • Dostali jste novou mucholapku (vaši první) a chcete jí poskytnout krásný velký domov.
    Nepřesazujte. Vaše rostlina není nová zlatá rybka do akvárka. Už si žije poměrně dobře ve svém malém květináči se zeminou. Nekomplikujte průběh růstu nové rostliny jejím přesazením. Když ji mizerně přesadíte, snadno umře. Postupujte obezřetně se svými prvními mucholapkami. Soustřeďte se na to, abyste vyhověli jejich ostatním požadavkům.
  • Nevíte, jestli je ve správně namíchaném substrátu.
    Nepřesazujte. Fakt, že je stále naživu znamená, že pravděpodobně je ve správně namíchaném substrátu. Pěstitel, který rostliny sázel, nejspíš pěstuje tisíce těchto rostlin a nejspíš použil správný substrát. (Teď doufám, že vaše rostlina nebyla sebrána na lokalitě.)
  • Máte talent pro pěstování rostlin a nevysvětlitelné nutkání přesazovat.
    Raději přesaďte své begónie. Mucholapky nemají rády přesazování. Jste si například jistí, že máte správný mix substrátu? Pokud ne, pročtěte si znovu FAQ, dozvíte se více o substrátech, přesaďte své kaktusy, a až pak uvažujte o přesazení vaší nevinné mucholapky.
  • Daří se jim vskutku dobře a zvětšují se!
    Nepřesazujte. Proč byste si chtěli zpackat dobrou věc?
  • Je pozdní léto.
    Nepřesazujte. Nejlepší vhodná doba pro přesazení je časně zjara, právě když se probírají po období klidu (dormanci).
  • Někdo jiný vám řekl, že by měly být přesazeny.
    Dobře. Na mě nedejte. Zničte svoje rostliny. Je mi to jedno.
  • Nikdy jste neslyšeli o Green Swamp, a ani nevíte, jakou má souvislost s mucholapkou.
    Nepřesazujte. Musíte se o mucholapce dovědět víc.
  • Pěstujete svou rostlinu asi dva roky a nikdy jste ji nepřesazovali.
    Tak to si vedete opravdu dobře! Možná byste měli přesadit. Je sice pravda, že tyhle rostliny nepotřebují příliš místa pro kořenový systém, větší květináč ale rostlině poskytne stabilnější podmínky (např. méně kolísání vlhkosti a teploty) a ona pak bude šťastnější.
  • Pěstujete tuto rostlinu už léta, naučili jste se, jaký správný typ substrátu používat, víte všecko o vhodných teplotách a osvětlení, a máte dojem, že asi víte o mucholapce tolik, co já, a tento FAQ čtete jenom proto, že je to zábava. Rostlina vám zarůstá květináč mnoha odnožemi. A na závěr, víte kde se nachází Green Swamp.
    Pouhé dohady.


Page citations: D'Amato, P. 1998a; Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [20.07.2010] )
 
< Předch.   Další >