Cephalotus: láčkovice australská PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.01.2008]

?: Cephalotus: láčkovice australská (the Albany pitcher plant)

O: Cephalotus follicularis je absolutně báječně vypadající rostlina z jihozápadní Austrálie.


cfoll04.jpg
Cephalotus: Grrrrrrrrrr!

Květináč této bizarní malé věci vypadá tak groteskně bizarně, že očekáváte, že víčka láček těchto rostlin na vás začnou každou sekundou mávat a začnou zpívat veselou písničku malých loutek nebo vyžadovat neprodleně krvavou oběť (to záleží na tom, jaké filmy v životě preferujete).


cfoll10.jpgcfoll07.jpg
sekce X a peristom (obústí) pasti
cfoll12.jpgcfoll11.jpg
lem (vlevo dole na snímku) a pás žláz

A opravdu, tato růžici vytvářející rostlina stojí za povšimnutí. Není příliš veliká, největší, nejgrandióznější shluky láček dosahují průměru maximálně do 60 cm. Růžice je složena ze dvou typů listů. Jeden je plochý, několik centimetrů dlouhý a poněkud připomínající jazyk. Druhý typ je dramaticky proměněn jako kouzelným proutkem ve tvar kompletní láčky a podobné velikosti jako jsou listy předchozího typu. (Velmi náhodně jsou vytvářeny mutantní, přechodné typy listů.)

Láčky jsou divem adaptace. Zubatá křídla na těle láčky mohou plnit funkci jakési dálnice pro hmyz, přivádějící kořist přímo do úst láčky. Víčko s fenestrací (průsvitnými okénky, pozn. překl.) umožňuje vstupu světla do láčky, zároveň však brání přeplnění láčky dešťovou vodou. Pravděpodobně to také pomáhá přidržet kořist (ačkoliv, stejně jako u jiných rostlin opatřených láčkami a víčkem, nedochází ani u láčkovice k žádné pohybové aktivitě při otevírání či zavírání víčka, která by mohla být spojována s polapením kořisti). Obústí láčky je ověnčeno žlázami. Kořist, která spadne do láčky, zjistí, že není možno uniknout, díky mikroskopické, dolů obrácené ochraně na hladkém povrchu stěn láčky a ošklivý, převislý okraj jim neumožňuje uniknout. Každá láčka je naplněna tekutinou, vylučovanou poměrně velkými (průměr 0.2 mm) kopulovitými žlázami. Existuje určitý názor, že se tato rostlina specializuje na lapání mravenců, přestože zprávy z lokalit udávají, že v láčkách se nachází přímo směs různých druhů hmyzu.

Jakmile se jednou ocitne vevnitř, hmyz musí zápasit s hrůzou plochy pokryté žlázami. Ach, žláznatý povrch. Tento prodloužený pás blízko u dna každé láčky je pokrytý drobnými (průměr 0.02 mm) žlázami, které vylučují trávicí enzymy.


cfoll28.jpg
Obecné jméno této rostliny (v angličtině, pozn. překl.) je „Albany pitcher plant“, což naznačuje, že se tato rostlina vyskytuje poblíž australského města Albany. Latinské (vědecké/odborné) jméno velice silně reflektuje svou podobu „toho kdo je vybaven pytlíky a má váčky". I když tohle zní poněkud jako strašný druh urážky ze školního dvora, která navíc byla popletena při doručení, ve skutečnosti je jen tak podivně složeno z botanických odkazů. Cephalotus odkazuje k láčkám, zatímco follicularis odkazuje ke tvaru květních prašníků. Hmmm, opravdu velmi podivný výběr druhového jména, dle mého názoru.

cfoll39.jpgcfoll34.jpgcfoll17.jpg
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Celá rostlina je pokryta takovým množstvím malých štětinek, že by mohla být nazývána „zelinářský ježek“. Toto je druh historických zvláštností, které mi působí radost.

 


Page citations: Juniper, B.E., et al. 1989; Lowrie, A. 1998; Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >