Hledání

Vstup pro členy






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!
CCPS
?: Jak se mohou rostliny pohybovat? Jsou to opravdu živočichové? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.01.2008]

?: Jak se mohou rostliny pohybovat? Jsou to opravdu živočichové?

O: Všechny rostliny mají nějakou schopnost pohybu.

Může to být jednoduchý pohyb, jak se rostlina zvětšuje růstem, nebo pohyb za sluncem, které putuje po obloze. Ale u některých masožravých rostlin může být pohyb extrémně rychlý a ohromující. Jak to rostliny dělají, když nemají svalovou tkáň?


dcape02.jpgdcune01.jpg
Drosera capensis s kořistí; Drosera cuneifolia
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Masožravé rostliny používají tři hlavní mechanismy pohybu (i když o tomto se vědci stále přou). Prvním mechanismem je ten, jímž mucholapky podivné zavírají své pasti. To zahrnuje změny ve velikosti buněk pomocí „růstu kyselin“. Když je past aktivovaná (dotykem spouštěcích chlupů na listech), vnější povrch pasti se stane větším než vnitřní stěna. Toto uzavře past, podobně jako pracují pásky bimetalu v termostatu. (Pro komplikovanější detaily se podívejte zde .) Druhý způsob pohybu je zapříčiněn růstem buněk. Lepivé chlupy rosnatek se ohnou k oběti, protože buňky na jedné straně chlupů přerostou buňky na jejich druhé straně. Třetím typem může být přenos tekutin. Rostliny v podstatě vadnou určitým, kontrolovaným směrem.

Rychlý pohyb v rostlinném království není vlastní jen masožravým rostlinám. Asi znáte rostliny jako mimóza („citlivka“), která se pohne, když se jí dotknete. Vše, co je potřeba je letmý dotyk, aby se listy složily a zhroutily se žalostně k zemi. (Obecné jméno v Hawaištině se dá přeložit jako „hanba!“)


drotu07.jpgdrotu01.jpg
Drosera rotundifolia - připravena k akci! D. rotundifolia s potravou...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Mimochodem ne všechny masožravé rostliny mají rychle se pohybující části. Mnoho z nich (například láčkové rostliny) lapají kořist tak, že mají listy zformovány do velmi chytrých nádržek, takže stvoření, které tam vleze, nemůže uniknout. Tyto rostliny žádné pohyblivé části nemají!

Takže vidíte, že i když jsou masožravé rostliny opravdu úžasné, nejsou stvořeními z jiné planety! Jsou to rostliny, které si vyvinuly nevšední zvyky pomáhající jim přežít. Fascinující, zajímavé a vzrušující, ale stále rostliny.

Pokud si po přečtení těchto FAQ stále myslíte, že masožravé rostliny jsou úplně novátorské organismy, které nejsou tak úplně rostlinami, selhal jsem ve svém botanickém džihádu. V tomto případě si přečtěte nějaké knihy o přírodní historii. Na této planetě jsou zvláštní věci, vedle kterých vypadají masožravé rostliny opravdu pozemsky. Proveďte nějaký výzkum na Burgess creek shale, proboha, to vás opravdu šokuje!


Page citations: Gould, S. J. 1989; Juniper, B. E. et al 1989; Lloyd, F. E. 1942; Rice, B. A. 2006a

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >