CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Všeobecné dotazy arrow Máte nějaká doporučení pro můj vědecký projekt?
Máte nějaká doporučení pro můj vědecký projekt? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[11.01.2008]

?: Máte nějaká doporučení pro můj vědecký projekt?

O: Často dostávám poštu od studentů a učitelů, kteří se podílí na školních vědeckých projektech.


Pokusem obvykle bývá, jakou potravu upřednostňuje mucholapka podivná (seznam kandidátů, který jsem obdržel, obsahuje i hamburgerové maso, kuře, hmyz v různých stádiích smrti, nekvalitní potraviny, vegetariánské potraviny, kočičí žrádlo, limonádu, čpavek, písek a krev!) Smutný fakt o těchto pokusech je, že protože mucholapka podivná není snadná na pěstování, osudem všech pokusných rostlin je obvykle smrt, nezávisle na tom, co experimentátoři vhodí do jejich pastí.

Nechte mě vyjádřit se jasně…

Když studenti kupují masožravé rostliny na pokusy s potravou, detaily pokusu jsou obvykle irelevantní, protože světlo, voda a substrát použité k pěstování jsou celé špatně! Kromě toho mucholapky podivné rostou pomalu, a proto nejsou dobrými předměty pokusů založených pouze na měsíční studii. Mnohem lepší masožravou rostlinou v takových projektech by byla rosnatka. Podívejte se na odkazy pro pořizování rostlin, doporučuji vám zkusit rostlinu zvanou Drosera capensis (rosnatka kapská). Tyto jsou snadné na pěstování (nebo přinejmenším snadnější než mucholapky podivné).

Takže když chcete použít masožravé rostliny v pokusech k měření růstu a máte jen pár měsíců, nepoužívejte mucholapky podivné. Použijte rychle rostoucí rosnatky. Pokud chcete dělat pokus, abyste viděli, jak dobře rostlina roste pod vlivem hnojiva XXX, budete potřebovat nejméně šest měsíců pro rosnatku, a okolo osmnácti měsíců pro mucholapku podivnou. Máte tolik času? Nemyslím si.


dmusc030.jpgdcape05.jpg
Dionaea muscipula; Drosera capensis
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Také byste si měli být zatraceně jisti, že napřed umíte dobře pěstovat masožravé rostliny. Jinak budou po 3-měsíčním pokusu všechny vaše rostliny vypadat odpovídajícím způsobem uboze.

Nehledě na to, jakou rostlinu použijete v pokusu, nezapomeňte na „kontrolu“. Toto by byla rostlina, kterou jste nijak nezneužili. Pokud děláte pokus s krmením, kontrolní rostlina by měla být ta, která nebyla krmena. (Pamatujte si, že masožravé rostliny mohou bez problémů přežít bez potravy.) Pokud je vaše pěstování v pořádku, tato rostlina by měla přežít.

Nechte mě vyjádřit se velice jasně. Neptejte se mě na návrhy na váš vědecký pokus. Neznám detaily rozsahu vaší pozornosti, zaměření na detaily, rozpočet, časové omezení, materiální omezení, laboratorní dovednosti, ani vybavení. Jednou bych rád zahrnul FAQ vlákno popisující různé pokusy, které studenti mohou provádět pro své vědecké projekty. Naneštěstí toto oddělení zabere trochu práce, aby bylo uděláno pořádně. Nechci jen předat vědecký pokus, který bude slepě kopírován studenty. Do té doby budete muset vymyslet vědecký pokus sami. Pokus, který vymyslíte sami, bude mnohem lepší než ten, který vyčtete z knihy a který jsme viděli prováděný znovu a znovu dokola.

P.S. Ano, vím, že toto FAQ vlákno je úplně jako moje FAQ stránka na téma vědecké projekty s mucholapkou podivnou, ale tak často na to odpovídám e-mailem…


Page citations: none, just exaseparation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [15.06.2008] )
 
< Předch.   Další >