CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Catopsis: Rozšíření a stav ochrany
Catopsis: Rozšíření a stav ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[08.01.2008]

?: Catopsis: Rozšíření a stav ochrany

O: Catopsis berteroniana se vyskytuje od jižního výběžku Floridy (okresy Collier, Dade a Monro), přes Karibik až do jižní Ameriky.


S tímto širokým rozšířením je v přírodě poměrně zabezpečen.

Bohužel prostředí na jižní Floridě je významně ohroženo a ničeno invazivními rostlinami. Ačkoliv je invazivní strom Melaleuca quinquinervia je pod významnou kontrolou, invazivní rostliny jsou novým ohrožením. Dioscorea bulbifera (vzdušná brambora) a Lygodium japonicum (šplhavá kapradina) mohou vytlačit zbývající populace. Navíc mol (Metamasius callizona) z Mexika a střední Ameriky nyní ničí floridské tillandsie a jsou zde doklady toho, že tento škůdce může také napadat zbývající populace Catopsis berteroniana.


p1050817.jpg
Vzhled přírodní lokality, kde Catopsis berteroniana roste

Ubohý Catopsis berteroniana má prostě na Floridě problémy. V USA je veden na seznamu ohrožených druhů. Můžete mu pomoci přežít alespoň tím, že nebudete z přírody pytlačit ty rostliny, na které narazíte. Pouze jedinkrát jsem tuto rostlinu hledal při své cestě na Floridu a neměl jsem na to moc času. Nebyl jsem úspěšný, ale vyzkouším to znovu. Přepokládám, že stále ještě zůstaly nějaké rostliny pro mou další terénní cestu!


Page citations: Coile, N.C. & Garland, M.A. 2003; Frank, H. 2000; McPherson, S. 2006; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 2002a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >