Catopsis: lampera de la selva PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[08.01.2008]

?: Catopsis: lampera de la selva

O: Catopsis je rod obsahující kolem 20 druhů broméliovitých rostlin


Pouze jediný, Catopsis berteroniana (Schultes & Schultes) Mez, je pro nás na tomto místě zajímavý. Na první pohled nevypadá C. berteroniana o mnoho lépe než shluk listů objevující se na vrcholu ananasu. Ale první dojmy mohou být zavádějící. (Vždy si tady vzpomínám na své schůzky naslepo.)

Rostlina Catopsis berteroniana je epifyt, což znamená, že žije přichycená k holým a prázdným větvím středně velkých až velkých stromů s řídkým listovím, přichycena hustou masou drátovitých kořenů. Catopsis berteroniana je tak dobře adaptovaný na život ve společnosti stromů, že rostlina, která spadne na zem, uhyne. Zdravé rostliny vytvářejí růžici volně zhuštěných listů. Listy jsou jasně žluté, takže rostlina se jeví, jako kdyby svítila. Listy jsou také potaženy voskovou, pudrově bílou kutikulou, která tento efekt zvyšuje.

Tento obrázek je tak zvláštní, že vyvolává pocit lampy umístěné na holých větvích stromu a v jižní Americe díky tomu získala obecné jméno lampera de la selva (lampa z džungle). Musím souhlasit, že toto je opravdu super jméno. Ve srovnání s tím je latinské (odborné, vědecké) jméno prozaické, Catopsis je etymologicky odvozen od prostředí, ve kterém se vyskytuje jako epifyt ("visící"), ačkoliv rostlina ve skutečnosti nevisí.

Ať už visí či nikoliv, rostlina snadno láká hmyz a ten je polapen pomocí hladkých listů. Nikoliv jako u Brocchinia reducta, kdy je hmyz polapen do centrální nádržky. Místo toho většinou sklouzne do vodní pasti v okolí listů, které jsou rozloženy kolem středu rostliny. Pravděpodobně to více připomíná systém lovu kořisti u Brocchinia hechtioides.


cbert01.jpg
Catopsis berteroniana

Je polapený hmyz opravdu rostlinou stráven nebo je tak činěno symbiotickými organizmy? Jsou živiny skutečně rostlinou absorbovány? Nejsem si zcela jist a důkazy nejsou nijak přesvědčivé. Bráním se zařazení rodů Brocchinia a Catopsis do řady masožravých rostlin, bránil jsem se i dříve. Myslím, že důkazy u rostliny z rodu Catopsis jsou nejslabší z obou jmenovaných rodů. Ale rozhodl jsem se je sem jen tak libovolně zařadit. Předpokládám, že budu prohlášen za vinného a to do doby prokázání neviny. Ale jsem připraven přeřadit je do nemasožravého gheta tohoto FAQ a to kdykoliv. Možná to udělám už zítra, kdo ví.

Detailní odůvodnění toho, proč jsem jej zařadil mezi masožravky je následující:

  1. Je to epifyt žijící na povrchu stromů, shromažďuje zbytky tak, jak to epifyty často dělají. Preferuje stromy s mírně převislým listovím a byl také pozorován, když rostli na telefonních drátech! (vedených vzduchem) Očividně ho nezajímají zbytky původem z hostitelského stromu.
  2. Příležitostně shromažďuje hmyz a to vyšší frekvencí, než je tomu u jiných druhů broméliovitých.
  3. Byl objeven se symbiotickými organizmy v jeho cisterně, symbiotickými organismy stejného rodu (Wyeomyia), které se objevují v jasně masožravém rodu rostlin, jakým je Sarracenia.

Catopsis se neživí větvičkami, ale shromažďuje mrtvý hmyz ve svém chřtánu. Čím jiným, si myslíte, že se živí? Já vím, není to nijak potvrzeno, ale je to zajímavý argument. Dnes jsem tímto přesvědčen, zítra tomu může být jinak.

 


Page citations: Frank, J.H. & O'Meara, G.F. 1984; Juniper, B.E., et al. 1989; Mabberley, D.J. 1987; McPherson, S. 2006; Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 2002a; personal observations.

 

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >