CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Brocchinia: Rozšíření a stav ochrany
Brocchinia: Rozšíření a stav ochrany PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[06.01.2008]

?: Brocchinia: Rozšíření a stav ochrany

O: Brocchinia hechtioides a Brocchinia reducta jsou rozšířeny v jižní Americe, v Guyanské vysočině v okolí Tepuis (stolových hor) případně přímo na nich.


b_reducta8.jpg

V podstatě hovoříme o území heliamfor, tedy o průsečíku Venezuely, Kolumbie, Brazílie a Guyany.

Vzhledem k tomu, že jsem v této oblasti nebyl, mohu pouze shrnout zprávy ostatních. Očividně zde existují horské populace v nadmořských výškách 1800-2800 m (na stolových horách) a také nížinné populace (Gran Sabana) v nadmořských výškách 800-1500 m. Obě populace se liší vzhledem (nížinné rostliny jsou menší), ale není jasné, zda jsou tyto rozdíly vytvářeny geneticky nebo působením prostředí.

Oba druhy jsou v přírodě jen velmi těžce rozeznatelné, nejsou také dostupné důvěryhodné informace o rozdílech v geografickém rozšíření obou těchto druhů.

Stav ochrany obou populací (horské i nížinné) těchto rostlin se zdá v současnosti zajištěn. Nížinné populace mají malou ekonomickou hodnotu a jsou málo vhodné pro využití lidmi. Horské oblasti jsou oblastmi s ochranným statusem. Ilegální návštěvy těchto míst s následným pašováním rostlin má, zdá se, malý dopad na jejich populace. Z důvodu změn globálního klimatu může dojít ke změnám ve vzorcích klimatu v deštných oblastech, ale z mé strany je toto čistá spekulace. Neexistují zde žádné zprávy o možném ohrožení invazivními rostlinami.


Page citations: McPherson, S. 2006; Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [28.06.2009] )
 
< Předch.   Další >