Aldrovanda vesiculosa PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[05.01.2008]

?: Aldrovanda vesiculosa

O: Aldrovanda je volně plovoucí vodní rostlina bez kořenů.


avesi14.jpgavesi08.jpg
"Vodní kolo" a pasti

Tato rostlina je blízce příbuzná jiné masožravé rostliny a to Dionaea muscipula a sdílí sa_vesiculosa_jf_11.jpg ní mnohé její atributy, jako například spouštěcí (sklapovací) pasti, pouze s tím rozdílem, že je používá pod vodou! Obecný název (anglický) je „waterwheel plant“ (vodní kolo) a to proto, že má jeden soubor listů, oddělené od řapíku, který vypadá, jako vodní (mlýnské) kolo! Název rodu oslavuje italského přírodovědce Ulissea Aldrovandiho (1522-1605). Ve skutečnosti byl původní název tohoto rodu „Aldrovandia“, ale Carl Linné toto jméno popletl a my tak používáme nesprávné vyslovování dodnes.

Každý list v „kole“ končí malou, svírací pastí. Top jak past skutečně chytá kořist je poněkud složité. Podobně jako past mucholapky podivné, a_vesiculosa_jf_12.jpg obsahují i pasti aldrovandky spouštěcí chloupky. Když jsou vydrážděny dotykem kořisti, způsobí, že se past uzavře. KLAP! Uzavření trvává přibližně ¼ až ½ sekundy, což je impozantní, pokud si uvědomíme tu skutečnost, že křídla pasti musí před sebou tlačit vodu, aby se sevřely. Pokud není chycena žádná kořist, past se znovu otevře po 10-20 hodinách.

Zvláštní způsob uzavírání pastí byl pozorován De Sassusem již v roce 1861, ale až po vydání Darwinovy objevné práce se začalo předpokládat, že by mohla být tato rostlina pravděpodobně masožravá. My dnes víme, že past vskutku vylučuje fosfátové trávicí enzymy a že pasti, krmené radioizotopy označeným planktonem, vstřebávají kořist.


FOTO©Jan Flísek: Aldrovanda vesiculosa na maďarské lokalitě.


Page citations: Darwin, C. 1875; Fabian-Galan, G. & Salageanu, N. 1968; Juniper, B.E. et al. 1989; Lloyd, F.E. 1942; Rice, B.A. 2006a.

Revised: August 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >