Mikrosvět

Masožravé rostliny pod drobnohledem

To, jak konkrétní masožravé rostliny vypadají, většina z nás ví. Někdo pěstuje druhů více, někdo méně. Každý ale určitě nastudoval nějakou literaturu, prošel web, prohlédl spousty fotografií, botanických zahrad nebo výstav. Ti šťastnější shlédli přirozené lokality rostlin ve volné přírodě. Obohacujeme se vzájemně předáváním informací a výměnou rostlin, ale jak často se dostaneme rostlinám téměř až pod kůži?

V této sekci našeho webu se vám postupně pokusíme přiblížit nezvyklé pohledy na naše oblíbené rostliny nejen pomocí elektronového mikroskopu či klasického mikroskopu, ale také pomocí fotografií detailů rostlin nebo jejich kořisti. Věříme, že se vám tak lépe podaří pochopit to, jakou stavbu tyto rostliny mají, jak jejich některé části skutečně fungují nebo se minimálně můžete podívat na zajímavé snímky, které jsou mnohdy vskutku ztvárněním přímo uměleckým.

Zároveň budeme rádi, v případě že máte přístup k optickým zařízením nebo jen prostě fotíte detailní snímky, když se o vaše výtvory podělíte nejen se členy CCPS.


genlisea lobata1.jpggenlisea pygmaea1.jpggenlisea violacea1.jpg
Genlisea lobata --- Genlisea pygmaea --- Genlisea violacea
FOTO©Bartosz Jan Plachno

Na výsledné podobě Mikrosvěta se můžete podílet i vy sami! Ať už zasláním fotografií nebo postupným doplňováním textů, jednotlivé snímky komentujících!

Své snímky pořízené fotoaparátem, nebo pomocí mikroskopu a dalších technologií (včetně popisku, který chcete, aby byl u fotografie umístěn), posílejte na adresu vit.chudoba@volny.cz.

Můžete poslat třeba jen náhled (rozměru cca 300 x 300 pixelů) a adresu umístění originálu fotografie na vašich stránkách. Pod snímkem a textem bude vždy uveden jejich autor, případně i odkaz na autorovy webové stránky.

Uvítáme také náměty a materiál na snímkování pomocí elektronovém mikroskopu. Máte-li k dispozici několik přebytečných semen nebo jinou rostlinnou část, kterou chete vidět "zvětšenou", napište na výše
uvedený e-mail, abychom mohli dohodnout způsob předání.


  • Kresby a malby masožravých rostlin  ( 2 položek )

    Jak byly rostliny znázorňovány kdysi? Když nebyl ještě technický pokrok na takové úrovni, aby je dokázal zachytit filmový pás nebo fotografický materiál jakéhokoliv druhu? Dostanete-li se ke starým, nejen botanickým knihám, případně se vám i dnes do rukou dostanou popisy jednotlivých druhů, jsou běžnými metodami zachycení jak celých rostlin, tak i jejich detailů například kresba tužkou, tuší, perokresba, malba vodovými barvami, kombinovaná kresba či malba, rytiny apod.

    Abyste viděli, že i podobný způsob zachycení rostlin je nejen dostatečně vypovídající, ale navíc znázornění rostlin posunuje do uměleckých oblastí, zřídili jsme jako další podrubriku Mikrosvěta tuto a následující stránky s obrázky a obrazy rostlin, které jsou zde zachyceny jednou z výše uvedených metod.

    Ať se vám líbí!


  • MR fotoaparátem  ( 22 položek )
  • MR mikroskopem  ( 45 položek )
    Masožravé rostliny mikroskopem, tentokrát ovšem nikoliv elektronovým. Detaily nejsou možná tak výrazné, rysy tak ostré, ale i tento způsob pořizování fotografií masožravých rostlin má něco do sebe a svým kouzlem dokáže oslovit všechny, koho tento divoký a nebezpečný svět pohltil.