Kde se vyskytují rosnatky? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[30.12.2007]

?: Kde se vyskytují rosnatky?

O: V USA a Kanadě se vyskytuje kolem sedmi druhů rosnatek, záleží na tom, které z nich akceptujete jako samostatné druhy.


Většinou seznam druhů vyskytujících se v USA a Kanadě obsahuje následující druhy:


  • D. brevifolia

  • D. capillaris
d_capillaris_jf_11.jpg dcapi12.jpg
Drosera capillaris; lokalita D. capillaris, Mississippi
1) Foto Copyright © Jan Flísek 2) Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

  • D. filiformis
d_filiformis_filiformis_jf_07.jpg d_filiformis_v_tracyi_jf_26.jpg
D. filiformis var. filiformis; D. filiformis var. tracyi

  • D. intermedia
d_intermedia_jf_06.jpghabma05.jpg
Drosera intermedia a její lokalita v Massachusetts
1) Foto Copyright © Jan Flísek 2) Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

  • D. linearis
habmt01.jpg
lokalita Drosera linearis

  • D. rotundifolia

d_rotundifolia_jf_21.jpghabca03.jpg
Drosera rotundifolia a její lokalita v Kalifornii
1) Foto Copyright © Jan Flísek 2) Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 


 

mapdr01.gifmapdr02.gif
mapy rozšíření rodu Drosera v USA
(vysvětlivky k mapám naleznete v textu)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Už jen přidání Drosera filiformis do tohoto seznamu způsobuje určité komplikace. Zaprvé: existují dvě dobře definované variety tohoto druhu. Drosera filiformis var. filiformis je menší, je hluboce zabarvená do červena a vyskytuje se v Severní (Jižní?) Karolíně, severně do Massachusets (Nova Scotia). Drosera filifomis var. tracyi je větší, bledě zelená a vyskytuje se na pobřeží Mexického zálivu až po Floridu a jihozápadní Georgii.

Některé botanické práce považují D. filiformis var. tracyi za samostatný druh („D. tracyi“), ale toto jméno nebylo platně publikováno (je to „nomen nudem“). Obě variety mají také velmi podobná semena a ochotně tvoří hybridy, které jsou schopny dalšího rozmnožování, což není případ u dalších severoamerických rosnatek.

Ke zvětšení zmatku v rozšíření D. filiformis existuje několik malých populací tohoto druhu na Floridě, které jsou jasně červené. Není jasné, zda se jedná u těchto odříznutých populací o D. filiformis var. filiformis nebo o červenou varietu D. filiformis var. tracyi.

Dále se můžete setkat se jmény "D. annua" a "D. leucantha", které odkazují k růžově a bíle kvetoucím verzím D. brevifolia. Současný názor je takový, že tato dvě jména si nezaslouží status samostatných druhů.

No a konečně něco podivného se děje také s populacemi D. intermedia a D. capillaris, speciálně na pobřeží Mexického zálivu a dolů na poloostrov Florida. V těchto oblastech se můžete setkat s „dlouholistou“ D. capillaris, která vypadá zcela odlišně od D. capillaris rostoucí dále ve vnitrozemí. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o populace hybridů, polyploidů nebo něčeho podobného. Začínám se zabývat kacířskou myšlenkou, že zde existují nějaké druhové populace, které nebyly správně identifikovány, ale nestrávil jsem dostatečné množství času při zkoumání lokalit, abych byl schopen vynést nějaké závěrečné stanovisko. Některé mé úvahy na toto téma si můžete přečíst v mé reportáži z cesty do Louisiany a Mississippi v roce 2005.

Jen tak mimochodem, nepovažujte uvedenou mapu za přesnou a vyčerpávající, co se rozšíření rosnatek týká, bez diskuse zobecňuje rozšíření. Ničení lokalit a prostředí také přispívá k její nepřesnosti. Hlavní myšlenkou je dát vám k přemýšlení oblasti, kde by se spíše rosnatky vyskytovat mohly.

Pro kompletnost pro občany USA bych měl doplnit ještě mapy Aljašky a Havaje. Na Havaji se vyskytuje D. anglika, která byla nalezena v bažinách Alaika´i na hoře Kaua´i.


Page citations: D'Amato, P. 2001 (personal communication); Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 1976, 1999b, 2002a; Snyder, I. 2002 (personal communication); personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner


V České republice se vyskytují následující rosnatky:
  • Drosera anglica - kriticky ohrožený druh, Krušné Hory, Šumava, Krkonoše, Třeboňsko
d_anglica_jf_03.jpg
Drosera anglica (FOTO © Jan Flísek )
  • Drosera intermedia - kriticky ohrožený druh, Českolipsko, Český les, Krkonoše, Třeboňsko
d_intermedia_za1.jpg
Drosera intermedia (FOTO © Zdeněk Aksamit)
Drosera × obovata (kříženec D. anglica a D. rotundifolia)
d_x_obovata_jf_02.jpg
Drosera × obovata (FOTO © Jan Flísek )
  • Drosera rotundifolia - silně ohrožený druh, naše nejrozšířenější rosnatka, Jeseníky, Beskydy, Šumava, Krkonoše, Jizerské, Krušné a Orlické hory, Brdy, jižní Čechy, Českomoravská vrchovina

d_rotundifolia_rk1.jpg
Drosera rotundifolia (FOTO © Radek Kastner)


Ve Slovenské republice se vyskytují následující rosnatky:

  • Drosera anglica
  • Drosera rotundifolia

(pozn. překl.)

Aktualizováno ( [11.03.2008] )
 
< Předch.   Další >