CCPS arrow Informační servis arrow Akce a novinky arrow Akce arrow SOUTĚŽ PRO ČLENY CCPS 2011
SOUTĚŽ PRO ČLENY CCPS 2011 PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.12.2011]

SOUTĚŽ PRO ČLENY CCPS (stávající i zaregistrované během doby trvání soutěže) O KNIHU STEWARTA McPHERSONA "GLISTENING CARNIVORES"

Naše společnost připravila pro všechny své členy, případně pro všechny ty, kdo se členy naší společnosti stanou nejpozději do ukončení této akce, soutěž o exkluzivní publikaci Stewarta McPhersona, která je věnovaná všem rodům masožravých rostlin, které svou kořist lapají pomocí lepivých částí svého těla, většinou listů. Publikace má téměř 390 stran, obsahuje desítky barevných fotografií a mnoho zajímavých informací. Její běžná cena je ca 900Kč.

01.12.2011 - DO TEXTU DOPLNĚNY SPRÁVNÉ ODPOVĚDI (níže) 


Pravidla:


Otázky:

1) Jak se jmenuje nejstarší nalezená prehistorická masožravá rostlina (zkamenělina) a kde byla nalezena? (Archaeamphora longicervia, severní Čína)

2) Co je to šlenk? (dočasně zaplavená prohlubeň v rašeliništi)

3) Jaká masožravá rostlina byla na titulní stránce prvního čísla časopisu "Masožravé rostliny" společnosti CCPS? (Drosera meristocaulis)

4) Co označuje/znamená slovo "vlieëbos“?  (Obecný název roriduly/chejlavy v afrikánštině)

5) Co znamená v překladu druhový název "oreophila" u jedné ze špirlic a ze kterého jazyka tento název pochází? (horomilná, pochází z řečtiny)

6) Jaký je základní rozdíl ve funkci stopkatých a přisedlých žláz masožravých rostlin? (stopkaté žlázy vylučují lepkavý sliz pro polapení hmyzu, přisedlé žlázy vylučují trávicí tekutinu)

7) Co je to CITES? Uveďte, které druhy masožravých rostlin jsou zahrnuty v dodatku I. a II. 
(Konvence o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy fauny a flory; Nepenthes khasiana, N. rajah, Sarracenia rubra ssp. alabamensis, S. oreophila, S. rubra ssp. jonesii (I.), Nepenthes sp. a Sarracenia sp. - mimo těch v dodatku I., Dionaea muscipula (II.))

8) Ve kterých městech a státech se konalo 5 posledních EEE?

(v letech 2005-2011) = Evropská burza a výstava masožravých rostlin pořádaná společenstvím národních masožravkářských organizací: 2005 Praha, 2006 Bonn, 2007 Leiden, Nizozemí, 2008 Mira, Itálie, 2009 Gent, Belgie, 2010 Leiden, Nizozemí, 2011 Chester, V. Británie)

9) Jak se obecně nazývají typy pastí masožravých rostlin, které mají například rody Sarracenia, Nepenthes, Heliamphora, Darlingtonia? (gravitační pasti)

10) Vyjmenujte alespoň 4 rody rostlin, které obsahují pouhý jediný masožravých druh a zároveň žádný nemasožravý. (např. Aldrovanda, Dionaea, Cephalotus, Darlingtonia, Drosophyllum, Triphyophyllum…)

Doplňková otázka:

Kolik příspěvků bude mít naše fórum (CCPS) věnované masožravým rostlinám (http://forum.masozravky.org/index.php) k 10.12.2011. Napište číslo. Současný stav příspěvků naleznete ve spodní části hlavní strany fóra v sekci Statistiky)


ODPOVĚDI NA TÉMĚŘ VŠECHNY OTÁZKY NALEZNETE NA NAŠEM WEBU, V NAŠEM ČASOPISE NEBO NA NAŠEM FÓRU.

01.12.2011 - VÍTĚZKOU SOUTĚŽE SE STALA ŠÁRKA FORETNÍKOVÁ, KTERÁ ODPOVĚDĚLA SPRÁVNĚ NA VŠECHNY OTÁZKY A TUDÍŽ NEBYLO ANI NUTNO PRO ROZHODNUTÍ O VÍTĚZI POUŽÍT OTÁZKU DOPLŇKOVOU!!! GRATULUJEME!!! 

Aktualizováno ( [02.12.2011] )
 
< Předch.   Další >