CCPS arrow Společnost
Archiv Novinek 2008 PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.01.2011]
24.12.2008

Přejeme vám krásné a klidné svátky strávené v kruhu nejbližších. Hodně dárků pod stromečkem a každému všechna splněná přání.

V roce 2008 jsme společnými silami dokázali netušené. Důkazem toho jsou nejen naše obsáhlé stránky a časopis, ale i další aktivity, které společně provozujeme. Přejme si, ať nám elán a nadšení i v následujícím roce vydrží. A když každý z nás také přiloží ruku k dílu pro ostatní a tuto společnou věc, určitě obohatí obohatí nejen sebe, ale i naši nevšední zálibu.

Tak ať vám rostou!

18.12.2008

A opět další dárek před vánocemi. Šéfredaktor Richard Pichl rozeslal všem členům druhý letošní Zpravodaj! A brzo se také objeví v příslušné sekci na stránkách.

A co v něm najdete? Osmnáct stran poutavého čtení a mnoho fotografií. Jen tak namátkou: EEE 2008 – do Miry a zpět, Trpasličí rosnatky, Šlechtitelské úspěchy sezóny roku 2008, Umělé opylování špirlic, Nepenthes jacquilineae a Nepenthes izumieae – dvě vzácné láčkovky ze Sumatry, Nová literatura 2008. A také informace z dění ve společnosti.

Toto číslo se prostě redakci povedlo! ;-)

12.12.2008

Malý dárek pro členy CCPS mezi Mikulášem a Vánoci. Podařilo se dohodnout velmi zajímavou slevu na celý sortiment pěstitelských potřeb firmy FIMA Brno. Nabídka se týká pouze členů společnosti CCPS. Bližší podrobnosti čtěte přímo na příslušné stránce v sekci Informační servis – Partneři našim členům – FIMA pěstitelské potřeby.

04.12.2008

Uvolněn jeden článek z posledního čísla časopisu Masožravé rostliny pro veřejnost (jako je tomu u každého čísla): Méně časté druhy trpasličích rosnatek v našich sbírkách (Masožravé rostliny 2-2008)

Dnes byl také na webu zveřejněn první soutěžní článek o členství 2009 a knihu Stewarta McPhersona – Můj život s masožravkami od Martina Malouška.

01.12.2008

A máme tady další článek Stewarta McPhersona – "Nádržkovité bromélie", opětovně přeložený Pavlou Vackovou.

30.11.2008

Pokračuje také soutěž o členství v CCPS na rok 2008 a to se zajímavým přidaným bonusem, knihou Stewarta McPhersona "Glistening Carnivores"!!! Bližší informace jsou na této stránce! Termín uzávěrky byl kvůli vánocům posunut na 31.01.2009.

29.11.2008

Díky nepředvídaným technickým problémům se podařilo zprovoznit hlasování v "Dětské výtvarné soutěži" až dnes. Věnujte chvilku svého času třem kategoriím obrázků a pomozte tak dětem vyhrát jejich masožravé rostliny! Kategorie jsou rozděleny dle věku účastníků, hlasovat můžete u každého obrázku v rozmezí 1–5 bodů. Nejúspěšnější z každé kategorie budou odměněni masožravkami, které mimo jiné věnoval i Jan Novák. Děkujeme.

26.11.2008

A opět Stewart McPherson a Pavla Vacková, tentokrát Jak se starat o špirlice (Sarracenia).

22.11.2008

Objevil se další článek Stewarta McPhersona – "Jak se starat o mucholapku podivnou". Přeložila Pavla Vacková.

17.11.2008
Výtvarná soutěž "Masožravka 2008"
Během několika málo dní začne na stránkách CCPS hlasování o nejlepších dětských výtvorech v soutěži kreseb "Masožravka 2008", kterou s neutuchající energií připravila pro děti Šárka Foretníková. Jakmile Miloš Šula technicky hlasování připraví, budete všichni včas informování, abyste pomohli vybrat ty nejzajímavější dětské výtvory a tak zároveň pomohli odměnit vítěze jednotlivých kategorií.

Prvotní informace se můžete dozvědět ZDE !
16.11.2008

Na podzim (říjen) zorganizovala naše členka Šárka Foretníková rozsáhlou soutěž s masožravou tematikou pro děti. Během cca dvou týdnů budete moci všichni hlasovat o vítězích ze skupiny dětských obrázků, které postoupily do druhého kola soutěže. Vyhlášení potom proběhne na počátku příštího roku. Sledujte další informace.


A troška statistiky na závěr:

  1. Společnost funguje necelý jeden rok
  2. Uspořádali jsme dvě velké akce/setkání vždy s účastí více než poloviny členské základy
  3. Rozjeli jsme a sestavili nejkomplexnější stránky o masožravých rostlinách v České republice a rozhodně jedny z nejobsáhlejších nejen celoevropsky ale i celosvětově
  4. Na webu je umístěno více než 3000 stran formátu A4 (a to je jen nepřesný odhad!)
  5. Navázali jsme spolupráci se zahraničními společnostmi i jednotlivci po celém světě
  6. Rozjeli jsme semennou banku
  7. Vydali 3 čísla nového časopisu "Masožravé rostliny" a Newsletter pro členy
  8. K dnešnímu dni je jen ve FAQ Barryho Rice připojeno 1552 fotografií! Naprostá většina z nich z přírodních lokalit po celém světě.
  9. Další desítky, respektive stovky fotografií můžete nalézt v ostatních sekcích a kategoriích našeho webu, například jen v sekci "Počasí na lokalitách" je umístěno dalších 970 fotografií a to jen a pouze přímo z přírodních lokalit!

A to je jen zlomek aktivit, které společnost vyvíjí nejen pro vlastní členy, ale i pro širokou veřejnost se zájmem nejenom o tyto krásné rostliny.



15.11.2008

Vyhlášena nová soutěž o členství na rok 2009 ve společnosti CCPS zdarma! Více se dozvíte ZDE!

13.11.2008

Vyšlo nové číslo časopisu "Masožravé rostliny" .Také byl přidán další článek Stewarta McPhersona, tentokrát o "Darlingtonia californica" .

31.10.2008

Vzhledem k tomu, že naše dvorní tiskárna dala přednost komerčně příznivějším titulům, dochází ke zpoždění vydání nového čísla časopisu "Masožravé rostliny". Odměnou za toto čekání jsou pro společnost "božsky" nízké náklady na jeho vytištění.

Richard Pichl, šéfredaktor

15.10.2008

Dnes došlo mezi naší společností a AOPK (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR) k podpisu smlouvy o vzájemné spolupráci při mapování a monitoringu výskytu masožravých rostlin na území České republiky. Podpisem smlouvy jsme rovněž získali unikátní přístup do databáze, ve které AOPK shromažďuje informace o celé řadě dalších chráněných druhů živočichů a rostlin. Tyto informace jsou pak využívány k ochraně lokalit i samotných druhů.

Díky podpisu smlouvy tedy můžeme již naplno rozjet náš projekt. Zapojit se může doslova každý, takže pokud jste letos navštívili nějaké místo, kde rostly masožravé rostliny, dejte nám o tom vědět krátkou zprávou na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny . Pokuste se dále sledovat Vámi nalezenou lokalitu a rostliny i v příštích měsících a letech. Získáte mnoho kouzelných zážitků, ale i důležitých informací, které pomohou ochraně lokality či samotných masožravých rostlin. Více informací o projektu "Monitoring MR" najdete zde.

12.10.2008

Vzhledem k dostatku zajímavých materiálů, jejichž zveřejňování je naplánováno na několik příštích měsíců, vznikla pod Encyklopedií masožravých rostlin nová sekce - Články o masožravých rostlinách. Prozatím na ukázku články Stewarta McPhersona a Sergia Zamudia Ruize doplňují také již dva dříve zveřejněné články od Kamila Páska a Miloše Šuly. V této sekci se však budou objevovat i příspěvky českých autorů – tedy i vaše!


STAŇTE SE ČLENY CCPS!

Jsme mladou a dynamickou společností s vynikajícím know-how, skvělými členy, světovými kontakty, nadšenými spolupracovníky a chutí, dokázat ještě mnohem víc a třeba právě s vámi v našich řadách!

Bližší informace se dozvíte ZDE.

Stewart McPherson

Čestný člen naší společnosi, věnoval CCPS pro účely recenzí své dvě nejnovější knihy: Lost Worlds of the Guiana Highlands a Glistening Carnivores – The Sticky-Leaved Insect-Eating Plant.

Dále jeho nakladatelství Redfern Natural History nabízí všem členům naší společnosti 15% slevu na zakoupené knihy.


POZOR!!! OD 07.07.2008 DOŠLO KE ZMĚNĚ BANKOVNÍHO KÓDU eBANKY (2400) NA BANKOVNÍ KÓD RAIFFEISENBANK (5500)

OD 07.07.2008 JE TEDY SPRÁVNÉ BANKOVNÍ SPOJENÍ NÁSLEDUJÍCÍ:

RAIFFEISENBANK 2918388001/5500


VYCHÁZÍ PRVNÍ LETOŠNÍ ČÍSLO ČASOPISU "MASOŽRAVÉ ROSTLINY". JEHO OBSAH NALEZNETE ZDE !


INFORMACE O NEJVĚTŠÍM EVROPSKÉM MASOŽRAVKÁŘSKÉM SVÁTKU SE DOZVÍTE ZDE: EEE 2008, Mira, Itálie

Zahraničním společnostem jsme také rozeslali naši oficiální nabídku na pořádání EEE v roce 2011. Čekáme na odezvu.
Nevíte si rady s latinskými slovy, chcete je přeložit? Nastudujte botanickou latinu na našich stránkách a využijte latinsko-český, česko-latinský slovník on-line! Bližší informace naleznete TADY !
Mikrosvět , o který se stará Vítek Chudoba, je již také na stránkách – připomínky k této sekci, ale hlavně makro fotografie, adresujte přímo jemu. Předem děkujeme.

Když už jsme u spolupracovníků – stále hledáme překladatele pro FAQ i jiné texty (angličtina, němčina, španělština, portugalština), nebojte se Radkovi nebo Richardovi ozvat.

Bližší informace o potřebách společnosti se dozvíte přímo na stránkách Chcete nám pomoci?


11.08.2008

Nezapomeňte se zúčastnit další velké a skvělé podzimní akce CCPS v září ve Fata Morganě v Praze (06.09.2008 od 10.00 hod.) a zároveň určitě využijte skvělé nabídky Kamila Páska a objednejte si u něj masožravé rostliny s dodáním do vlastních rukou právě na této podzimní akci, to vše se slevou 20 %. Bližší informace naleznete ZDE!

06.07.2008

Šárka Foretníková začala přispívat svými obrázky na naše stránky. První z nich jsou květy Drosera nitidula ssp. allantostigma, D. paelacea, Utricularia calycifida ´Asenath Waite´, Drosera caduca a Pinguicula emarginata. Naleznete je v sekci "Rody masožravých rostlin" v části "Trpasličí rosnatky", "Rosnatky komplexu petiolaris" a "Tučnice Mexika a střední Ameriky". Zároveň do "Mikrosvěta " přidána nová sekce, která bude shromažďovat "Kresby a malby MR".

30.06.2008

Zprovozněna Semenná banka společnosti CCPS o. s., jejím správcem je Martin Faměra a naleznete ji ZDE.

30.06.2008

Stewart McPherson zaslal dvě slíbené knihy k recenzi a nabídl 15% slevu členům společnosti v e-shopu Redfern Natural History na jeho dvě nové knihy.

23.06.2008

Čestným členem společnosti se stal Stewart McPherson, který zároveň nabídl neuvěřitelné množstvé fotografií, článků a... nechte se překvapit!

10.06.2008

Čestnými členy společnosti se stali Barry A. Rice (USA), který s naší společností spolupracuje již od jejího začátku a poskytl nám velkoryse stovky fotografií masožravých rostlin a exkluzivně k překladu celý jeho obsáhlý FAQ a Fernando Rivadavia (Brazílie), který neméně neúnavně spolupracuje v oblasti fotografií, článků a hlavně zajímavých informací přímo z lokalit masožravých rostlin!

01.05.2008

Změna struktury webu, informace více propojujeme a vzniká tak vpradě "ENCYKLOPEDIE SVĚTA MASOŽRAVÝCH ROSTLIN"!

24.03.2008

Dobrý den všem. Do FAQ Barryho Rice byly doplněny další sekce a stránky, tentokrát věnované mucholapce (rod Dionaea) a genlisejím (rod Genlisea).

Stále ještě zbývá obrovské množství materiálu a fotografií k doplnění, přesto alespoň malý souhrn za necelé 3 měsíce práce:

1) hotovo je již 142 webových stránek (FAQ) textu věnovaných jednotlivým rodům, druhům, pěstování, vysvětlivkám atd., dalších několik set stran je ještě připravováno

2) těchto 142 stran obsahuje v současné době již 547 vysoce kvalitních fotografií, velká část z nich zachycuje rostliny na přírodních stanovištích, což pozorným čtenářům může výrazně pomoci i při domácí kultivaci, další stovky fotografií z různých zdrojů jsou v naší databázi a čekají na postupné zveřejňování

3) na našem webu naleznete již 130 map výskytu masožravých rostlin a další budou přibývat

4) V sekci Mikrosvět již naleznete 57 fotografií – převážně elektronovým mikroskopem

5) V sekci Počasí na lokalitách je již zapracováno 8 rodů, 58 druhů a 126 přírodních lokalit masožravých rostlin

6) Několik z nás se již nějakou dobu snaží oživit Utricularia menziesii a jsme zvědavi, kdo z nás bude ten nejúspěšnější.

7) "Speciální květináče" pro pěstování rostlin jsou v současné době již na cestě k těm, kdo si je objednali, (copyright hrnčírna Krumvíř).

6) Web CCPS má takovou strukturu, že pomáhá jak začátečníkům, tak i pokročilým pěstitelům či fajnšmekrům, kteří si dokáží informace z jednotlivých sekcí jednoduše pospojovat dohromady tak, aby jim tyto dokázaly pěstování co nejvíce ulehčit a aby dokázali nalézt návaznosti a podobnosti, hlavně takovým, komu nevadí se po informacích pídit a pracovat s nimi ve svůj i náš prospěch

Děkujeme všem aktivním spolupracovníkům i vám ostatním, pro které tuto činnost rádi děláme a těšíme se na to, že se stále více z vás do činnosti společnosti bude zapojovat, protože tak se nám všem bude nejvíce vracet to, co sami vložíme.

Myslím, že i do budoucna se máme všichni společně na co těšit, důležité pro nás ale je, že se z CCPS a jejích členů nestává usedlá a zakonzervovaná společnost, lebedící si vykládáním na internetu, ale že díky velkému množství z vás, v různých částech republiky, se společně aktivně setkáváme a věnujeme se tomu, co máme všichni rádi a nemusí to být vždycky jen masožravé rostliny!

Pokud si aspoň někteří díky nám k sobě našli cestu, můžeme i za toto být na naši činnost hrdí!

09.03.2008

Jak jste mohli již zaznamenat, v neděli 9.3. proběhla valná hromada společnosti v Botanické zahradě Praha. V příslušné sekci stránek se brzo objeví zápis, další informace a fotky jsou na fóru.

08.03.2008

Ode dnešního dne je také přístupná sekce webu počasí na lokalitách (díky za to především J. Flískovi a M. Šulovi) a a částečně zpřístupněn masožravý FAQ i pro nečleny společnosti. FAQ se nám rozrůstá do obřích rozměrů.

 
< Předch.   Další >