CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek
Pěstování masožravek PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[23.12.2007]

Poněkud nespokojení s pěstováním obyčejné mucholapky podivné, hledáte širší pole nebezpečí pro svou zahradu. Oh, jací jste to nezodpovědní lidé!

FAQ, kdysi jen pouhopouhá malá stránka, je nyní tak komplikovaný a ohromný, že může být poněkud odstrašující. Takže jsem založil sekci pro začátečníky – což je několik prvních stránek – jen proto, abych odpověděl na některé velmi základní otázky. Poté začínám s více komplikovanými otázkami pro více pokročilé pěstitele.

Jen tak mimochodem, za pokročilé pěstitele považuji ty, kteří jsou schopni udržet naživu své masožravé rostliny déle než rok. Pokud máte dvacet nebo více druhů masožravých rostlin, jste pěstitelem – odborníkem.


spsit06.jpg pgyps04.jpg ibicelutea03.jpg
Sarracenia psittacina; Pinguicula gypsicola; Ibicella lutea
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Závěrečný kousek filozofie o pěstování těchto masožravek. Poskytnu vám nějaké vodítko, OK? I když žádné z následujících témat neobsahuje garanci. Můžete se držet přesně těchto instrukcí, a přesto můžete zjistit, že nejste schopni pěstovat masožravé rostliny. Ještě daleko pravděpodobnější je, a skutečně s opravdovou jistotou, že nedodržujete pouze žádnou z rad, kterou jsem vám poskytl, a přesto jste schopni rostliny pěstovat. Dostávám neustávající proud mailů od expertních pěstitelů, které obsahují věci, jako jsou například ty následující:

"Drahý Barry, dovol mi, abych ti uctivě naznačil, že jsi moula. Tvůj FAQ není pravdivý, pokud v něm tvrdíš...(vyberte si níže)
...že byste neměli používat dešťovou vodu"
...že byste měli proplachovat váš písek"
...že byste neměli nechat stát tučnice ve vodě"
...že byste neměli hnojit"
...že je dřevěné uhlí blbost"
...že ty SUPERrůstové látky jsou hloupé"

Upozorňuji tyto přitroublé pisatele mailů, že se snažím poskytnout návod začínajícím pěstitelům. Toto není článek do Carnivorous Plant Newsletteru o některých detailních aspektech pěstování masožravých rostlin, OK? Vím, že hovořím obecně! Dělejte, cokoliv u vás funguje a ne to, co vám říkám!


dlusi34.jpg dadel03.jpg
Drosophyllum lusitanicum; Drosera adelae

CELÁ TATO SEKCE FAQ JE PŘÍSTUPNÁ JAK ČLENŮM CCPS, TAK VŠEM NEREGISTROVANÝM NÁVŠTĚVNÍKŮM NAŠEHO WEBU.


Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )