CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Zpráva z výletu: Kalifornie (Sierra Nevada), 2003 - 1. část
Zpráva z výletu: Kalifornie (Sierra Nevada), 2003 - 1. část PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.06.2009]

O: Je legrační, jak berete věci za samozřejmé jen proto, že je máte na dvoře. Měl jsem již vytvořených několik „zpráv z výletu“ do FAQ než mě vůbec napadlo vytvořit jednu pro zajímavé lokality v Kalifornii. Whoops!

V červenci 2003 jsme skvělá Beth a já jeli na jedno z našich oblíbených stanovišť v severní Kalifornii: Lassen National Park. Strávili jsme několik dní v National Forest Land, poblíž jezera Almanor, na jihu parku. Toto byla na masožravky bohatá část výletu. Poté jsme strávili pár dní v severní části parku, ale protože se v této části výletu nevyskytovaly žádné masožravky, nebudu ji zde popisovat.

Několik drobných prohlášení: při přípravě této zprávy jsem probral své složky kvůli několika fotografiím, které jsem pořídil při předchozích výletech. Nechci nikoho uvádět v omyl; chci jen prezentovat lokalitu svými nejlepšími obrázky. Také jsem popsal tento výlet jako výlet do Sierra Nevada, ale nejsem si touto klasifikací úplně jistý. (Obávám se, že hory v Lassen mohou být spíše spojeny s Cascade Range, jsem si jist, že mi nějací geologové pošlou e-maily s více informacemi o tomto!)


 mapus04.gif

Výlet:

Čtvrtý červenec se blížil, a Beth a já jsme se poohlíželi po něčem zábavnějším, než je obvyklé postávání a sledování ohňostrojů. Měli bychom založit mezinárodní drogový kartel? Příliš jednoduché. Požít naše paranormální schopnosti k vyvolávání duchů? To už jsme dělali. Místo toho jsme se rozhodli jet na několik dní tábořit do Lassen National Park (a okolí).

Lassen je můj nejoblíbenější národní park v Kalifornii. Ano, překonává i Yosemite. Je tak pěkný, protože je geotermálně a vulkanicky aktivní. Má horké prameny, bublající jezírka, sirné průduchy, vařící se bahenní jezírka, nedávné výrony lávy, kužele žhavého uhlí a spousta dalších zajímavých věcí. Je to bláznivé! Hory Šílenství! Lassen také má všechny obvyklé alpínské krásy, které uvidíte na horách, jako čistá jezera, sněhová pole, skvělé ptáky, medvědy, jehličnany a další pěkné rostliny.

Lassen je také skvělým místem pro masožravé rostliny. Má dva druhy rosnatek a jejich křížence, a čtyři druhy původních bublinatek. V této reportáži popisuji první dva dny našeho výletu, které jsme strávili v oblasti obzvláště bohaté na masožravé rostliny.

Jeden komentář, který bych opravdu rád udělal, je o podivnou Drosera anglica, která se vyskytuje v Kalifornii. Tato rostlina má hrozně dlouhé, úzké listy. Jsou tak úzké, že někteří jedinci téměř napodobují Drosera capensis! Nevěříte mi? Čtěte dál…

Příjezd:

habca03.jpg

Než se dostanu k fotografii výše, jsou vhodné nějaké informace o zákulisí.

Lassen National Park je v severovýchodní Kalifornii, poblíž severního konce oblasti Sierra Nevada. Centrem je Mt. Lassen, 3200m vysoká hora lávového původu. Při své velikosti je Lassen pouze částí původního vulkánu jménem Mt. Tehama (který sám sebe zničil před dlouhou dobou. /to mi připomíná jednoho českého génia a všestranného umělce - sopku, která zasypala sama sebe J - pozn. překl./). Poslední erupce Mount Lassen začala 19. května 1915, takže je to stále velmi aktivní vulkán! Nalézá se tam mnoho geotermálně aktivních oblastí, které můžete navštívit – prohledejte web dotazem na „Bumpass Hell“ a uvidíte fotografie jednoho z mých oblíbených míst. Jednoho dne Mt. Lassen vybuchne znovu a pravděpodobně zabije mnoho lidí. Na tohle myslím, když ji navštívím. (Samozřejmě pokaždé, když navštívím San Francisco, můj krevní tlak vyskočí – spadnou na mne dnes ty domy?)

Každopádně naše výpravy za masožravými rostlinami byly na jih Lassen National Park, těsně za hranicemi parku. Severně od města Chester jsou v národním parku rozptýlená jezera, a některá jsou pro masožravé rostliny perfektní.

Toto jezero je na pozemku chlapeckého skautského tábora. Beth a já jsme požádali o povolení od hlídky na silnici vedoucí do tábora a oni nás laskavě nechali místo navštívit. Mraveniště chatek, jídelen a shromaždišť shromážděných na jedné straně jezera bzučelo hlasy chlapců a skautských vedoucích. Nikdy jsem nebyl skautem, ale místo vypadalo zrovna tak, jak bych si tábor představoval. Velmi zdravé, velmi srdečné. Dřevěné štěpky, kapesní nože, provaz, kompasy, jídelny.

Nenechte se zmýlit mým tónem – návštěvu jsem si užil a zaměstnanci byli velmi nápomocní. Dokonce Beth a mě půjčili kanoi a vybavení, takže jsme jezero mohli snadněji prozkoumat. Kmen na této fotografii byl přístupný pouze na loďce (nebo plaváním, pokud máte rádi ledovou vodu), a na místě ho v hluboké vodě držely mrtvé větve zapíchnuté do dna jezera. Vše červené, co na kmeni roste, je Drosera rotundifolia.

Mrkněte na syté barvy vody, oblohy a rostlin. To je opravdové. To je Lassen pro vás!

Tato oblast je kompletně pokryta sněhem a ledem po dobu asi 6 měsíců v roce.

Rosnatky:

drotu08.jpg

Tady je bližší pohled na rosnatky na kmeni. Je tam velmi málo „země“, rostliny rostou na vlhkých bodech na kmeni. Předpokládám, že kmen je pouze porézní, vlhká opora pro rostliny. Žluté květy jsou Mimulus (kejklířka). Všimáte si těch kobaltově modrých objektů v rostlinách? V dolní části uprostřed fotografie jich pár je…

Jídlo!

drotu04.jpg

Jedná se o nějaký druh malé vážky. Mohl by mi někdo sdělit, co jsou zač? Tyto modré potvory jsou skvělou potravou pro rosnatky v oblasti Lassen. V určité části roku se zdají být hlavní potravou rosnatek – nebo jsou alespoň nejnápadnějšími objekty, které rostliny chytí.

Poté, co jsme obdivovali tyto rostliny, jsme vrátili kanoi a prošli se kolem jezera s jedním z táborových přírodovědců. Viděli jsme nějaké další Drosera rotundifolia, a dokonce i pár jedinců Utricularia macrorhiza. Byli tam nějací zajímaví ptáci, jako sýkory horské, strakapoudi  mniší, šoupálci američtí, a brhlíci američtí. Potom jsme samozřejmě vyrazili na další lokalitu!

Jezero…

habca07.jpg

Abych dodržel pokyny v mých FAQ, neprozradím jméno tohoto malého jezera. Většina kalifornských pěstitelů masožravých rostlin toto místo zná, takže vynechání tohoto faktu je trochu hloupé. Ale stejně…

Toto jezero je nejúžasnější, a nepochybně nejlepší místo na masožravé rostliny v oblasti Lassen. To, co vypadá jako plochá travnatá pláň zaplňující většinu fotografie, je vlastně plovoucí masa vegetace – Sphagnum a další rostliny. Stoupněte na to, a připomíná to obrovskou vodní postel. Toto je skvělý příklad „falešného dna jezera“. Tyhle rohože se prostírají obzvláště doširoka podél severních a jižních břehů jezera, a poskytují skvělé prostředí pro masožravé rostliny, hlavně rosnatky. Několika druhům Utricularia, které mají rády mělkou vodu, se také daří v mokrých prohlubních rohože. Jezero má také velmi hlubokou vodu, vhodnou pro ve vodě se volně vznášející U. macrorhiza.

Ptáci jsou zde také dobří, jak lze očekávat, zejména zajímaví a krásní pěvci. A po dlouhém dni objevování si můžete zaplavat v jezeře (pokud není příliš studené), rybařit (pokud je to váš osud), a potom si postavit stan v kempu u jezera (pokud to vypadá, že sousedi nebudou příliš nepříjemní).

Toto je země medvědů, takže buďte opatrní a nenechávejte jídlo volně ležet. Také nesbírejte rostliny. Na tomto místě je velký provoz, takže čím menší jsou stopy po vás, tím lépe! Vlastně pokud se spokojíte s pozorováním rohože z kanoe, tak je to vůbec nejlepší!

Na rohoži:

dangl05.jpg

Vydejte se opatrně na plovoucí rohož. Dávejte pozor, abyste nepropadli dírami. Nechoďte tam sami.

Ho ho! Co je ta svítící načervenalá záře v trávě?

Rosnatky:

dangl07.jpg

Je to samozřejmě rosnatka! Vlastně je to Drosera anglica, na Kalifornii celkem neobvyklý druh. Opravdu vzácná pro sluneční stát, ale tuto rostlinu lze nalézt v mnoha severních a chladných mokřinách světa. Současně se myslí, že se vyvinula přírodním křížením (mezi D. linearis a D. rotundifolia) v oblasti velkých jezer.

I když je tato rostlina rozšířená globálně, a tak může pro někoho být trochu světská, já přemýšlím, jestli jsou kalifornské rostliny trochu „jiné“ – často jsem ohromen, jak dlouhé a úzké mohou být jejich listy. Zaměřte se na rostlinu napravo od středu této fotografie. Vidíte tu rostlinu s velmi dlouhými, svisle orientovanými listy? Možná, že to nelze pořádně vidět na této fotce, tak mě nechte ukázat vám jinou.

Hubené listy!

dangl11.jpg

Podívejte se, jak tyto rostliny vypadají skoro jako Drosera capensis (obzvláště Drosera capensis „red“). Ano toto jsou opravdu rostliny v přírodě. Ta červená pigmentace indikuje, že rostliny rostou dobře, na jasném slunci. Toto nejsou oslabené rostliny, ale dlouho- a úzkolisté, kalifornské Drosera anglica.

Tak pěkné:

dangl06.jpg

Tady je další fotografie Drosera anglica, vypadající velmi pěkně.

Óó, můžete také vidět několik malých rostlin Drosera rotundifolia v levé spodní části této fotografie. Vyhání květní stvoly. Zajímá vás, co se může stát, kdyby se tyto dva druhy zkřížily?

(Má otázka se nazývá předvídání; jedná se o velmi pokročilý literární trik.)

Jiskrné!

dangl08.jpg

Lidi, mohl bych se na tento obrázek dívat celý den. Zdá se vám pěkná? Měli byste Drosera anglica vidět ve skutečnosti!

Hej, vidím na těch rostlinách spoustu malých chycených breberek. Hádám, že chytí více, než jen ty modré vážky, které jsem ukázal prve.


Zpráva z výletu: Kalifornie (Sierra Nevada), 2003 - 2. část


Page citations: Greuter, W., et al. 2000; Taylor, G. 1988; personal observations.

Revised: January 2007

©Barry Rice, 2005

T: Pavla Vacková

Aktualizováno ( [03.06.2009] )
 
< Předch.   Další >