CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Co je to za rozpory, které jsem slyšel v souvislosti s rašeliníkem a rašeliništi?
Co je to za rozpory, které jsem slyšel v souvislosti s rašeliníkem a rašeliništi? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.10.2008]

O: Existuje mnoho obav kvůli tomu, jakým způsobem se těží rašeliník (Sphagnum) pro pěstiteské účely. Pamatuji si dobu, kdy jsem otevřel balík s rašeliníkem a našel malé mrtvé špirlice usušené společně s rašeliníkem. Lámalo mi to srdce. Právě obavy z neudržitelného způsobu těžby rašeliny přivedly část pěstitelů k pokusům s jinými pěstebními médii, jakými jsou např. kokosová vlákna nebo zcela anorganické substráty.


Kay Klier napsal skvělou revizi tohoto problému, která je obsažena níže. Sphagnum je pravým mechem z rodu Sphagnum. Tyto mechy mají specializované buňky, které se nazývají "válcové buňky", které umožňují mrtvému rašeliníku zadržovat neuvěřitelné množství vody. Roste v močálech a mokřinách, často vytváří "polštáře". Má přirozené antibiotické vlastnosti. Dobrá to ochrana před hnitím a rozkladem. K dostání jako vláknitý, stříhaný nebo mletý rašeliník. Z pohledu celosvětové biomasy tvoří většinu mechů světa pravděpodobně rašeliník – existují zde obrovské severské zásoby.

Existují další mechy, včetně rodů Mnium, Bryum, Andraena, Funaria a množství dalších. Tyto mechy obsazují volné niky, jakými je například stromová kůra, povrch půdy, některé bažiny a mokřiny, prostě každé vlhké místo. Nemají válcové buňky a obecně nejsou příliš pěstitelsky hodnotné, jako je tomu u rašeliníku. Viděl jsem prodávat "listový mech", aby se jím přikryl povrch závěsných květináčů se zasazenými rostlinami (někteří lidé nemají rádi pohled na holý substrát).


habsc02.jpghabor04.jpg
Rašeliník a rašeliník s rašelinou...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Rašelina je částečně rozložený organický materiál. Pokud zkoumáte rašelinu, můžete najít drobky a kousky listů, stonků nebo větviček, ale je to v podstatě velmi dobře rozložený materiál. Jeden z nejběžněji prodávaných druhů rašeliny je rašelina vytvořená z částečně rozloženého rašeliníku. Ale existuje velké množství jiných druhů rašeliny, záleží jen na „startovacím“ materiálu. Rašelina tvořená rašeliníkem bude zadržovat jen omezeně větší množství vody než „obyčejná rašelina“.

Rašelina hoří. "Trávníky", které se řežou, suší a pálí v Irsku a dalších chladnějších severních zemích, jsou pláty rašeliny, přeměněné na palivo. Cekem praktické, když je podnebí příliš nehostinné pro stromy. Také užitečné ve chvíli, když jste všechny stromy vykáceli kvůli dřevu a další tam už prostě nejsou.

Co je tedy zač "rašelinný mech"? Teoreticky řečeno to je rašeliník (Sphagnum), vláknitý, stříhaný nebo mletý, ale může to také být cokoliv jiného. Viděl jsem prodávat částečně rozloženou ostřici a rákos jako "rašelinný mech" (ano, toto označení zmizelo poté, co jsem měl malou diskusi s prodavačem...).


drotu23.jpgspurp42.jpg
Drosera rotundifolia a Sarracenia purpurea na rašeliníku
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Dlouhovláknitý rašeliník prostě obsahuje celé sušené rostliny. Pokud vytáhnete jeden pramen, bude vypadat jako hrubý, úzký proužek tkaniny. Nebude ochotně nasávat studenou vodu (obvykle dám potřebné množství do kbelíku a zaliju jej vroucí vodou – po čase vychladne natolik, že se s ním dá manipulovat holou rukou a tou dobou je už plně nasáklý. Naberte jej do dlaně a zmáčkněte. Zadržuje neuvěřitelné množství vody. Zmáčkněte jej a získáte více vody z tohoto mechu než byste získali z houby, kterou používáte v kuchyni. Parádní věc. Velmi všestranný materiál a bohužel se zdá, že se doposud nepodařilo najít náhradu, která by se svou kvalitou alespoň blížila.


Destrukce prostředí spojovaná s těžbou rašeliníku působí starosti. Jak už mnozí lidé poznamenali, toto jsou rostliny mokřin. Těžební metody jsou parádně surové a vy získáte všechno, co se v rašeliníku objevuje. Rosnatky, tučnice, Empetrum, Sagina, na co si jen vzpomenete. Když je tento druh aktivity prováděn na širokém území, je naprosto destruktivní a neobhajitelný. Bažiny a rašeliniště Velké Británie jsou toho živým důkazem. A také jsem mohl shlédnout těžbu rašeliny v Minnesotě, která mě přiváděla k šílenství.

Dá se těžit rašeliník obhajitelným způsobem? Samozřejmě že ano. Obecně to vyžaduje těžit úzké, kolmé pruhy rašeliniště a ponechávat "příkopy". Zbývající rostliny je opět rychle zaplní, s minimálním poškozením ekosystému. Oblast může být těžena po několika letech znovu (skutečný potřebný čas záleží na délce vegetační sezóny, tedy mimo jiných věcí).

The Nature Conservancy ve Velké Británii (nikoliv totožná s TNC ve Spojených státech – státní, na rozdíl od amerických soukromých skupin) má několik mokřin a rašelinišť, které se využívají pro těžbu rašeliny po staletí. Ve většině případů je to po celou dobu obhajitelná aktivita, jen to co znovu doplní je vytěženo. Krásným příkladem tohoto postupu je Wicken Fen.


habvt03.jpg
Rašeliníkový koberec ve Vermontu
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Sphagnum je skvělá věc a téměř nenahraditelná pro některé účely. Ale biologická rozmanitost je také nenahraditelná. Takže pokud se rozhodnete používat rašeliník pro zahradnické účely, používejte jej moudře a opatrně a pouze pro ty účely, pro které může posloužit.

Jak jsem řekl, rašeliník používám. A pravděpodobně používám více rašeliníku, než většina nekomerčních pěstitelů, kteří nejsou postiženi zkušenostmi starých zahradníků, zaškolených při komerčním pěstování. Ale v současnosti, vzhledem k tomu, že jsem ten zmiňovaný balík rašeliníku koupil před mnoha lety, by mi takový balík vydržel 12-25 let. Tenhle balík rašeliníku představuje jeho roční produkci na 0,05 akru velkém rašeliništi v Iowě (ne, můj nepocházel z Iowy, ale prostě znám tempo růstu v tomto státě, tudíž to je důvod, proč na rašeliník myslím v těchto souvislostech).


sphagsp___04.jpg
Sphagnum
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
A dejte také na vědomí vaše názory a myšlenky organizacím, které se těžbou rašeliníku zabývají z komerčních důvodů. A pokud nedostanete žádnou odpověď, můžete s tím žít, nekupujte tyto produkty a prostě jim řekněte proč. Poté, co jsem viděl to obrovské rašeliniště v Minnesotě, kde funguje obrovská zahradnická firma s celou řadou produktů, které bojkotuji. Na druhou stranu je to celkem rozumná firma, s dobrým přístupem k produktům "organickému pěstování" a také sponzorující některé dobré pěstitelské programy. Ovšem nedostanou ode mne ani haléř do té doby, dokud to nedají do pořádku.

Kay Klier, Biology Dept, UNI


Page citations: Personal observation; reader contribution.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [27.10.2008] )
 
< Předch.   Další >