CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Nabeton jednoduchý návod na pěstování mucholapky…
Nabeton jednoduchý návod na pěstování mucholapky… PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.12.2007]

O: Špatná zpráva pro vás. Nejsou jednoduché odpovědi.

zd_navod_dm1.jpg

Tady je řešení. Mucholapky (Dionaea muscipula / Venus flytrap / mucholapka podivná, pozn. překl.) jsou rostliny, které žijí ve vlhkém, podmáčeném, slunečném a teplém podnebí močálů. Pro to, abyste je dobře pěstovali (tím je myšleno mít je stále naživu i po 12 měsících), musíte okopírovat tyto podmínky.


dmusc095.jpg
Zdvojená past
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Co byste tedy měli dělat se svou nově koupenou zubatkou? Udělejte si hrnek kávy a přečtěte si tento FAQ. Dozvíte se, že mucholapka pochází z kyselých mokřadů Severní a Jižní Karolíny. Dozvíte se, že se mucholapka neadaptuje dobře na jiné podmínky.

Aby byla mucholapka spokojená, je klíčem k úspěšnému pěstování co největší přiblížení pěstitelských podmínek těm, které panují na přírodních lokalitách. Toto zdánlivě triviální prohlášení je tak důležité, že je raději ještě nahlas a důrazně zopakuji:

Klíčem k úspěšnému pěstování mucholapky je co největší přiblížení pěstitelských podmínek těm, které panují na přírodních lokalitách.

Můžete pěstovat mucholapku v teráriu? Jistě, pokud dokážeme zopakovat vlhké azd_navod_dm2.jpg extrémně slunečné podmínky, právě takové, jaké by rostliny očekávaly v obou Karolínách. Můžete pěstovat mucholapku na parapetu? Samozřejmě, pokud je váš parapet extrémně osluněný a vlhký, právě jako v Karolínách. Můžete rostliny pěstovat venku? Samozřejmě, pokud je tam vlhko a teplo jako právě v Karolínách. Můžete nechat mucholapky přes zimu venku? Ovšem, pokud je u vás chladno bez vražedných mrazů, jako v Severní a Jižní Karolíně.

Přečtěte si o nárocích rostliny, potom si napište svůj vlastní návrh, jak budete muset tuto rostlinu pěstovat. Můžete říct: „To je těžké!“. A máte pravdu. Je jednoduché chovat zvířata jako jsou psi a kočky, ale u jiných, jako například u pand nebo wombatů, je chov obtížný. To stejné se dá říci o rostlinách. Tulipány jsou jako psi. Mucholapky jsou jako wombati. (Žiju jen chvíli a tak věci můžu říkat tímto způsobem).

A hodně štěstí!


Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner
FOTO © Radek Kastner (mimo označených foto)

Aktualizováno ( [24.06.2008] )
 
< Předch.   Další >