CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jsou některé masožravé rostliny “škodlivé”?
Jsou některé masožravé rostliny “škodlivé”? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.10.2008]

O: Nejdříve musím poznamenat, že slovo "škodlivý", tedy minimálně v USA, znamená více než jen otravný nebo protivný. Toto slovo má právní důsledky a je používáno k tomu, aby označilo rostlinu, která podléhá některým zákonům při jejich přemisťování a transportu, prodeji a také při vynuceném vyhlazení.


Jaký druh znaků je zahrnut pod označení "škodlivý"? Obvykle (ne vždy však nutně) je škodlivá rostlina rostlinou nepůvodní, ale daleko významnější je, že způsobuje nějaký druh dopadu nebo následků, který stojí veřejné peníze. Například může být jedovatá pro hospodářská zvířata nebo lidi, nebo zarůstá vodní kanály, nebo snižuje výnos plodin.

Ibicella lutea je rostlinou, která, zatímco nemá žádné konkrétní postavení v USA, je označena za „škodlivou“ v Západní Austrálii. Toto označení získala, protože má dlouhé semenné tobolky, které se zaháknou za nohy a srst hospodářských zvířat a mohou je zranit svými ostrými bodci. Ačkoliv se jedná pravděpodobně o nemasožravou rostlinu, zmiňuje se o Ibicella lutea i tento FAQ (its being discussed elsewhere in this FAQ).


uinfl13.jpguinfl05.jpg
Utricularia inflata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Roztomilá masožravá rostlina Utricularia inflata je původem z jihovýchodních částí USA. Přesto někdo (pravděpodobně nadšenci do masožravých rostlin) ponechal volně v přírodě nějaké rostliny ve státě Washington. Nyní se překotně rozrůstá ve zdejších jezerech, kde pravděpodobně vytlačí původní druhy bublinatek z těchto oblastí. Vlastníci utrácejí peníze a snaží se odstranit tuto rostlinu, ale nejsou příliš úspěšní. Může být označena za škodlivý plevel, protože se rozrůstá do hustých koberců, které překážejí veslařům a jiným, kdo dávají přednost otevřené vodě. Bylo by ironií, pokud by metody používané lidmi ke kontrole populace Utricularia inflata skončily tím, že budou vyhubeny i původní druhy bublinatek, jakými jsou např. Utricularia macrorhiza, U. gibba, U. minor, U. intermedia, nebo U. ochroleuca – a pochybuji, že to je to, co zamýšlel ten, kdo zde tuto rostlinu původně vysadil!

Page citations: Anonymous, Washington State Dept. of Ecology, 2000; Ceska & Ceska, 1986; personal observation.
Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005
T: Radek Kastner
Aktualizováno ( [27.10.2008] )
 
< Předch.   Další >