CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Je dobré vysazovat masožravé rostliny podél silnic?
Je dobré vysazovat masožravé rostliny podél silnic? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[21.10.2008]

O: Vysazování podél cest – tak to jste píchli přímo do vosího hnízda!


Na jihovýchodě USA bývá často zmiňováno, že se část z nejlepších lokalit masožravých rostlin nachází podél silnic. Evidentní známka toho, že mají být okraje silnic využívány jako oblasti pro masožravé rostliny.

Zaprvé několik upozornění. Ujistěte se nejdříve, že jste četli stránku ve FAQ věnovanou invazivním druhům (FAQ entry on invasive species) a že tak prostředí nevystavujete nebezpečí. Zvažte také představu o tom, že okolí cest se zdá být dobrým prostředím, protože to je oblast, kterou máte sklon celou prozkoumat při své jízdě po dálnici. Opravdu jste si jistí, co přesně zač jsou ty věci 100 metrů od silnice?

spsit02.jpg
Sarracenia psittacina
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Proč bychom měli vysazovat masožravé rostliny podél silnic: Spočítejte si velikost volného prostoru kolem dálnic a získáte neuvěřitelné množství přírodního prostředí! Masožravé rostliny nerostou do přílišné výšky, takže nemohou být rizikem pro jízdu a viditelnost. Takovéto vysazování může také povzbudit zájem o místní rostliny. Občasné žetí (nikoliv herbicidy) opravdu pomáhají masožravým rostlinám, protože se tak odstraňuje jejich konkurence.

Proč bychom neměli vysazovat masožravé rostliny podél silnic:
Z vědeckého pohledu, teoreticky ovlivňujete a znehodnocuje genetickou banku vyséváním semen z nepůvodních oblastí. Tento argument je celkem silný, když se jedná o zacházení se vzácnými druhy rostlin. Musí být prokázáno, že vysévání a vysazování podél cest nebude narušovat opylování původních druhů.

dinte01.jpg
Drosera intermedia
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jak jsem řekl, určitě bych rád viděl okolí silnic osázené masožravými rostlinami. Vzhledem k tomu, že nemají rády herbicidy, pokud by byly změněny plány správy prostor v okolí silnic, aby to povzbudilo růst masožravých rostlin, to zároveň znamená používání menšího množství herbicidů. Ovšem to by byla přece dobrá věc.

Page citations: Personal observations.
Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005
T: Radek Kastner
Aktualizováno ( [21.10.2008] )
 
< Předch.   Další >