CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Co je zač Program na přežití Nepenthes clipeata?
Co je zač Program na přežití Nepenthes clipeata? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Nejlepším způsobem, jak ochránit druhy před zničením, je chránit je v jejich přírodním prostředí. Ochraňujte prostředí a nezachráníte tím pouze tento jediný druh, ale všechny ostatní organismy, které přispívají k tomuto jedinečnému přirozenému prostředí.

Bohužel existují některé případy, kdy tento způsob není přijatelnou alternativou. Například u rostliny Nepenthes clipeata, je rozsah přirozeného výskytu maličký a celé známé prostředí vážně přeměněno lidskou činností. Tato rostlina je pravděpodobně na nejlepší cestě vyhynout během následujících 20 let.


Nemáme tedy nic podnikat? NE! Měli bychom použít tolik zdrojů, kolik jich je dostupných k tomu, abychom uchránili tolik z těch několika málo zůstávajících rostlin, kolik jen bude možné. V roce 2000 se vyklubala myšlenka na ochranu tohoto druhu. Trvalo to několik let, ale tým vědců nakonec vytvořil "Program na přežití
Nepenthes clipeata", zkráceně NcSP.


nclip01.jpgnclip02.jpg
Nepenthes clipeata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud pěstujete rostlinu Nepenthes clipeata, měli byste vyplnit náš dotazník (complete our questionnaire). Velmi nás zajímá dozvědět se co nejvíce o rostlinách v kultivaci, které nepochází z množírny Andrease Wistuby, o těchto rostlinách už víme.


Zjistěte si více o tomto programu v knihovně tohoto FAQ (the FAQ Library) a udělejte to, s čím můžete pomoci!


Page citations: Cantley, R. et al. 2004; Cantley, R. et al. 2005; Rice, B.A. 2005b; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.10.2008] )
 
< Předch.   Další >