CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jak mohu pomoci zachránit masožravé rostliny před vyhubením?
Jak mohu pomoci zachránit masožravé rostliny před vyhubením? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Můžete pomoci mnoha různými způsoby! Zde je několik z nich.

Zachovávejte si svůj respekt a zanícení pro přírodu. Buďte opatrní v přírodním prostředí. NIKDY NEVYKRÁDEJTE LOKALITY (tzn. nesbírejte rostliny ilegálně) nebo nevysazujte nové druhy do prostředí. Pamatujte na přírodu, když volíte. Pokud se zajímáte zejména o masožravky, pamatujte, že žijí v mokřadech – pečování o toto prostředí by mělo být pro vás vysokou prioritou. Měli byste zvážit připojení ke společnosti pěstitelů masožravých rostlin, abyste zůstali v obraze o tom, jak se rostlinám daří v přírodě.


sflav08.jpg
Sarracenia flava
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Například dobrým nápadem by bylo připojit se k International Carnivorous Plant Society (nebo CCPS – České společnosti pěstitelů masožravých rostlin, pozn. překl.). Je to skvělá společnost se zajímavými výhodami a silným ochranářským zaměřením. Možná byste se mohli připojit k The Nature Conservancy (nebo k Agentuře ochrany přírody v CZ, pozn. překl.) Je to extrémně úspěšná, národní, nezisková organizace zapojená ochrany krajiny pomocí přímému nákupu, ochranářským právům na průchod a partnerství.

Používá nekonfrontační, do značné míry apolitické způsoby a má za sebou skvělé výsledky v ochraně mokřadů. Podívejte se na jejich stránky pro více podrobnějších informací. Mimoto se můžete stát členem a pracovat jako dobrovolníci v mnoha jejich kancelářích po celých Spojených státech.


habca29.jpg
Ochranářský výzkum...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Existují také další organizace, které také vykonávají velkou práci, mnoho malých, lokálních frakcí je velmi energických. Podporujte činnost vašich místních ochranářských organizací. Nemyslím nutně, abyste jim dávali peníze – vykonejte pro ně nějakou dobrovolnou práci. Setkáte se s dynamickými lidmi. Pokud jste sami, možná potkáte toho NĚKOHO VÝJIMEČNÉHO… Pokud jste oba svobodní a k tomu promiskuitní, možná potkáte osm TAKTO VÝJIMEČNÝCH LIDÍ... Vzdělávejte ostatní o hodnotě krajiny, přírodního prostředí a rostlin. Uvědomte je o tom, že "bažiny" nejsou ohyzdná a zbytečná území!
habsc15.jpg
Sarracenia jonesii - obnovování lokality
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud nic jiného, snažte se minimalizovat vaši stopu v krajině šetřením zdrojů. Recyklujte, používejte méně klimatizaci, buďte moudří při vašich rozhodnutích směřujících k zachování přírodního prostředí.


Page citations: personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >