CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Co to je všechno zač, ty “bezantokyaninové rostliny”?
Co to je všechno zač, ty “bezantokyaninové rostliny”? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Ah, museli jste hovořit s přívrženci darlingtonií a špirlic!

Červené zbarvení u mnoha masožravých rostlin je způsobeno pigmentem, který se nazývá anthocyanin (antokyanin). Tu a tam se vytvoří mutantní formy masožravých rostlin, které postrádají antokyanin. Tyto rostliny mají elektrizující zelený vzhled. O těchto rostlinách se hovoří jako o "anthocyanin-free," (bezantokyaninových).


spurp17.jpg
Sarracenia purpurea f. heterophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Bezantokyaninové klony byly nalezeny téměř u všech druhů špirlic a u darlingtonie. Dvěma z nich byl dán latinský název (S. purpurea subsp. purpurea f. heterophylla, S. rosea f. luteola) a dvěma byl dán název kultivaru (Darlingtonia californica 'Othello' a S. psittacina 'Green Rosette').

spurp35.jpg
Nějaká další S. purpurea f. heterophylla?
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Takovéto rostliny jsou považovány za výjimečně vhodné pro zařazení do sbírky, protože jsou tak vzácné, což ovšem mívá neblahé následky. Například ještě donedávna v přírodě existovala bezantokyaninová (celozelená) forma Sarracenia jonesii, ale pytláci vysbírali každou rostlinu a tak ji v dnešní době již v přírodě nenaleznete. Zatracení pytláci. Terénní pracovníci, poučeni tímto případem, kteří podobné raritní rostliny naleznou, jsou obvykle velmi nemluvní o tom, odkud rostliny pocházejí a neradi také odkrývají informace důvěryhodným lidem. Můžete se jim divit?

dcali062.jpgdcali022.jpg
Normální Darlingtonia californica (vlevo) a Darlingtonia ´Othello´
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pár slov o Darlingtonia californica 'Othello'. Našel jsem populaci této rostliny – ve skutečnosti jedinou existující populaci - a při práci s majitelem pozemku nebyla pouze zabezpečována jeho ochrana, ale také byla legálně sbírána semena a distribuována mezi sběratele masožravých rostlin, a to ve dvou rozdílných termínech. Ovšem osobně nemám semena této rostliny pravidelně, protože se vytvářejí neochotně a složitě. Takže je po mně nechtějte. Zkuste semenné banky masožravkářských společností. Naposledy jsem rozesílal semena na podzim.


Existují také celozelené formy jiných masožravých rostlin. Věřím, že kultivary
Utricularia 'Lavinia Whateley' a Dionaea 'Justina Davis' mohou být celozelené (bezantokyaninové).


Page citations: Meyers-Rice, B.A. 1997, Schnell, D.E. 2002a; personal observations; reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >