CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Odkud pocházejí rostliny, které se prodávají v obchodech?
Odkud pocházejí rostliny, které se prodávají v obchodech? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Přijde na to. Většinu masožravých rostlin, které jsem viděl prodávat v obchodech v USA tvoří obvykle rosnatky (zvláště Drosera capensis), mucholapka podivná (Dionaea muscipula) a darlingtonie (Darlingtonia californica).

Rosnatky jsou většinou jihoafrické a rozmnožují se tak rychle semeny nebo na tkáňových kulturách, že jsou zcela jistě rozmnožovány uměle (a legálně). (Stejně tak v České republice, mnoho rostlin je holandského původu, vzhledem k tomu, že se tamní zahradníci orientují na tyto rostliny ve velkém, tady se to týká i dalších rostlin, kterými jsou například mucholapky, mexické tučnice, láčkovky atd., pozn. překl.)


sleuc09.jpg
Sarracenia leucophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Mucholapky podivné jsou také většinou zcela jistě z tkáňové kultury. Toto můžu prohlásit proto, že jsem v posledních několika letech všiml malého posunu v prodeji mucholapky – většina z nich jsou exempláře kultivaru zvaného Dionaea 'Dentate Traps.' Samozřejmě že toto jsou rostliny původem ze zahradnictví.


Fakt, že se
Darlingtonia californica prodává v obchodech je na závadu obchodování s pěstírnami. Tyto rostliny je velmi obtížně rostou; jediným důvodem, že je můžete zakoupit v obchodech je, že se velmi dobře rozmnožují na tkáňových kulturách. Všechny tyto rostliny v obchodech jsou odsouzeny k pomalé smrti během několika málo měsíců. Jak mohou tyto zahradnické firmy vydělávat peníze, když ví, že prodávají pouhé rozčarování?


spurp05.jpg
 Sarracenia purpurea
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Ale vše, co jsem před chvílí uvedl se týká rostlin, které jsem viděl v Kalifornii. Domnívám se, že zde stále existuje aktivní ilegální obchod s pytlácky a ilegálně získanými mucholapkami, ačkoliv existují tvrdé pokuty například v Severní Karolíně (stiff fines for field collection in North Carolina). Některé z těchto obchodů jsou dodavateli pro zámořské pěstírny a množírny.


Vzhledem k tomu, že si někdo povšiml lékařské hodnoty špirlic (
Sarracenia), jsou celé kamionové náklady naložené v přírodě posílány farmaceutickým firmám do Evropy. Nevím o žádné ověřené hodnotě sloučenin extrahovaných z těchto rostlin. Naštěstí nikdo nedošel k názoru, že jsou tyto rostliny afrodiziakem, jinak by totiž tlak na jejich sběr mohl vyrůst do nebetyčných výšek. Naštěstí síla, kterou dodává Viagra, neodvozuje svou efektivitu od žádných vzpřímených láčkových rostlin, tedy ani od špirlic!


dmusc057.jpg
Dionaea muscipula
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Zdroje rostlin, které doporučuji (plant sources that I recommend) mohou mít rostliny, které jsou drahé, ale rozhodně je nesbírají v přírodě. Naprosto netoleruji ty, kdo sbírají rostliny v přírodě kvůli zisku.


Page citations: Personal observations; reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >