CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jak je to se sběrem Ohrožených druhů rodu Sarracenia?
Jak je to se sběrem Ohrožených druhů rodu Sarracenia? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: OK, co se snažíte udělat, přivést mě k šílenství??

Podívejte, je to velmi jednoduché. Prostě v USA nemůžete sbírat ohrožené druhy špirlic. Tři druhy špirlic mají v USA federální statut „ohrožený druh“ a jsou zařazeny na Seznam ohrožených druhů. Těmito druhy jsou:

Sarracenia oreophila
Sarracenia jonesii (známá též jako Sarracenia rubra subsp. jonesii)
Sarracenia alabamensis subsp. alabamensis (známá jako Sarracenia rubra subsp. alabamensis).


salab09.jpg
Sarracenia alabamensis subsp. alabamensis
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Nemůžete sbírat ŽÁDNÝ z těchto druhů. Tyto rostliny jsou extrémně vzácné, vyskytují se pouze na 10 až 23 lokalitách na celém světě (záleží na tom, o jaký druh jde)! Botanikové a další vědci pracující pro ochranářské organizace, státní agentury a federální vládu znají všechny tyto lokality a snaží se je uchránit před zničením. Pokud tyto lokality naleznete, není to tak, že byste byli jedinými lidmi, kdo o nich ví.


Pokud sbíráte rostliny z těchto lokalit, prostě jen sprostě pytlačíte. PYTLAČÍTE. PROKLATĚ! A TO JE ŠPATNĚ! ŠPATNĚ! ŠPATNĚ! (dýchej, Barry, dýchej.....)


sjone05.jpg
Sarracenia jonesii
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
OK, už jsem trošku klidný. Ale opravdu, každá lokalita vzácných špirlic je řízena a hlídána. Na rozdíl od zbytku rodu, tyto tři druhy nejsou obětí a předmětem ničení přírodního prostředí, kvůli přímému územnímu rozvoji. Pokud si opravdu myslíte, že jste odhalili doposud neobjevenou a nezdokumentovanou populaci rostlin (jako například S. oreophila v Tennessee), kontaktujte mne prosím. Nemusíte mi udávat přesnou lokalizaci této populace, ale pokud mi řeknete, o který stát jde, mohu vás nakontaktovat s odpovídajícím personálem US Fish & Wildlife Service nebo The Nature Conservancy. Jejich personál vám bude schopen sdělit, zda jsou vámi objevené rostliny skutečně „nové“; takový objev by byl báječný!

soreo05.jpg
Sarracenia oreophila
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Ale na závěr, NECHOĎTE vykrádat lokality se vzácnými špirlicemi. Porušili byste množství státních a federálních zákonů a postihy nejsou příjemné. Oficiální představitelé, které znám, se budou snažit udělat z vás exemplární případ. (A já bych byl ochoten pomoci jim jakkoliv, kdyby to jen bylo možné.) Vzácné druhy špirlic jsou již v kultivaci. No a za další, pokud by se vám podařilo nalézt rostliny v přírodě, velmi pravděpodobně jste vstoupili někam bez povolení a můžete každou vteřinou dostat broky do zadku, poklona od farmáře Joea, to by ovšem nastalo, pokud byste měli štěstí...pokud bych byl farmář Joe, natáhli byste bačkory. Viděli jste "Deliverance"? Víte o které scéně hovořím, že?? (...ok, omlouvám se za to...myslím, že jsem překročil hranici...)


Page citations: C. Emanuel, personal communication; Rice, B.A. 2006a; US Fish & Wildlife Service, 1973; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >