CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Proč nemohu sbírat rostliny ani na místech, kde tak jako tak dojde ke zničení jejich...
Proč nemohu sbírat rostliny ani na místech, kde tak jako tak dojde ke zničení jejich... PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

...přirozeného životního prostředí? 

O: Připouštím, že kdybych zkoumal lokality masožravých rostlin a zjistil jsem, že je nějaká oblast ničena, samozřejmě bych kontaktoval odpovědného člověka a požádal o svolení sběru na dané lokalitě. Potom bych sebral každou zatracenou rostlinu, kterou bych dokázal najít a rozdal bych je dalším pěstitelům. Také bych kontaktoval každého člověka, který má porozumění, a požádal ho, aby mi pomohl.


Ovšem málokdy se tento scénář kresleného filmu ve skutečnosti naplní.

Co se stává daleko častěji je to, že když jsem na nějaké lokalitě masožravých rostlin, vidím tam tabuli "For Sale" (na prodej, pozn. překl.), za cenu, kterou si rozhodně nemohu dovolit. Mohou zde být také tabule, které oznamují, že na této lokalitě bude zanedlouho postaveno třeba nové nákupní středisko atd. Toto ovšem není případ, který ospravedlňuje volný sběr v přírodě. Proč? Protože jak můžete vědět, co je plánováno, že se s těmito rostlinami stane? Možná jsou na cestě k blízké smrti. Ale je také velmi pravděpodobné, že je naplánována nějaká záchranná mise ze strany oblastních rekonstrukčních a ochranářských týmů (místní společnost pěstitelů masožravých rostlin, botanická zahrada nebo agentura ochrany přírody). Předtím, než se rozhodnete rostliny vykopat, je vaší morální a morální odpovědností kontaktovat majitele pozemku. Je také možné, že mnoho lidí, kteří půdu kupují, to dělají proto, aby zachránili hodnotné životní prostředí!


habfl05.jpg
Stavíme! Stavíme!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
A opět, růžové scénáře popsané výše jsou, předpokládám, nepravděpodobné. Pravděpodobně jsou veškeré rostliny odsouzeny ke zkáze. Ale vy to nevíte jistě, nebo ano? Pokud se chystáte rostliny "zachránit", ujistěte se proklatě, že děláte správnou věc.

Poslechněte si příběh o tom, co jsem jednou udělal. Navštívil jsem lokalitu s darlingtoniemi a zjistil jsem, že má být vykácena. Vypátral jsem majitele a vysvětlil jim, jakou hodnotu má tato přírodní lokalita. Mluvil jsem také s jejich polesným. Mluvil jsem také s lidmi odpovědnými za revizi těžebního plánu. Rozesílal jsem faxy, mailové zprávy a absolvoval telefonní hovory. Nakonec, když jsem jednal jako zástupce International Carnivorous Plant Society, jsem byl schopen ovlivnit navrhovaný těžební plán, aby mohla být lokality ušetřena. Tento druh aktivity je nesmírně produktivní, oproti pouhému vytrhání a vyrýpání několika rostlin pro soukromé sbírky.


dcali010.jpg
Nesbírejte mne!
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Dokážete si představit můj oprávněný vztek, který by mne popadl ve chvíli, kdy bych zjistil, že se po lokalitě pohybují sběrači a kradou během toho rostliny, uvádějící jako omluvu pro své chování chystanou těžbu dřeva?

Pohřbil bych jejich těla v rašelině – samozřejmě po proudu, protože bych nechtěl, aby došlo k vyluhování živin do rašeliniště. Rozkládající se těla v sobě mají množství živin, jak jsem zjistil. Říkám to, jak to cítím.

Takže buďte opatrní, kde rostliny sbíráte, a to i ve chvíli, kdy se zdá, že dané území bude zničeno.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >