CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Kde můžu vidět masožravé rostliny v přírodě?
Kde můžu vidět masožravé rostliny v přírodě? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Pokud máte dostatek energie, můžete je pravděpodobně nalézt během denního výletu. Například v USA se masožravé rostliny, jakými jsou například bublinatky (Utricularia), vyskytují v každém státě, i když většina z nich je k nalezení na jihovýchodním pobřeží. Dobře si také vedou Kalifornie a Oregon se čtyřmi rody masožravých rostlin (Darlingtonia, Drosera, Utricularia, a Pinguicula). V Evropě jsou relativně snadno k nalezení masožravky rodů Pinguicula a Drosera. (v České republice naleznete jak vodní bublinatky, tak rosnatky, tučnice a aldrovandku, více o druzích, které se u nás a na Slovensku vyskytují naleznete ZDE)

Navzdory faktu, že masožravé rostliny jsou nám tak blízko, pokud je chcete vidět, můžete zjistit, že jejich nalezení je překvapivě těžké. Jsou pro to dva důvody.

Zaprvé, díky naší nepozornosti jsme zničili většinu přirozených stanovišť, které kdysi oplývaly masožravými rostlinami.

sleuc18.jpg
Alabama
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Zadruhé, s tak málo zbylými lokalitami musíte přesně zjistit, kam máte jít, abyste mohli spatřit masožravé rostliny, které ještě zůstaly. Ale můžete přijít na to, že většina lidí, od nichž byste chtěli získat informace, manažeři ochrany přírody a státní úředníci, mohou být neochotní vám tyto informace poskytovat. To je vše kvůli enormnímu vykrádání lokalit s masožravými rostlinami, které se naprosto běžně vyskytuje, takže vám nedůvěřují už z principu. Hodně štěstí při jejich přesvědčování o tom, že to myslíte upřímně, ochranáři byli tolikrát naštváni pytláky. Mám soucit s nimi i s vámi. Je to nešťastná situace. (Zároveň si však přeji, aby se informace o lokalitách ještě bedlivěji střežily, protože jsem viděl známky vykrádání lokalit během své práce v poli).

Není jednoduché přijít na to, jak uvidět masožravé rostliny, ale připravil jsem krátký (ale pomaličku se rozrůstající) seznam lokalit s naučnými stezkami nebo poválkovými chodníčky. (list of boardwalk-style sites), kde tyto rostliny můžete vidět. Vzhledem k tomu, že masožravé rostliny rostou na čistých, neznehodnocených lokalitách, takže i pokud jste v jejich hledání neúspěšní, většinou vám to garantuje strávení příjemného času na krásných místech. Buďte ostražití na nedůvěřivé místní obyvatele, jedovaté hady, dráždivé rostliny, nebezpečná rašeliniště a krev sající hmyz!

Pokud na svém výletě zahynete, nestěžujte si potom mně!

var0012.jpg
Ploskolebec vodní
Jiné lokality než ty, které jsou uvedeny na mém seznamu, odhalovat nebudu. Znáte to, pytláci a drancovači. Nikdy nevíte, kde se skrývají. Nezískáte také žádné informace o lokalitách masožravých rostlin od International Carnivorous Plant Society a to z naprosto stejného důvodu. (To stejné platí i o získávání informací ze strany CCPS – České společnosti pěstitelů masožravých rostlin, která informace o lokalitách masožravých rostlin nesděluje, pouze se podílí na jejich mapování ve spolupráci s orgány ochrany přírody. I v České republice naleznete některá zajímavá území, která jsou chráněná a přesto veřejnosti přístupná a kde masožravé rostliny můžete bez problémů shlédnout, např. Rejvíz v Jeseníkách, Tříjezerní, Chalupská nebo Jezerní slať na Šumavě. Takovýchto „veřejných“ míst je v ČR více, zkuste pátrat ve svém okolí. pozn. překl.)

dcali014.jpg
Kalifornie
Pokud slyšíte o místech, kde masožravé rostliny rostou, ujistěte se, že při svém putování neporušujete žádné nařízení nebo zákon! Nevstupovat, nekrást. Ale chci vás poněkud varovat, pokud podnikáte cestu k návštěvě nějaké lokality, o které vám někdo řekl, že je více než pravděpodobné, pokud je tento tip starší než pět let, je značně nespolehlivý. Stavební rozvoj krajiny zhltne i ty poslední zbytky přírody.

Pokud pouze prostě chcete jen vidět nějaké masožravé rostliny, budete pravděpodobně daleko více úspěšní, pokud se zaměříte na rostliny v kultivaci.

seeing plants in cultivation)


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [16.10.2008] )
 
< Předch.   Další >