CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jsou požáry dobré pro přirozená prostředí výskytu?
Jsou požáry dobré pro přirozená prostředí výskytu? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[16.10.2008]

O: Vzhledem k přespříliš efektivní kampani "Smokey the Bear" v USA si lidé v jednotlivých státech myslí, že všechny přírodní požáry jsou špatné. To ovšem není náš případ!

Mnoho částí životního prostředí má naopak prospěch z opakujících se přírodních požárů. Přírodní požáry odstraňují nashromážděné odumřelé dřevo. Otevírají oblasti pro rostliny, které potřebují vysokou intenzitu slunečního světla. Uvolňují prostředí pro zvířata, která vyžadují oblasti po požárech ke hnízdění nebo shánění potravy. Stimulují některé rostliny k tomu, aby vytvářely a uvolňovaly semena a u jiných rostlin umožňují semenům vyklíčit.

dmusc060.jpgdmusc107.jpg
Zleva: Zarůstající mucholapky na lokalitě a mucholapky právě po požáru
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Vzhledem k tomu, že požáry škodí bezprostředně i ihned poté, co se nějakou oblastí proženou, podíváme-li na celou věc z měřítek rozlehlé krajiny a měřítkem desetiletí, požáry jsou ve skutečnosti velmi přirozeným prvkem dynamiky ekosystému.

Politika prevence všech požárů není moudrá, protože během let se lesy a ostatní přírodní území stanou přecpanými hustou vegetací. Palivo na zemi přibývá a přibývá. Nakonec území vzplane (bleskem nebo od nějakého táboráku) a výsledný požár, živený množstvím dřeva nashromážděného za dlouhé roky, je katastrofálně žhavý a intenzivní a zničí i ty rostliny, které jsou za normálních okolností na požáry adaptované.

Těžební průmysl potom argumentuje tím, že by mu mělo být umožněno kácet staré, přerostlé lesy. Podvod v tomto argumentu je ten, že často hovoří o starých přerostlých lesích, které vzácně, opravdu vzácně, hoří tak mohutným plamenem, že by to zabilo ty obrovské stromy, které těžaři potřebují pro své pily. Viděl jsem množství lesů, které byly "prořezávány kvůli prospěchu těchto lesů." Je u toho navíc zničeno množství půdy a životního prostředí, že je velmi těžké uvěřit v prospěch těchto zákroků. Byl jsem bez debaty ochoten dát těžařům nějaké možnosti do té doby, než jsem uviděl, co jsou schopni provést ve chvíli, kdy dostanou příležitost.


dmusc102.jpgdmusc113.jpg
Mucholapky obnovující po požáru růst a vpravo mucholapka, která se po požáru chystá kvést
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Přestože je oheň dobrý pro mnoho prostředí, není samozřejmě tou správnou cestou brát tyto záležitosti do vlastních rukou a zakládat požáry! Pouze specializované požární týmy jsou těmi jedinými lidmi, kteří jsou kvalifikovaní provádět vypalování. Pokud zažehnete oheň, můžete zničit majetky a zabít lidi. Ovšem nikoliv jen toto, ale můžete také oheň zažehnout ve špatnou roční dobu, za špatných podmínek atd., a oheň tak může snadno udělat v divočině více škody než užitku.


Vaše role v tomto všem je, porozumět tomu správnému významu požárů v našem přírodním prostředí a podporovat jejich vhodné využívání. Odpovědné ochranářské organizace mají personál určený pro tento druh práce, například The Nature Conservancy má svůj Fire program.


habfl02.jpg
Floridská lokalita vyčištěná po požáru
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Mimochodem, stejně jako je nepřesné tvrdit, že požáry jsou špatné pro přírodní prostředí, je stejně zavádějící tvrdit, že jsou vždy pro přírodu to správné. Například deštné pralesy světa a kaktusové lesy jihozápadu USA a Mexika nejsou přizpůsobeny požárům.


Politika kácení a vypalování v přírodním prostředí láčkovek (
Nepenthes) není dobrá pro nikoho a pro nic.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; http://tncfire.org.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.10.2008] )
 
< Předch.   Další >