CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jak se daří masožravým rostlinám v přírodě?
Jak se daří masožravým rostlinám v přírodě? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.10.2008]

O: V USA je naprostá většina mokřadů jakýchkoliv forem již zničena a změněna lidskou rukou v zemědělskou půdu, stavební pozemky, průmyslové zóny a infrastrukturu. Pouze asi 3-5% původního životního prostředí masožravých rostlin zůstalo netknuto, takže jsou rostliny v beznadějných problémech. Byly učiněny některé ochranářské pokusy, ale pokud by byly plně úspěšné, zachovalo by se pouze několik málo zbytků a roztříštěných stanovišť.


Problém, který se stává více patrným, je využívání rašeliníku a rašeliny jednotlivými pěstírnami a zahradnictvími (včetně pěstitelů masožravých rostlin), které podporuje obrovský těžební průmysl, těžící rašelinu z rašelinišť. Tento neudržitelný průmysl zhltne poslední kousky rašelinišť.


shybr06.jpg
Sarracenia × moorei
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jakmile je populace rostlin z velké části zničena tak, že relativně zůstane pouze několik málo exemplářů, stane se vykrádání a pytlačení na lokalitách závažným problémem. Vykrádání lokalit je významnou hrozbou pro vzácné láčkovité rostliny, jakými jsou špirlice a láčkovky.

V zámoří je situace stejně špatná. Některé z nádherných masožravých rostlin, jakými jsou například láčkovky (Nepenthes), žije v džunglích Malajsie a okolních ostrovů, kde je vyhubením ohrožují kácení lesů a vypalování za účelem vzniku zemědělských ploch. Mnoho druhů je také již vyhubeno.


salab02.jpgdarct01.jpg
Sarracenia rubra ssp. alabamensis a Drosera arcturi
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Hodnota mokřin a mokřadů (jako přírodní zásobárny a čistírny vody, stejně jako přirozená prevence před záplavami) nebyla včas rozpoznána a tak jsou často zastavěny (tím také odvodněny a vysušeny). Mnoho těchto otázek může být adresováno vámi voleným politikům tak, že jim dáte najevo, že se staráte o ochranu těch několika málo lokalit, které zůstaly.

Page citations: Rice, B.A. 2006a; Schnell, D.E. 2002a; Simpson, R.B. 1994; C. Lee, private communication; personal observation; reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [15.10.2008] )
 
< Předch.   Další >