CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Jak může být zničeno přírodní prostředí masožravých rostlin?
Jak může být zničeno přírodní prostředí masožravých rostlin? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.10.2008]

O: Je hrozivě jednoduché zničit přirozené prostředí masožravým rostlinám. Zaprvé, a také nejpatrněji, může být prostředí vysušeno a přeměněno na lidské stavby, jakými jsou silnice, golfová hřiště, spousta parkovacích míst a obytné domy.


Ale i když se prostředí nestane stavebními pozemky, může být jednoduše zničeno a znehodnoceno. Pokud je důležitou součástí přírodních procesů vznik požárů, musí být umožněn jejich vznik a průchod lokalitami. Pokud jsou požáry potlačeny, ostatní vegetace (nemasožravé rostliny na lokalitě) pomaličku a nevyhnutelně zadusí masožravé rostliny.


umino22.jpg
Utricularia minor
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Domy a stavby mohou potřebovat takové množství vody, že dojde k poklesu vodní hladiny – očividný to konec pro rostliny z mokřin.

A i když i nadále bude dostatek vody v těchto stavebně se rozvíjejících oblastech, může utrpět kvalita vody. Když látky znečišťující prostředí (jakými jsou hnojiva, pesticidy nebo odpady) a vznikající v lidských obydlích, zemědělství nebo průmyslu znečistí vodu, mohou tak snadno zničit masožravé rostliny.

Masožravé rostliny jsou často výjimečně choulostivé. Přílišná návštěvnost může zničit jemný povrch hustého porostu rašeliníku (Sphagnum), základní stavební prvek většiny mokřadů a životního prostředí masožravých rostlin.

sleuc08.jpg
Sarracenia leucophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Kyselé deště mohou zamořit přirozené prostředí masožravých rostlin. Ano, to je sice kyselé samo o sobě, ovšem základem jeho kyselosti jsou zcela jiné druhy kyselin! Znečištěné ovzduší je bohaté na dusík, který je základem hnojiv. Opět velmi špatné.

Roztříštění životního prostředí na malé, izolované lokality je zhoubné, protože to narušuje ve velkém měřítku krajinné procesy, jakými jsou požáry, pohyb opylovačů a prodění vody.

Nepůvodní invazivní rostliny mohou narušovat, vytlačovat a ničit prostředí také.

Globální změny klimatu – můj bože.

A seznam může takto pokračovat skoro donekonečna...

Page citations: Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [15.10.2008] )
 
< Předch.   Další >