Proč jsou mokřady chudé na živiny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.10.2008]

O: V mokřinách, jakými jsou například izolované vodní nádrže, kde neprotéká žádný vodní proud, se chemikálie uvolňované rozkládajícími se rostlinami mohou stát koncentrovanými. Kyselé sloučeniny, jakými je například tanin (třísloviny) se shromažďují a zvyšují kyselost vody. Jakmile se voda stane kyselou, stanou se dvě věci.


Zaprvé, mnoho mikroorganismů, které pomáhají při rozkladu, není schopno přežít ve vysoce kyselé vodě. Výsledkem je, že pokud rostlina zahyne, její zbytky se nerozkládají, pouze nasáknou vodou. S malým rozkladem je v tomto prostředí pro rostliny jen velmi málo živin.


habvt04.jpghabsc04.jpg
Sarracenia purpurea a Sarracenia flava
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Zadruhé, když je půda velmi kyselá, je pro rostliny velmi složité a obtížné vstřebávat živiny (což je důvodem, proč existují speciální hnojiva pro lidi, kteří pěstují rostliny milující kyselé prostředí).

Oba tyto faktory, snížená schopnost rozkladu a obtížnost získávání živin z kyselé vody, přispívají ke vzniku na živiny chudých mokřadů. Voda z močálů je někdy tak bohatá na tanin, že je tmavší nežli velmi dobře připravený silný čaj, ale je ve skutečnosti dost čistá a bez zápachu.


Page citations: Crum, H., & Planisek, S. 1992; Johnson, C.W. 1985; Juniper, B.E., et al. 1989.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [15.10.2008] )
 
< Předch.   Další >