CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Masožravky a jejich ochrana arrow Proč většina masožravých rostlin žije v mokřadech?
Proč většina masožravých rostlin žije v mokřadech? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[13.10.2008]

O: Dobře, ale napřed mne nechte malinko to vyjasnit. Většina mokřin není pro masožravé rostliny vhodná.


Některé naopak ano a to jsou ty, které jsou chudé na živiny, většinou jde o kyselé mokřady s čistou vodou. Zatímco jiné masožravé rostliny rostou v oblastech, které jsou zcela suché a vyprahlé po většinu roku. Takové oblasti – například jako jihozápadní Austrálie – mají extrémně písečné půdy s velmi nízkým obsahem živin. Ovšem přesto stále platí, že většina masožravých rostlin žije v rozličných typech mokřin a mokřadů.


uinfl14.jpg habsc07.jpg
Zleva: Severní Karolína; Jižní Karolína
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

V těchto na živiny chudých prostředích je pro rostliny velmi složité přežít, protože chemické prvky, které ke svému životu potřebují, jsou pouze v mizivém množství. Rostou daleko pomaleji než obvykle, daleko méně se rozmnožují a jsou více náchylné k chorobám. Prostě strádají hlady!

Zatímco masožravé rostliny mohou získat živiny díky svým pozoruhodným schopnostem. Lovení hmyzu dává masožravým rostlinám konkurenční výhodu nad nemasožravými rostlinami, které naopak rostou velmi chabě, mezitím co masožravky mohou prospívat skvěle.


habil02.jpghabnj01.jpg
Illinois a New Jersey
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Naopak v prostředí bohatém na živiny schopnost chytat hmyz není pro masožravky žádnou zvláštní výhodou. V takových podmínkách masožravky plýtvají svou energií na lovení hmyzu, zatímco ostatní rostliny tuto energii vkládají do růstu, aby byly vyšší a silnější. Nemasožravé rostliny tak masožravky vytlačí.

To znamená, že pokud se změní kvalita vody nebo půdy přirozeného prostředí masožravých rostlin, masožravé rostliny zahynou, přesto že se celkový stav naleziště nebo lokality jeví velmi dobrým. Znáte příběh o kanárech v uhelných dolech?


Page citations: Juniper, B.E., et al. 1989; Rice, B.A. 2006a.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [15.10.2008] )
 
< Předch.