Jak mám zabít hmyzáka XY? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Četli jste předchozí stránku FAQ? Dobře. Pojďme si teď pohovořit o vašich konkrétních škůdcích. Pokud mezi vaše hmyzáky nepatří žádný z těch, kteří jsou níže uvedeni, buď nemá význam je zabíjet, nebo nevím, jak je zabít.

sleuc02.jpg
Sarracenia leucophylla
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

Mšice: Pokud jich máte tolik, že je prostě nestačí jednoduše rozmačkat párátkem, může pomoci isopropyl alcohol (viz vstup o červcích). Imidacloprid/Cyfluthrin nastříkaný na rostliny funguje také dobře. Dívejte se po přeživších – tihle živočichové se množí jako šílení. Podívejte se po nich pod mikroskopem. Batolata jsou obzvláště miloučká a můžete se cítit špatně, když je budete chtít zabít.

Nosatci: Nejlepší metodou je prevence. Nejlepší způsoby prevence jsou přehledně uvedeny v publikaci Barryho Rice (2001b).

Housenky: Oh, tyhle věci mne štvou. Co mě na nich štve opravdu, že můžete pěstovat vaše rostliny skvěle. Potom bez jakéhokoliv varování se k vám dostanou housenky a ty vaše rostliny stabilně rozžvýkávají na malé kousíčky. Argh! Vše, co můžete dělat, je najít tyhle neřády a zabít je. Hledejte černé výkaly, které housenky vylučují, potom sledujte gravitaci v obráceném směru. Obvykle jich nebývá mnoho. Pokud máte spoustu problémů s housenkami, zvažte použití Bacillus thurengiensis („Bt“, viz předchozí stránka FAQ).

Smutnice: Imidacloprid/Cyfluthrin mohou být účinnými, jinak je však můžete nechat být. Tedy pokud zrovna nepěstujete semenáčky, neměly by vám způsobit žádné problémy. Tu a tam mohou některé z rostlin zahynout z této příčiny, ale pokud pěstujete zdravé rostliny, a to třeba i v teráriu, neměly by být pro rostliny problémem.

Červci: Mám skvělé výsledky s nanášením isopropylu na vatových tyčinkách přímo na škůdce. Potřete dospělce a nechejte trošku alkoholu ukápnout na vrchol oddenku, abyste zabili jedince, ukryté v paždí listů. Také by měl fungovat Imidacloprid/Cyfluthrin. Marathon je drahou sloučeninou, která byla s úspěchem použita proti kořenovým červcům u bublinatek (Utricularia), aniž by je poškodila.

Larvy komárů: Mohou vegetovat ve vašich podmiskách s vodou. Vysušte podmisky. (Jednoduché, že?) Pro další doporučení si přečtěte následující stránku FAQ.

Štítenky/puklice: Pokud můžete, prostě je pouze rozdrťte nebo odstraňte, isopropyl alcohol může také pomoci (podívejte se na poznámku o červcích), ale budete mít spoustu práce s opětovným uvedením rostlin do normálního stavu. Také Imidacloprid/Cyfluthrin může být účinný.

Slimáci a šneci: Posbírejte je a zabijte. Mohou se také objevovat pouze v noci, takže na ně číhejte s baterkou.

Slizká plíseň: Nejlepším způsobem, jak léčit tuto plíseň, je postarat se o o napadení hmyzem, který díky tvorbě cukrových sekretů umožňuje přežívání tohoto onemocnění. Jakmile je hmyz pryč, zmizne i tato plíseň. Plíseň může být z listů špirlic a láčkovek omyta vodou a jemným drhnutím.

Svilušky: Opravdu nevím. To mi řekněte vy. Jeden ze čtenářů FAQ doporučuje použití rozprašovací láhve a pouze ostřelovat svilušky proudem vody. Prý takto jednoduše svilušky smyje. (jinak svilušky, mimo jiné, nesnášejí vysokou vzdušnou vlhkost, pozn. překl.)

Třásněnky: Obvykle nejsou nějakým zásadním problémem. Rostliny pěstované venku jsou často třásněnkami napadeny, ovšem obyčejná přirozená bioochrana udržuje jejich populaci pod kontrolou. V některých teráriích, vitrínách a sklenících mohou třásněnky být opravdovým problémem. Neznám skutečně dobrý způsob ochrany před nimi.

Molice: Zdá se, že jsou většinou pouze sezónní záležitostí. Vsadím se, že se dají dobře kontrolovat insekticidy. Když jsem je měl ve svém skleníku, zjistil jsem, že když zatřesu napadenou rostlinou, molice vzlétnou do vzduchu v panickém útěku. Potom jsem se o všechny molice postaral máváním nějakou velkou rosnatkou (například Drosera capensis) vzduchem, pochytaly se opravdu pěkně. Po několikerém opakování tohoto způsobu, bylo toto zamoření zdecimováno.

Červi/žížaly: Mnoho zahradníků vám řekne, že žížaly jsou vašimi přáteli. ŠPATNĚ! Žížaly žerou v pohodě kyselou rašelinu a přeměňují ji v na živiny bohatý substrát. (To je ten důvod, proč zahradníci mají žížaly rádi. Ovšem my nepěstujeme zahradní rostliny!) Pokud strčíte žížaly do vašich květináčů, žížaly budou na substrátu hodovat a přemění jej na bohatý mulč, který vaše rostliny zabije. Nesnáším žížaly. Musím je vytahovat ze svých květináčů několikrát ročně. Jsou obzvláště hnusné na bublinatky. Říkávám, že je na ně dobrý Isotox, ale sám jsem ho nikdy nepoužil. Vypadá to také, že je zabíjí i Imidacloprid/Cyfluthrin, protože poté, co jsem tento prostředek použil na svá terária (abych reguloval mšice), mnohaleté napadení žížalami vzalo najednou za své!


Page citations: Rice, B.A. 2001b, 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [29.03.2009] )
 
Další >