Co to jsou skupiny kultivarů? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Skupiny kultivarů jsou, no, skupiny kultivarů!

dcape09.jpg
Drosera capensis 'Mars'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


 

Nechte mne ukázat vám nějaký (podvržený) příklad. Představte si, že jste šlechtitelem špirlic a pracujete na vývoji hybridů s úchvatně zvlněnými víčky. Vytvořili jste tak pěkně stavěného křížence, že získal jméno kultivaru Sarracenia 'Frilly Willy'. Potom, předpokádejme později, jste vytvořili jiný kultivar, který získal jméno Sarracenia 'Compact Crenelations.' Předpokládejme, že chcete upozornit na to, že oba tyto kultivary jsou součástí vašeho programu hybridizace rostlin se zvlněnými víčky. Potom si můžete nechat zaregistrovat jméno "skupiny kultivarů" hned, jakmile jste si zaregistrovali jména vašich kultivarů. (Pro povzbuzení naší fantazie řekněme, že jste ji nazvali skupina kultivarů Wavy Wonder – zvlněný zázrak.)

Pokud později vytvoříte dalšího křížence se zvlněným víčkem, který do této skupiny zapadá, můžete sdělit, že by měl být také považován za část skupiny Wavy Wonder. Pokud tedy nazvete tuto rostlinu
Sarracenia 'Wide Wiggles', měli byste rázem tři členy vaší skupiny, jmenovitě:
Sarracenia (Wavy Wonder Group) 'Frilly Willy'
Sarracenia (Wavy Wonder Group) 'Compact Crenelations'
Sarracenia (Wavy Wonder Group) 'Wide Wiggles'

Můžete jména psát také jako:
Sarracenia 'Frilly Willy' (Wavy Wonder Group)
Sarracenia 'Compact Crenelations' (Wavy Wonder Group)
Sarracenia 'Wide Wiggles' (Wavy Wonder Group)

Název skupiny kultivarů registrujete také u The International Carnivorous Plant Society, stejně jako je tomu u samotných kultivarů. Na domovské stránce ICPS naleznete formulář a instrukce. (International Carnivorous Plant Society)


dcali049.jpg
Darlingtonia 'Othello'
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Několik dalších poznámek ke skupinám kultivarů. Rostlina může patřit i více než k jedné dkupině kultivarů. Takže pokud třeba vaše rostlina Sarracenia 'Compact Crenelations' patří mezi zakrslé rostliny, můžete ji specifikovat také jako člena skupiny trpasličích kultivarů, pokud tedy taková skupina kultivarů existuje. V závislosti na tom, jak široce specifikujete svou skupiny kultivarů, může někdo jiný přidat svůj kultivar do „vaší“ skupiny. Takže nebuďte příliš majetničtí, co se názvů týká!


Příkladem ze skutečného života je skupina kultivarů masožravých rostlin rodu Dionaea (mucholapka) - Dentate Traps
. Tato skupina kultivarů obsahuje všechny kultivary mucholapek, které mají zkrácené, trojúhelníkové zuby, například Dionaea 'Dentate Traps', Dionaea 'Sawtooth' a Dionaea 'Red Piranha'.


Page citations: Brickell, C.D. et al. 2004; Rice, B.A. 2000; Trehane, P. et al. 1995.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner 

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >