CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Co je to silokóza nebo sporotrichóza?
Co je to silokóza nebo sporotrichóza? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Silikóza je onemocnění, které je způsobeno vdechováním drobných částic křemičitého písku. Jeho částečky uvíznou v plicích a dráždí tkáně. Proto se doporučuje používání respirátoru ve chvíli, kdy pracujete s křemičitým pískem.

Co se sporotrichózy týká, přepsal jsem a sumarizoval článek napsaný Darrollem D. Skillingem, ředitelem rostlinné patologie Forest Experiment Station v Severní Karolíně, 1992 Folwell Ave., St. Paul MN 55108, který připravil pro Carnivorous Plant Newsletter (se svolením editorů tohoto časopisu):Sporotrichóza je způsobena houbou Sporotrichum schenckii, která se vyskytuje v půdě, květech, křovinách a dřevěném vybavení dolů. Vyskytuje se také v rašeliníku (Sphagnum). Jak se mech kontaminuje není přesně známo a pokusy detekovat tuto houbu v rašeliništích nebyly úspěšné, ale byla nalezena v balících, které dorazily do pěstíren. Tato houba se vyskytuje po celých Spojených státech*, zvláště potom ve Wisconsinu. Od roku 1984 nebalí státní pěstírny stromky do mechu právě z tohoto důvodu. Také Michiganská pěstírna USDA Forest Service přestala rašeliník používat. Infekce se objeví ve chvíli, když se spóry této houby dostanou díky drobným odřeninám nebo škrábancům do kůže. Během jednoho až čtyř týdnů se kolem vstupního místa vytvoří nebolestivé puchýře. Tyto puchýře se postupně zanítí a pomalu se zvětší.


 

 stage1.jpg
První stádium...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


I další oblasti mohou být infikovány díky tomu, jak se houba rozšiřuje lymfatickými cestami. Podél lymfatických kanálů se mohou vytvářet uzlinky a lymfatické žlázy v podpaží nebo u lokte mohou zvětšovat svůj objem a stát se bolestivými. Pokud nedojde k léčbě, choroba pomalu postupuje ke kostem, vnitřním orgánům a nezasaženým částem kůže. Ovšem pokud je choroba diagnostikována brzy, může být adekvátně léčena a je pouze vzácně smrtelná. Lékem je jodid draslíku užívaný orálně několikrát denně až po dobu tří měsíců. Očekávejte bolesti žaludku. Věřím, že existuje jiný lék, který byl vyvinut a který nahradí předchozí. Nejnovější informace naznačují určitý druh nejistoty, že se jedná o druh houby.Další ubohý trpící (S.F.) mi řekl, že se tato nemoc také nazývá "Rosarian's disease," (onemocnění pěstitelů růží) a napsal:Před dvěma lety jsem byl jeden z těch šťastných, kdo touto chorobou onemocněli. Věřím, že jsem ji dostal vzhledem k tomu, že jsem měl malé vpichové zranění (že by kousnutí od pavouka?) a poté jsem přesazoval své masožravky bez použití rukavic. Zranění na mé ruce se začalo rozšiřovat a otevírat a byl hnusné a odmítalo se hojit. Ve skutečnosti to nebolelo, jen to vypadalo odporně. Přibližně za týden jsem šel k lékaři, který mipředepsal antibiotika (bez efektu, vzhledem k tomu, že jde o houbovou infekci). Když jsem zašel za svým běžným lékařem o dva týdny později (předtím nebyl bohužel dostupný), zmínil jsem se o tom, že jsem pracoval s rašeliníkem a že vím, že je s ním spojováno nějaké onemocnění. Slyšel něco nejasného o „Rosarian's disease“ a přečetl si o tom během doby, kdy byla moje ruka vystavena rentgenovým paprskům (aby byly eliminována případná cizorodá tělíska). Poslal mě za dermatologem, který udělal biopsii a nakonec potvrdil diagnózu asi o dva či tři týdny později. Nikdy dříve se s tímto onemocněním nesetkal a proto mě poslal na velkou okružní cestu (do nemocnic s mediky), aby to mohli spatřit i všichni ostatní. Opravdu velká zábava.

Léčbou je vnitřní užívání jodidu draselného po dobu tří měsíců... Přidával jsem ho do vody a pil třikrát denně. Prostě trn v zadku a chutná to opravdu odporně. Ovšem funguje to a už je to bez problémů. Vyléčeno to NENÍ, může se to případně stát systémovým a může vás to eventuálně zabít. Ovšem nehodlám se již nakazit stejným způsobem, jako tomu bylo předtím.

Připouštím, že stále nepoužívám rukavice, ale jsem VELMI opatrný, jakmile mám jakýkoliv druh zranění na svých rukou! Dávejte pozor! (září 1999)

Jeden přítel mi sdělil, že četl článek v bulletinu AOS, který přinášel zprávu o tom, že novozélandský rašeliník (považovaný za bezpečný) může tuto houbu obsahovat také. Nakonec ovšem otázka zní: "Jak pravděpodobné je nakažení?" V mém okolí znám mnoho lidí, kteří používají rašeliník velmi intenzivně a pouze dva z nich touto nemocí onemocněli. Ovšem pro pokoj duše, když s ním pracuji, nezapomínám použít masku a rukavice.

Synonymum pro tuto houbu je také Sporothrix schenckii.

A jen pro vyjasnění, pro případ že máte opravdu nerozvinutý smysl pro humor, fotografie na této stránce jsou podvrhy, ovšem onemocnění je skutečné.



Pozn. překl.:
* Sporotrichum schenckii
- výskyt: v půdě, na rostlinách, dřevu; rozšířen kosmopolitně= dimorfní houba: * saprofytické stadium - jemné septované mycelium s hruškovitými konidiemi- vláknité kolonie bělavé až černé* parazitické stadium - jednobuň. protáhlé pučící kvasinkové útvary- kvasinkové žlutavé kolonie
Onemocnění:* sporotrichóza = infekce vznikající nejčastěji z píchnutí třískou či u lidí pracujících s půdou- průběh: v místě vstupu tvorba ulcerace; infekce se šíří lymfatickými cestami » vznik granulomů podél lymfatických cest(http://www.volny.cz/microbiology/cesky/scripta/mykologie/mykologie.html)
 SilikózaSilikóza jedna z nejstarších nemocí z povolání, na světě každý rok zabije tisíce lidí. Jedná se o nevyléčitelné onemocnění plic způsobené vdechováním prachu, který obsahuje volný krystalický oxid křemičitý. Tento proces je nezvratný a kromě toho se tato nemoc nadále rozvíjí i po ukončení expozice. Extrémně vysoká expozice může výrazně zkrátit latentní období choroby a ta pak má také rychlejší průběh.Křemenný prach se uvolňuje v průběhu manipulace a při zpracování kamene, písku a některých rud. Proto je z tohoto pohledu velice riziková práce v dolech, kamenolomech, slévárnách, na staveništích a ve výrobnách skla, keramiky nebo brusného prášku.

(http://cz.osha.europa.eu/topics/silikoza.php)


Page citations: Raimi, S. 1982; Skilling, D.D. 1984; reader contributions; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >