Co je to tkáňová kultura? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Někteří pěstitelé dávají zcela přednost před nejistotou pěstebních médií, pěstování a rozmnožování rostlin v petriho miskách nebo zkumavkách v laboratorních podmínkách. Tento způsob se nazývá pěstování na tkáňových kulturách (TC – tissue culture) nebo pěstování a rozmnožování in vitro (ve zkumavce, pozn. překl.).

dmusc072.jpg
Dionaea muscipula
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Navzdory její podivné povaze, je tkáňová kultura často nejlepší cestou, jak rychle rozmnožovat rostliny.

Tkáňová kultura má svůj největší užitek v rychlém rozmnožování vzácných druhů nebo kultivarů. Je to důležitý nástroj např. při projektu ICPS, při snaze ochránit výjimečně vzácnou láčkovku
Nepenthes clipeata před jejím vyhynutím.

Nejjednodušší způsob, jak začít s tkáňovými kulturami, je začít se semeny, které mohou být sterilizovány a zároveň udrženy naživu. Je daleko problematičtější umísťovat do tkáňové kultury živé rostliny.


Existuje zajímavý fenomén spojovaný s rostlinami, které byly nedávno pěstovány na tkáňových kulturách a byly přesazeny do běžného pěstebního substrátu. Možná díky podivné hormonální nevyváženosti může někdy trvat i několik let, než začnou rostliny růst normálně. Několik prvních sezón, mohou rostliny z tkáňové kultury (zvláště potom Sarracenia a Dionaea) růst jako husté shluky a nesnaží se „usadit“, respektive vytvořit například jen jeden nebo dva růstové vrcholy. Vypadají během této doby také mnohem odolnější na pěstitelské chyby. Slyšel jsem lidi spekulovat o tom, že rostliny jsou tak nespoutaně šťastné a svěží z tkáňové kultury proto, že se prozatím nesetkaly s žádnými normálními patogeny a parazity, jako je tomu u běžných rostlin. Kdo ví...
 

Nikdy jsem tkáňové kultury nezkoušel. Mám tolik rád rád vůni vlhkého rašeliníku. I když ve chvíli, kdy jsem psal svou knihu, zkoumal jsem tkáňové kultury a napsal jsem o tom opravdu dlouhou kapitolu....kterou jsem nakonec musel odstranit z textu, vzhledem k nedostatku místa. Ale vzhledem k tomu, že to byla opravdu velká dávka informací, umístil jsem tuto kapitolu do knihovny tohoto FAQ. (I have posted it for you in the FAQ library.)

Pokud chete stále více informací o domácích tkáňových kulturách, můžete se podívat na to, co umístil Rick Walker do CP database. Na internetu jsou stále také někteří lidé, kteří se tkáňovými kulturami zabývají a můžete se s nimi potkat a komunikovat on-line.


Page citations: Darnowski, D. 2004; Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >