CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Můžu pěstovat masožravek rostliny na své zahradě?
Můžu pěstovat masožravek rostliny na své zahradě? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Nevím, vzhledem k tomu že zároveň nevím, kde bydlíte. Pokud žijete v oblasti s vlhkými léty (50% RVV nebo vyšší) a v zimě se silné mrazy vyskytují pouze občas (pokud vůbec), měli byste být schopni je na své zahrádce pěstovat.

salat02.jpg
Sarracenia alata
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Pokud toto tvrdím, nemyslím tím, že je můžete vysadit na zahradě vedle vašich petunií, růží a narcisů (nebo vedle čehokoliv jiného, co máte na své zahradě). Je více než pravděpodobné, že vaše rostliny zahynou rychleji, než od nich stačíte odvrátit hlavu. Bude to pravděpodobně proto, že vaše půda je kompletně špatná co se týká kyselosti, vlhkosti a obsahu živin.

Ovšem pokud máte extrémně slunné místo na své zahrádce – přímé slunce bez stínu – můžete sem umístit hlubokou nádobu nebo podmisku, naplníte ji několika centimetry čištěné vody a umístíte sem svůj květináč stejně, jako si hollywoodské hvězdy užívají svůj soukromý bazén.


srubr05.jpg
Sarracenia rubra
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Pokud máte větší ambice, mohlo by být pro vás řešením vybudování zahradního rašeliniště? Vykopejte díru na zahrádce (velkou díru), umístěte sem plastikové jezírko (seženete téměř v každém obchodě pro kutily), no a potom toto jezírko použijte k tvorbě svého malého rašeliniště!

Uvědomte si, že masožravé rostliny nebyly nikdy šlechtěny tak, aby bylo jednodušší pěstovat je na zahradách. Díky tomu to nejsou příliš shovívavé rostliny. Pokud vaše zahrada spíše připomíná přírodní prostředí, ve kterém tyto rostliny normálně rostou (to znamená obsah vody, druh půdy, její pH, vlhkost, teplotní rozsah atd., prostě všechno jako v přírodě), potom budou prospívat. To je ovšem velmi nepravděpodobné.

Většina nadšenců pěstuje masožravé rostliny v teráriích nebo sklenících (případně zahradních rašeliništích, pozn. překl.).


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner 

Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >