CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Kde můžu koupit masožravé rostliny?
Kde můžu koupit masožravé rostliny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.09.2008]

O: Existuje mnoho různých firem, které prodávají masožravé rostliny. Ale pamatujte na to, že je pro vás nezbytné, obchodovat s firmami, které mají dobrou pověst a neprodávají ilegálně posbírané rostliny.

hort018.jpghort022.jpghort021.jpg
Prodej rostlin
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Mimoto pokud kupujete rostliny mezinárodně (ze zahraničí), měli byste si dát pozor na dovozní povolení, které byste mohli potřebovat, buď abyste splnili podmínky mezinárodní úmluvy CITES (CITES requirements) nebo překonali fytosanitární překážky.

Sestavil jsem seznam kontaktních informací pěstíren masožravých rostlin, prodávajících přes internet, které mají zároveň dobrou etiku při zachování druhů a jejich ochrany (online carnivorous plant nurseries with a good conservation ethic.) Bohužel jsem také vytvořil seznam s pěstírnami s notoricky známou špatnou pověstí (nursery with a notoriously bad reputation.) Nakupujte moudře a opatrně.

Existuje také mnoho prodejců, třeba ba eBay. I s nimi můžete obchodovat, ale buďte velice obezřetní. Viděl jsem některé z nich, kteří nabízeli rostliny z první ruky jako sběry v přírodě a také jsem tam viděl některé soukromé osoby a malé firmy (žádná z těch, které jsem zařadil do svého seznamu pěstíren), které zasílají rostliny bez potřebného CITES a fytosanitárního povolení. Dávejte pozor!


shybr34.jpg
Sarracenia ´Ladies in Waiting´
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Nejefektivnějším způsobem z hlediska ceny, jak koupit masožravé rostliny, je nejdříve se připojit k nějaké společnosti pěstitelů masožravých rostlin (v ČR nejlépe k CCPS – České společnosti pěstitelů masožravých rostlin, na jejíž stránkách právě jste, pozn. překl.). Jakmile se stanete členem, můžete získat velké množství semen za malou almužnu. Roční členství v ICPS (Mezinárodní společnost pěstitelů masožravých rostlin) stojí $25 (u CCPS je to 300Kč ročně) a to vám mimo jiné umožní přístup k semenné bance. Srovnejte si potom třeba nákup ze semenné banky s tím, za co můžete koupit semena v pěstírnách neba třeba na eBay!

Pokud jste zrovna v USA a snažíte se koupit například Sarracenia jonesii (známou také jako Sarracenia rubra subsp. jonesii), Sarracenia alabamensis (a.k.a. Sarracenia rubra subsp. alabamensis), nebo Sarracenia oreophila, pokud tedy náhodou vy a obchodník nejste ze stejného státu US, oba dva porušujete vyhlášku o ohrožených druzích Spojených států (pokud ovšem nemá prodejce povolení od federálních orgánů). Pokud vás zabásnou a skončíte u soudu, budu proti vám ochotně svědčit.


Page citations: personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner 
Aktualizováno ( [17.09.2008] )
 
< Předch.   Další >