CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Které pesticidy nebo jiné hmyz hubící metody fungují?
Které pesticidy nebo jiné hmyz hubící metody fungují? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[02.09.2008]

O: Pokud vaše rostliny napadli škůdci, buďte kreativní v tom, jak je odstranit.

Odstraňujte škůdce manuálně (prostě je sundejte) pokud je to možné. V malých sbírkách rostlin je tento způsob manuální kontroly vhodný pro napadení mnoha druhy škůdců a nezpůsobuje rizika, spojovaná s použitím pesticidů. Slunéčka mají pouze limitovaný způsob použití jako biologická kontrola, protože jsou rychle konzumována masožravými rostlinami! Jednou jsem použil sáček s pár tisíci slunéčkami v mém skleníku, aby dostala pod kontrolu mšice. Láčkovky je milují! Mšice zůstaly nezraněné.


dcape04.jpgspider02.jpg
Drosera capensis; ...a pavouk z darlingtonie...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Vzhledem k tomu, že masožravé rostliny mají rády vodu, lidé někdy zabíjejí škůdce tak, že ponoří rostliny na několik dní kompletně pod vodu. Přesto, že jsem s úspěchem tuto metodu používal, podařilo se mi tak ale také zabít rostliny rodů Cephalotus, Sarracenia, Utricularia a Dionaea. Takže zatímco tato metoda můře být efektivní, existují fígle, které je potřeba se naučit. Například kontejner s vodou, kam rostliny umisťujete musí být pořádně velký. Pokud je příliš malý, něco podivného se stane a voda se stane hnusnou a smradlavou, následně rostlina uhyne. Že by přišla o kyslík? Nevím. Ovšem obecně řečeno, tento způsob jsem opustil.


Pokud trváte na chemickém způsobu, hodně štěstí! Masožravé rostliny jsou velmi citlivé na používání chemikálií. Téměř nikdy na své rostliny pesticidy nepoužívám. Níže uvádím množství přípravků, které bývají používány s různým stupněm účinnosti (vzhledem k tomu, že naprostá většina z nich se u nás neprodává, podívejte se na tyto prostředky na původních anglicky psaných stránkách FAQ pro podrobnější informace, o prostředcích chemické ochrany se více dočtete v sekci Poradna – Nemoci a škůdci, pozn. překl.). Předtím, než zahájíme diskusi o chemikáliích, musím uvést několik odvolání.


  1. To co funguje u jednoho člověka, nemusí fungovat pro všechny.
  2. Nemám licenci k udělování doporučení ohledně pesticidů. Podrobnosti si zjistěte u výrobce nebo prodejce.
  3. Nepoužívám pesticidy často, takže existuje mnoho dalších, o kterých nevím. Vím pouze o těch, které používají pěstitelé masožravek.
  4. Pokud jsem doporučil nějaký pesticid a vy zjistíte, že se u vás přestal prodávat, nezkoušejte vypátrat, koupit a používat tento pesticid ilegálně. Pokud se pesticidy přestanou dodávat, je to vždy vzhledem k jejich špatnému vlivu na přírodní prostředí.
  5. Proboha, kdykoliv používáte pesticidy, používejte masku nebo respirátor, rukavice a pesticidy aplikujte pouze venku, kde máte dostatek cirkulujícího vzduchu. (Samozřejmě že dostatek proudícího vzduchu ještě neznamená, že výpary z pesticidu zmizí, pouze to znamená, že budou odváty větrem z vašeho okolí, aby zabily další věci vzdálenějším prostředí).
  6. Pesticidy jsou vytvářeny s předpokladem, že budou používány venku, nebo alespoň u rostlin, které jsou vystaveny dostatku proudícího vzduchu atd. Používání pesticidů ve vitrínách a teráriích může mít překvapivý (pravděpodobně nežádoucí) efekt, nebo dlouhodobý zbytkový dopad.  
  7. Používejte pesticidy v plné síle, která je doporučena výrobcem. Nepoužívejte pesticidy v nějakých podivně naředěných množstvích, která vás napadnou (pravděpodobně proto, že masožravky často pesticidy nemají rády), protože takto dovolíte vývoj na pesticid odolných druhů hmyzu.

Je tady však něco jiného, o co byste si měli dělat starosti: detergenty a netečné složky. Pokud se podíváte na obaly od pesticidů, zjistíte, že aktivní složka je ve skutečnosti pouze nepatrným procentem ve směsi, kterou jste si koupili. Zbytek obsahu roztoku sestává z detergentů a netečných prvků. Detergenty jsou látky, které pomáhají pesticidu přilepit se na hmyz nebo rostlinu. Některé detergenty jsou škodlivé pro masožravé rostliny. Netečné prvky jsou tajemné, a podle zákona není nutno, aby byly  identifikovány. Kdo ví, co vaše temná a tajemná společnost, vyrábějící pesticidy, strčila do láhve. Klidně by to mohlo být jedovaté pro vaše masožravé rostliny. Chcete takto experimentovat?

weevi04.jpg
Nosatci
To co následuje, je jakýsi druh propraného seznamu pesticidů a aktivních prvků. Pokud chcete udělat něco zvláštního, jako vložit třeba bleší límeček do vašeho terária, tak aby se aktivní látky odpařily do atmosféry ve vaší vitríně, nejdříve tyto aktivní látky prozkoumejte níže. Jen proto, že jsou bezpečné pro vaši kočku, neznamená to, že jsou bezpečné i pro vaše masožravé rostliny!
scale03.jpgwhfly02.jpg
Puklice a molice

Bacillus thuringiensis toxin (zvaný též "Bt"): Pojmenovaný po bakterii, která vytváří toxin, Bt je toxický pro housenky. Dávejte pozor na to, že detergenty a jiné „neaktivní“ látky obsažené v láhvi s Bt, mohou být nebezpečné pro vaše rostliny. Víte, že kapička "Bt" stříknutá do vody v podmiskách bezpečně zabije komáří larvy? Bt je neškodný pro bublinatky (Utricularia) a aldrovandku (Aldrovanda) (dle mých zkušeností).

Cyfluthrin: Dobrý nepříliš silný systémový jed. Je obvykle aktivní součástí, který je dostupný ve směsi s Imidaclopridem. Takže nemohu říct, který z nich je účinný – tenhle nebo Imidacloprid. Jeden z těchto dvou pesticidů může také způsobit poškození u mucholapek (Dionaea) a bublinatek (Utricularia). Ale je účinný. Podívejte se na odrážku o Imidaclopridu.

Diazinon: Velmi účinný proti mnoha škůdcům, je bezpečný pro špirlice (Sarracenia) a pro některé, minimálně pro některé bublinatky (Utricularia) (dle mých zkušeností). S touto chemikálií jsem neměl problém a detergenty i netečné látky se zdají, že jsou pro masožravky OK.

Imidacloprid: Dobrý, nepříliš silný systémový jed. Měl jsem s ním skvělé výsledky, i když jsem poněkud poničil mucholapky (Dionaea) a myslím, že zabíjí vodní bublinatky (Utricularia). Podívejte se na odrážku o Cyfluthrinu.

Isopropyl alcohol: Dobrý kontaktní jed. Nanášejte ho vatovým smotkem nebo tyčinkou, když chcete zasáhnout mšice a červce. Zabíjí je skvěle! Několik kapek do úžlabin listů špirlic (Sarracenia) zabije také zde ukryté červce a nevypadá to, že by to špirlicím vadilo. (Povšimněte si toho, že jsem se doslechl od jiných, kteří zcela nemají můj „magický dotyk“ – že své rostliny touto látkou zabili!)

Isotox: Nikdy jsem ho nepoužil, ovšem důvěryhodná pěstitelka bublinatek (Utricularia) mi řekla, že ho používá u svých rostlin na rozličné škůdce.

Kelthane: Nevykazuje toxicitu u širokého množství masožravých rostlin. Zkoušel jsem ho na rody Sarracenia, Genlisea, Drosera, Utricularia, Pinguicula, Dionaea. Přestože jsem nezabil všechny mšice, zkoušel jsem ho dál.

Malathion: Tato sloučenina má tu výhodu, že je dostupná jako smáčivý pudr. To je dobrá varianta, protože zatímco se zdá, že Malathion sám o sobě není příliš nebezpečný pro masožravé rostliny, rozpouštědla obvykle používaná k jeho přeměně do tekuté formy, jsou škodlivé pro masožravé rostliny. Ovšem pánové, ten smáčivý pudr tak strašně smrdí!

Marathon: Tato drahá sloučenina se zdá být bezpečnou pro bublinatky (Utricularia) a je to dobrý způsob, jak zabít červce, kteří je mohou zamořit.

Pyrethrum: Sloučenina extrahovaná z chryzantém, zahradníci je obvykle považují za více ekologicky přívětivé než jiné pesticidy. Někteří pěstitelé ji rádi používají na své masožravé rostliny, ale zdá se, že poškozuje láčky a květy špirlic (Sarracenia). Zvěsti praví, že toto poškození je způsobeno běžnou pomocnou látkou, přidávanou k sloučenině Pyrethrum.

Mýdla: Další, relativně "zelené" pesticidy, bohužel se zdá, že jsou smrtící pro masožravé rostliny (i když se zdá, že je někteří pěstitelé bezpečně používají).
Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner 

Aktualizováno ( [14.09.2008] )
 
< Předch.   Další >