CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Co to je za škůdce, kteří mi požírají mé masožravé rostliny?
Co to je za škůdce, kteří mi požírají mé masožravé rostliny? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[04.07.2008]

O: I když se masožravé rostliny živí hmyzem, jsou stále pronásledovány škůdci. Některých škůdců je těžší se zbavit než jiných.


Předtím, než zaútočíte na ty zrůdy, které napadly vaše rostliny, musíte škůdce identifikovat. Věřím, že tento přehled ničemného hmyzu a patogenů, včetně popisu, fotografií a odkazů vám pomůže při vašem tažení za bezproblémovým pěstováním rostlin.

Ošetřování rostlin při napadení těmito škůdci je popsáno na jedné z dalších stránek FAQ. (další podrobnosti naleznete také v sekci Poradna na našich stránkách , pozn. překl.)


Mšice Tento hmyz se živí tím, že vysává mízu z rostlin. Můžete je nalézt v celých hejnech, jak hodují na vašich rostlinách. Mšice mají několik způsobů ochrany proti nepřátelům, jiných než jen ohromující možnost rozmnožování v neuvěřitelném množství (samice se pravděpodobně rodí již oplodněné, i když kdo je "otcem", mne v tomto případě poněkud mate). V přírodě jsou většinou rostliny napadené mšicemi objeveny jejich přirozenými nepřáteli a tak málokdy dochází k problémům. Ale při kultivaci rostlin jsou tito nepřátelé vzácní. Mravenci se rádi živí na cukrovém roztoku vylučovaném mšicemi, takže mohou zase naopak mšice před přirozenými nepřáteli chránit – což pěstitelům masožravých rostlin nepomůže ani trochu. Mšice se vyskytují v různých barevných variacích a jsou velké přibližně 2.5 mm nebo méně. Napadení velkého rozsahu je snadno identifikovatelné – stáda mšic jsou snadno vidět a způsobují, že rostliny vytvářejí pokroucené listy a rostliny krní a nerostou.

Někdy se vám podaří odhalit napadení mšicemi až poté, co byly mšice zabity přirozenými nepřáteli nebo po aplikaci insekticidu. V takovém případě stále uvidíte deformované listy a rostliny budou mít na sobě roztroušeny mrtvé, bílé mšice.


Nosatci Tato zákeřná monstra nejsou takovým problémem v dospělosti, když jsou již ve formě brouka, ale jsou to vyhladovělí konzumenti oddenků špirlic a darlingtonií. Pokud na svých rostlinách objevíte dospělce, posbírejte je a zabijte. Larvy by totiž mohly vaše rostliny zabít. 

weevi02.jpgweevi01.jpg
Nosatci - larvy a dospělec
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Housenky Tato larvální stádia motýlů a můr jsou tak hrozná, jako šneci a slimáci. Pokud na svých rostlinách naleznete vykousané díry ve vašich rostlinách a malé, černé výkaly, měli byste vědět, že vás navštívil Pan Housenka. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, když napadnou vaše rostliny, je prostě najít jich co nejvíce a manuálně je odstranit. Jsou obvykle solidně snadno k nalezení, jakmile zjistíte, že je máte na rostlinách. I když mohou mít celkem rafinovanou kamufláž, takže byste se měli dívat pozorně. 
cater01.jpgcater03.jpg
Housenky

Smutnice Toto je hmyz, který vám nemusí dělat starosti. Smutnice jsou malé, hnědé mušky, které poletují nad povrchem substrátu. Je ovšem možné, že larvy tohoto hmyzu se mohou živit malými semenáčky, ale není to zcela potvrzené. Já se o smutnice nestarám zvláště proto, že tvoří skvělou kořist a následně potravu pro tučnice a rosnatky a to i trpasličí!

dgram02.jpg
Smutnice
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice


Červci Tento hmyz je blízce příbuzný štítenkám (puklicím), ale místo vytváření tvrdého krunýře produkuje prachovitý, voskový povlak (který je chrání před většinou pesticidů). Pokud bych těmito živočichy tolik neopovrhoval, mohly by se mi možná jejich komplikované, zvlněné okraje líbit. Prokleté malé příšery. Na rozdíl od mšic a štítěnek, červci se pohybují po rozlehlém okolí, tudíž se mohou přesunout do rozlehlých částí vaší sbírky. Zamořují také kořenový systém, takže rostlina, která vypadá být napadena jedním či dvěma červci, může ve skutečnosti hostit mocnou civilizaci červců, prostě jen tak, pod povrchem substrátu! Hlavní nákaza vypadá jako bílá, bavlně podobná hmota. Jednotlivý červec je pár milimetrů dlouhý, ale viděl jsem některé pouštní druhy velké skoro 1 cm! 
mealy01.jpgmealy02.jpg
Červci

Plíseň způsobující padlí Tato nákaza je houba, která vypadá jako bílý, pudrovitý poprašek na povrchu listů. Je obzvláště nebezpečná pro rostliny rodu Cephalotus.
Štítenky/puklice Tohle jsou podivné bestie, které nevypadají moc jako živá stvoření. Když jsou samičky velmi mladé, přichytí se na rostlinu, vytvoří si tvrdý povlak a zůstanou už na místě navždy nehybně přichycené. Jejich tvrdý, voskovitý povrch je chrání před mnoha typy pesticidů. Velmi těžká nákaza vypadá jako bezpočet okrouhlých nebo eliptických hnědých disků na vaší rostlině, velkých přibližně jako písmeno "O" v textovém editoru v normálním formátu a při velikosti písma 12pt type (jako ve většině knih). Někdy jsou ploché, jindy se vypoulí ven a vytvoří jakýsi štít. Vyskytují se v různých barvách. Uvědomte si, že většina štítenek, které zná většina lidí, jsou samičky – samci tohoto hmyzu jsou viděni velmi vzácně. 
scale01.jpgscale02.jpg
Puklice

Šneci a slimáci Tyhle potvory známe všichni a prostě milují shánění tkání mladých rostlin, které zhltnou svými odpornými, vrzajícími zuby. Melou a melou a melou a za chvíli jsou láčky vašich špirlic na maděru! 
slugs01.jpg
Slimák

Slizká plíseň Tento problém je způsoben různými houbami Actinomyces z řádu Dothideales, včetně rodu Capnodia (Fumago) a Limacinia. Slizká plíseň je spíše více symptomem nemocné rostliny, než že by byla skutečným problémem. Objeví se proto, že jiní škůdci jako jsou třásněnky, štítenky nebo mšice vylučují cukrovou substanci, které podporuje vznik takovýchto plísní. Tato plíseň může být také otravná při podmínkách pěstování bez viditelné nákazy, když samotné rostliny vytvářejí cukrový nektar na svých láčkách (proto, aby přilákaly hmyz). Obvykle se dá opláchnout rozprašovačem. U láček špirlic a láčkovek to může také znamenat použití „hrubé síly“, seškrábání plísně z povrchu láček.

Svilušky Nikdy tyto potvory neviděl na masožravých rostlinách v žádném množství, s výjimkou toho, když jednou napadly některé z mých mucholapek a také Cephalotus. Výsledek byl skličující. Tihle pavoučí roztoči jsou pouze jako drobné tečky, které obvykle vytvářejí své pracoviště na růstovém vrcholu rostlin. Zde zakládají obrovské kolonie. Můžete je rozpoznat snadno, protože vytváří velké, pavučinové struktury, téměř jako pavučiny pavouků. Od pavoučí sítě je dokážete rozeznat (pavoučí síť by vám starosti dělat neměla) buď: 
  • tím, že je poblíž růstového vrcholu rostliny
  • nebo přítomností roztočů na pavučince – mrkněte se po droboučkých červených tečkách, které se po ní pohybují
  • případně nepřítomností pavouka v síti.

Třásněnky Tento drobný hmyz lze jen velmi obtížně spatřit – potřebujete mikroskop na to, abyste spatřili jejich protáhlá těla. Ovšem symptomy jejich útoku jsou nezaměnitelné. Jakmile vysávají rostliny, vylučují černé kuličky na svém zadečku, stejně jako to dělají mšice. Tyto kapičky odpadávají a jako jeden z prvních znamení přítomnosti třásněnek na vašich rostlinách, může být právě přítomnost těchto drobných černých, asfaltových bodů na rostlinách. Tak jak infekce postupuje, hostitelská rostlina mění barvu – pokud jednou byla nádherně a bohatě zelená, začne se barvit do běla, stejně, jako by byla nějakým způsobem odbarvena. Tkáň může vypadat vysušená nebo kadeřavá. Nesnáším třásněnky. 
thrip02.jpg
Třásněnky

Molice Tento drobný, létající hmyz (pouze kolem 1.5 mm dlouhý) je podobný základním vzhledem smutnicím (viz výše), ale na rozdíl od nich může být tento hmyz vážným problémem ve sklenících. Naštěstí jsem je nikdy neviděl napadat masožravé rostliny v nějakém významném množství. 
whfly01.jpgwhfly03.jpg
Molice

Červi/žížaly Většina zahradníků vám řekne, že půdní červi jsou vašimi přáteli. Ale to je proto, že se červy a žížaly obzvlášť živí odpadem a hlínou, nechají je projít svým trávicím systémem, vyměšují zpracovaný odpad a tím obohacují výživným obsahem půdu, protože přemění inertní organický materiál na jílovitý substrát, který jsou schopny rostliny zpracovat. Ale vzhledem k tomu, že masožravé rostliny potřebují v substrátu málo živin, žížaly degradují kvalitu substrátu tím, že ho činí příliš bohatým na živiny! Osobně mám problém hlavně se žížalami. Nenávidím je!

Různý kousavý hmyz Příležitostně mohou být vaše rostliny napadeny různými druhy kousavých škůdců, jakými jsou například kobylky nebo sarančata. Je to něco neobvyklého, ale může to být devastující, pokud se skutečně objeví. 
katyd01.jpg
Saranče

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation. 

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [07.06.2009] )
 
< Předch.   Další >