O superůstu, superprospívání… PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.07.2008]

O: Ahh, SUPERthrive!

sthf2.jpg


Nechejte mne pohovořit o těchto prostředcích. Kdysi dávno pouhá zmínka o těchto prostředcích znamenala, že mé tváře zčervenaly a obočí se zvedalo v úžasu. Proč?

sthf7.jpg

Protože tyto výrobky tajemného původu byly prodávány v zahradních centrech bez jediného faktického důkazu o tom, čeho jsou schopny dosáhnout. Místo toho bývají tyto lahve pokryty nespisovnými, nadsazenými, bizarními a nyní nevysvětlitelnými tvrzeními o tom, jak jsou tyto prostředky báječné.

sthf3.jpg

Ale co to je zač? Co to má dělat? Zlepšujete proces zakořenění? Snižuje to šok rostlin po přesazení? Zvyšujte to růst rostlin? Stimuluje to růst? Kdo ví!? Mrkněte na láhev s těmi divokými sliby a možná pochopíte proč. Tyto malé lahvičky slibují velké věci, ale nebudete schopni zjistit, co jsou zač.

sthf9.jpg

Podle jejich nálepek jsou tak prospěšné každému druhu rostlin, že by měl být uživatel ohromen famózním účinkem jejich přísad.

Obzvláště k vzteku pro mě bylo to, že lidé začali tyto prostředky používat, pravděpodobně přesvědčeni nálepkami (které, jak musím připustit, jsou opravdu báječné svou poutavostí), a rozhodli se, že je mají rádi.

sthb3.jpg

Mnoho uživatelů těchto SUPERthrive mi řeklo, že používáním tohoto produktu rostou jejich rostliny každým rokem více. Stejně tak se daří mým rostlinám a přitom žádné takové prostředky nepoužívám!

sthb4.jpg

Zajímal jsem se o skutečně provedené testy těchto prostředků na masožravých rostlinách. Ale nikdo nepublikoval pokusy žádného druhu, které by ukazovaly, že vůbec něco s masožravými rostlinami dělají! Navzdory otevřeným požadavkům na test již od roku 1995 nikdo, kdo tyto výrobky používá "úspěšně" mi nikdy neřekl nic o žádném opravdovém testu – tzn. O dvou populacích stejného klonu rostliny, jedna ošetřovaná super růstovými a prospěšnými produkty, druhá nikoliv.

To štve vědce ukrytého ve mně.

sthf4.jpg

Před několika lety jsme se s mou milovanou manželkou rozhodli otestovat účinnost prostředků spadajících mezi „SUPERthrive“ na láčkovkách (Nepenthes). Využili jsme zařízení University of California v Davisu, abychom provedli naše vlastní experimenty zázračných prostředků. Po 12 měsících testování jsme nebyli schopni rozeznat žádný efekt a dopad „SUPERthrive“. Nic užitečného v žádném ohledu.

sthb2.jpg

Pokud by se někdo zajímal o to, aby mne přesvědčil opravdovým testem, kontaktujte mě!

Otevřel jsem láhev a přičichl si. Myslím, že obsahuje velké množství vitamínu B. Smrdí jako výtažek z kvasnic, ale přesto tak dobře nechutná. (Ano, vyzkoušel jsem všechny tři. Mimochodem jsem si nevšiml "žádného osobního prospěchu“ připoužívání SUPERthrive, ha ha).

sthf5.jpg

Není žádného sporu, že nálepky na balení jsou skvělé. Všechna ta nadsazená grafika na této stránce pochází přímo z balení jednotlivých super skvělých produktů. Abyste viděli celý celou nálepku, která provází obyčejnou 60 ml lahvičku, klikněte na odkaz na této stránce a užijte si to! Ještě více ohromující je reklamní šílenství, které přichází s designem velké, galonové láhve, které je opravdu překvapující vidět!

sthf1.jpgsthb1.jpg
Klikněte pro zvětšení a pokochání se...

Časem se ve mně začala vařit krev. Ovšem i takoví mistrovští pěstitelé, jako je Peter D'Amato používají SUPERthrive. Dokonce i cynik, jakým je John Brittnacher je používá. Takže na nich možná něco je. Ale nikdy jsem nedošel k tomu závěru, že bych je potřeboval.

sthb5.jpg

Pokud máte zájem, zde následuje několik dobrozdání (nebo snad instrukcí, jak je používat), které mi byly zaslány na požádání. Byly mírně upraveny pro větší srozumitelnost.


Hi Barry,

Jaká je má metoda používání SUPERthrive? To záleží na fázi měsíce :-)

Když přesazuji láčkovky nebo zasazuji kořenící řízky, zvlhčím pěstební substrát celkem koncentrovaným roztokem. "Koncentrovaný" znamená dvě lžíce Superthrive na galon vody, tedy přibližně.

Pro normální zálivku jsem byl zvyklý používat pár kapek na galon vody, ale nedělám to už pravidelně. Zlenivěl jsem, zvláště od té doby, co jsem zjistil, že se neobjevují žádné zázračné pochody, tedy takové, abych mohl definitivně přisuzovat těmto prostředkům.

sthf10.jpg


 sthb5.jpg

(jméno vynecháno)

Rostliny, na které jepoužívám...:
Heliamphora ionasi, H. nutans, H. heterodoxa, H. minor, Heliamphora hybridy; Nepenthes rajah, N. veitchii, N. rafflesiana, N. alata, Nepenthes hybridy; velká palma v mém domě, nemocné kamélie, javor, který jsem právě zasadil a lekníny.

Dávkování nebo ředění...
10-12 kapek na galon destilované vody.

Frekvence aplikování...
Každé 2 měsíce pro masožravé rostliny.

Další komentáře...
Nevěřím, že by moje N. rajah měla láčky bez použití Superthrive. Nyní vytváří láčky na každém listu. Ostatní láčkovky reagují také příznivě, například loni jsem oživil tímto prostředkem mírně promrzlou N. rafflesiana. Také jsem zaznamenal působivý růst u svých vystresovaných kamélií, o kterém jsem přesvědčen, že je 100% způsoben použitím a aplikováním Superthrive. Používám tento prostředek na každou novou rostlinu, která vypadá, že je stresována, ačkoliv ho pravidelně aplikuji pouze na masožravé rostliny.

sthf8.jpg


sthb5.jpg

Hi Barry,

Používám jednu kapku na galon vody při každém zalévání. Moje Nepenthes alata začala vytvářet láčky přibližně měsíc poté, co jsem začal používat Superthrive (~6 měsíců poté, co jsem láčkovku zakoupil), ale možná se pouze po celou tuto dobu srovnávala s podmínkami mého obývacího pokoje. Začal jsem také superthrive používat na mé orchideje a zdá se mi, že se začalo vytvářet více pseudohlíz. Například Brassia verrucosa, která vždy vytvářela takovouto psudohlízu jednu za rok a to během posledních čtyř let, má letos tři nové. Neprovedl jsem žádné kontrolované pokusy, takže rozdíl může být také vysvětlen nějakou jinou změnou podmínek pěstování nebo dospělostí rostliny.


sthb5.jpg

Hi Barry,

Sporadicky používám SUPERthrive v následující koncentraci:
1 kapka/galon při standardní zálivce
10 kapek/galon při přesazování


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation, reader contributions.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [03.07.2008] )
 
< Předch.   Další >