O hnojení a masu na hamburgery. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.07.2008]

O: Dodržujte zlaté pravidlo, nikdy nehnojte. Většina hnojiv je schopna masožravé rostliny zabít.


Pouze několik málo typů, jak se zdá, má rádo (nebo toleruje) hnojiva a na tyto rostliny používejte Miracid. Peter's 30-10-10 a zvláště potom Epiphyte's Delight (hnojivo pro epifyty) jsou ostatními pěstiteli doporučovány, ale já je nikdy nepoužíval. (v našich podmínkách je možno používat ekvivalenty těchto hnojiv – pro epiphyty, orchideje, určené k postřiku na list, ale ředěné v daleko větším poměru, než je na balení doporučováno, tímto způsobem je možno přihnojovat např. mexické tučnice, láčkovky, špirlice, je možno také používat např. Osmocote – granulát určený k hnojení do půdy, nejlépe s prodlouženým vylučováním aktivních látek, jednu nebo dvě kuličky můžete umístit např. do květináče s láčkovkami; v každém případě ovšem případný nevhodný účinek daného preparátu vyzkoušejte na malém vzorku rostlin a v malých koncentracích! pozn. překl.)


miscprey01.jpgdregi04.jpgpmacr35.jpg
Zleva: rozličná kořist z láčky špirlice; Drosera regia baští...; Pinguicula macroceras...

Stejně tak dokrmování rostlin masem na hamburgery je dobrou cestou, jak rostliny zabít. Masožravé rostliny očekávají hmyzí kořist, nikoliv malé kousky krávy. Pokud si myslíte, že mezi tím není žádný velký rozdíl, zvažte: jedli byste hamburger vyrobený z rozdrcených vnitřností hmyzu? Podívejte se na fotografii na této stránce, která ukazuje typický obsah láčky špirlic. Vidíte tam nějaké malé krávy? To si tedy nemyslím. Co tam vidíte? Máte pravdu...hmyz.

Pokud si přejete pochytat několik hmyzáků a děsivě těmito živými tvory krmit své rostliny, užijte si to! No a celkem vzato, to je přesně to, co činí tyto rostliny tak fascinujícími, že? Všimněte si, že existuje množství možností, jak vaše rostliny nakrmit. Například si pročtěte a užijte několik stránek FAQ o tom, jak krmit mucholapku podivnou (začátek je tady).

Nekrmte vaše rostliny hmyzem, který byl zabit pesticidy.


Page citations: D'Amato, P. 1998a; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [03.07.2008] )
 
< Předch.   Další >