O teplotě. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[03.07.2008]

O: Různé masožravek rostliny mají rády rozdílné teploty. I když většině se dobře daří při teplotách, které nepřesahují 38°C.


Může vás překvapit, když zjistíte, že pokud dosvěcujete terárium/vitrínu dostatečným množstvím světla, že výsledkem může být, že teploty lehce přesáhnou tuto tepelnou hranici. Potom, pokud je navíc vlhkost příliš nízká, rostliny žloutnou a smaží se, rosnatky nevytvářejí rosu a obecně rostliny vypadají hrozně.


habca11.jpg
Chlad...(lokalita Darlingtonia californica)

Doporučuji přikrýt vrchní stranu terária víkem (klidně skleněným), téměř ho uzavřít, ale přesto ponechat otvor, který umožní alespoň nějakou cirkulaci vzduchu, potom vše doplnit fluorescenčními zářivkami a ty umístit několik centimetrů nad povrch skleněného víka.

Pokud jste šikovní při práci s nástroji, kupte si malý větráček určený pro počítače v obchodě z elektronikou (za pár desítek korun) a přizpůsobte ho, aby hnal vzduch přes zdroje svítidel a tím je ochlazoval a odváděl teplý vzduch od vitríny.


salat01.jpgsflav06.jpg
 ...horko (lokalita Sarracenia alata)...a k tomu květ Sarracenia flava
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice

Všechny tyto triky jsem popsal na mé stránce, kde hovořím o stavbě terária/vitríny (podívejte se do knihovny FAQ). Buďte opatrní, pokud umisťujete vaši vitrínu poblíž okna. Dopadající sluneční světlo je schopno teplotu zvýšit na smrtící úroveň velmi rychle.

 


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [03.07.2008] )
 
< Předch.   Další >