O nákupu čištěné vody. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Ohromil jsem vás tím, že masožravé rostliny potřebují čistou vodu? Dobře. Než se rozhodnete, jaký druh vody použijete, zvažte, prosím, následující.


Pěstovat masožravé rostliny není jednoduché. Uděláte množství chyb a dopustíte se řady omylů. Tak proč se neujistit, že voda, kterou používáte, je čistá? Pokud se na mne obracíte s dotazy o pěstování vašich rostlin, předpokládám, že používáte čistou vodu. Pokud ne, zasloužíte si, aby vaše rostliny zahynuly. Špatní lidé! Špatní lidé!

Neriskujte. Používejte vodu vyčištěnou buď destilačním přístrojem, nebo reverzní osmózou. Jednou, až budete opravdu dobří při pěstování masožravých rostlin, experimentujte s jinými látkami. Používejte dešťovou vodu, vodu z vodovodu, mořskou vodu, sodovku, koňskou moč, cokoliv – ale nesnažte si u mne stěžovat, když vaše rostliny začnou hynout.

Pokud mi nevěříte, mrkněte na stránku FAQ o kvalitě vody, která má obsahuje sekci věnovanou rozličným schématům čištění vody.

Mimochodem, slyšeli jste už někdy tu městskou legendu o tom, že byste neměli pít čištěnou vodu, protože "je tak čistá, že osmoticky roztrhá (explodes) buňky ve vašem krku?" Hi hi hi. (Lidé dokáží být opravdovými idioty!)


uoliv01.jpg
Utricularia olivacea

Destilovaná vs. vařená voda
Destilovaná voda absolutně není stejná věc jako vařená voda, OK?

Když vaříte vodu, přivedete vodu k bodu varu (duh!) a také přinutíte některé z molekul vody, aby změnily své skupenství z kapalné fáze (voda) na plynnou fázi (pára). Cokoliv bylo v hrnci - nečistoty – je tam stále. Pouze jsou teď rozpuštěny v menším množství vody. Výsledkem je, že je voda ještě více znečištěná, než byla před tím! (I když bakterie a prvoci, kteří jsou nebezpeční lidem, jsou často zabiti.)

Při destilaci je voda přivedena do varu a pára se nechává srážet. Pára je kondenzovaná a tento kondenzát je to, co je čištěnou (destilovanou) vodou. Vidíte ten rozdíl mezi tímto a pouhou vařící vodou?

Reverzní osmóza
Reverzní osmóza je proces, při kterém jsou molekuly vody přinuceny proudit přes polopropustnou membránu díky tlakovému rozdílu. Zní to komplikovaně, já vím, a skutečně to složité je. Je to téměř zázračné! Kde je Maxwellův démon?

Základem je výjimečně efektní filtrační systém. Polopropustná membrána, jen tak mimochodem, je výrobek hi-tech technologie, drahá věcička, která může jen sama o sobě stát i několik set dolarů. Nezaměňujte ji s levňoučkými průtokovými vodními filtry. Systém reverzní osmózy je často nazýván RO jednotka a voda, kterou vyrábí je často označována jako demineralizovaná. Máte to?

Jak koupit čištěnou vodu

Můžete koupit čištěnou (destilovanou) vodu v supermarketech, na benzinových čerpadlech atd. Podívejte se na etiketu láhve nebo kanystru. Musí vždy obsahovat některou z magiských frází:
"vyčištěno destilací/destilováním", nebo
"vyčištěno reverzní osmózou."

Etikety mohou také hovořit o dalších věcech, jakými jsou uhlíkové filtry, ultrafialové záření, ale to se nepočítá. Prostě tam musí být jedna z těch dvou kouzelných frází (nebo jejich obdoba). Nekupujte látky prostě nazvané "pitná voda." To nic neznamená a mohla by to klidně být voda z něčí toalety (zeptejte se každého psa). "Pramenitá voda" je srovnatelně bezvýznamná.

Můžete zakoupit vodu z prodejních automatů. Čtěte pozorně označení na těchto přístrojích. Obsahuje některou ze dvou magických frází? Zmiňuje se některé z upozornění na těchto přístrojích, kdy byly naposledy kontrolovány? Jednotky reverzní osmózy by měly být kontrolovány nejméně jednou za půl roku.


uochr08.jpg
Utricularia ochroleuca
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Až budete unaveni taháním těžkých lahví a kanystrů s vodou přes celé město, měli byste se rozhodnout si koupit nebo pronajmout svůj vlastní čistič vody. Většina lidí se rozhodne pro jednotku reverzní osmózy místo destilačního přístroje. Můžete si takové zařízení pořídit už někdy od 5000Kč. Zaznamenal jsem, že se v různých obchodech dají tyto jednotky pořídit i za polovinu této ceny, ale nejsem si jistý, zda jsou tak dobré a výkonné.


Velkou výhodou je možnost pronajmout si nějakou jednotku od nějakého řetězce, který nabízí tuto možnost. Když jsem udržoval skleník s masožravými rostlinami, pronajal jsem si jeden od společnosti, kterou nebudu jmenovat, ale dal jsem jí kódové označení "Culligan". Pro mne bylo výhodou pronájmu to, že tato společnost kontrolovala můj přístroj dvakrát ročně a vyměňovala vadné nebo opotřebované součásti. Reverzní osmóza, kterou jsem si pronajal, měla prodejní hodnotu ca $500, ale na pronájmu stála pouhých $30 měsíčně.
(Pozor, tato možnost v ČR pravděpodobně neexistuje, alespoň si nejsem vědom, že by šlo reverzní osmózu pronajmout! – pozn. překl.)

Pokud si koupíte svou vlastní reverzní osmózu, pořiďte si také zařízení na otestování kvality vaší vody. Toto zařízení může být drahé, ale je fajn si ho pořídit ve chvíli, kdy jste si pořídili masožravé rostliny za více než několik set doláčů. Testuji kvalitu své vody každých šest měsíců. Pokud si pořídíte levnější reverzní osmózu, testujte kvalitu vody každé tři měsíce. Obecný názor říká, že celkové množství rozpuštěných částic by mělo být kolem 50 ppm nebo nižší.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >