O výrobě čištěné vody. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Čistá voda je nezbytná pro vaše masožravé rostliny, protože to je to, k čemu jsou adaptovány ve svém prostředí mokřin.


Voda z vodovodu nebo studní u většiny domů obsahuje příliš mnoho chemikálií, včetně vápníku. Časem tyto chemikálie mohou zabít vaše masožravé rostliny nebo vás minimálně donutí přesazovat vaše rostliny daleko častěji, protože taková voda způsobuje degradaci a rozkládání substrátu.

Je několik způsobů, kterými se můžete pokusit získat čistou vodu. Většina těchto způsobů byla vymyšlena lidmi, kteří naprosto nevědí o čem mluví. Neúspěšné způsoby jsou pro mne celkem úsměvné. Ovšem příliš hrozné pro rostliny, které zabijí.


uinfl17.jpgavesi15.jpg
Utricularia inflata a Aldrovanda vesiculosa 

Způsoby, které nebudou fungovat

1) Ponechat odstát vodu přes noc v nějaké nádobě
A co přesně očekáváte, že se stane? Navštíví vás málí skřítkové, kteří vodu vyčistí? Řeknu vám co. Vezměte mrtvou krysu, dejte ji do nádoby s vodou a počkejte přes noc. Další den, vsadím se, tam bude ta krysa pořád. Ponecháním stojící vody přes noc se mohou odpařit některé nestálé částice, ale naprostá většina věcí, které zabijí vaše masožravé rostliny, v ní stále zůstává.

Myslím, že tato metoda vznikla odvozením z akvaristické tradice, pravděpodobně proto, aby se dostal pryč chlór, který se přidává do městských vodovodních sítí, předtím, než se jím naplní akvária. Ale funguje to v takovém případě? Bohužel vzhledem k tomu, že nejsou použity žádné výbušniny, pochybuji, že se vysvětlení ujmou MythBusters (Bořiči mýtů – pořad, který můžete sledovat i na našich kabelových televizích, pozn. překl.).

2) Chvilku povařte vodu
Další způsob, jak se ujistit, že vaše rostliny nedostanou úplavici, to také prostě nic neudělá. Snažíte se z vody dostat ionty, nikoliv organismy. Povařením se můžete (můžete) zbavit chlóru, ale ničeho důležitého. Vždyť i ta mrtvá krysa bude stále v hrnci i poté, co ji povaříte. Vařením slané vody získáte zase jen slanou vodu a pokud nic jiného, je minimálně o něco více koncentrovaná než byla předtím, než jste ji povařili!

3)
Použitím kávových nebo jiných, průtočných filtrů
Nevím přesně, co tyto věci způsobují, ale provedl jsem několik experimentů a zjistil jsem, že nezastaví soli, které se nahromadit a zabít tak vaše rostliny.

Způsoby, které mohou fungovat

1) Získání vody přímo z kohoutku
Někteří lidé žijí v místech, kde je vodovodní voda nebo voda ze studní nádherně čistá a nezpracovaná. Pokud povaříte ca 4 litry vaší vody tak dlouho, až se veškerá odpaří a vy neuvidíte žádnou bílou usazeninu na dně vašeho hrnce, možná můžete tuto vodu použít pro vaše masožravé rostliny!

2) Sbírejte dešťovou vodu
Tak tohle jsem dělával. To byl vážně pořádný trn v zadku. Před každou pořádnou bouří jsem oplachoval střechu svého skleníku, abych z ní dostal prach a špínu. Měl jsem komplikovaný systém okapů, které odváděly vodu do velkého barelu. Po každém dešti však i přesto byla voda plná prachu a dalších příměsí. Po nějaké době jsem to vzdal. Pokud shromažďujete vodu ze střechy vašeho domu, nemáte na střeše ty hnusné asfaltové tašky? Vsadím se, že se z nich vyluhují chemikálie do vaší vody. Na druhou stranu jsem měl přítele v Tucsonu v Arizoně, který měl svůj vlastní komplikovaný systém okapů na svém domě, několik velkých nádrží a zajímavý soubor vodních čerpadel. Veškerou vodu, kterou potřeboval, shromažďoval tímto způsobem. Rašeliník v jeho skleníku moc dobře nepřežíval a mrtvá rašeliníková vlákna se rozpadala dříve, než je tomu normálně, ale mimo tohoto se jeho masožravým rostlinám skvěle dařilo.

Další člověk z britských slatin mi mailoval, aby mi sdělil, že běžně shromažďuje dešťovou vodu a ta funguje prostě dobře. Dobré pro něj. A dobré pro vás, pokud máte stejné štěstí.

3)
Shromažďování vody z chladicích zařízení
Někteří lidé shromažďují kondenzovanou vodu z jejich lednic. To je také pěkný trn v zadku. Ale může to fungovat.

4) Tvorba a provozování destilační kolony na sluneční energii
Můžete následovat tuto cestu, na kterou mne upozornil jeden čtenář FAQ. I když si myslím, že to může znamenat mnoho úprav. Měli byste také chtít udržet vodu dobře izolovanou od svého okolí, aby nebyla znečištěna prachem, kyselými dešti, psí močí nebo čímkoliv jiným, co by mohlo kvalitu vaší vody ohrozit. Myslím, že někde na webu bude nějaký návod, jak toho dosáhnout, zvláště potom se všemi těmi všemi uhozenými lidmi, kteří se připravují na přežití. (Pokud patříte mezi tyto uhozence, prosím neútočte na mé komentáře.) (Poznámka všem na přežití se nepřipravujícím čtenářům FAQ – musíte být opatrní u těch poblázněných, kteří se na přežití připravují – mohou být opravdu uhození a děsiví.)


pmacr09.jpghabsc12.jpg
Pinguicula macroceras (vlevo) a přírodní prostředí v Jižní Karolíně

Způsoby, které budou fungovat

1)
Zakupte a udržujte destilační přístroj nebo reverzní osmózu
Podívejte se na další stránku FAQ pro více informací.

2) Kupte si čištěnou vodu
Podívejte se na další stránku FAQ pro více informací.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >