CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow O vytváření pěstebních substrátů.
O vytváření pěstebních substrátů. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Když zkoušíte vytvořit pěstební substrát, myslete na to, čeho chcete dosáhnout. Chcete kyselou nebo neutrální směs? Chcete dostatečně provzdušněnou nebo hutnou, vodou nasáknutou směs? Chcete hrubou nebo jemnou směs?


Mrkněte se na vlastnosti každé z možných příměsí na předchozích stránkách FAQ, potom si vyberte své přísady, abyste dosáhli rozdílného výsledku. Toto je místo, kdy se činnost stává uměním a věci zajímavými!

Dřevěné uhlí může mít nějaké aktivní chemické vlastnosti, ale doopravdy tomu nevěřím. Z pohledu jeho fyzikální struktury to je pouhé plnidlo.
Štěrk je podobný perlitu, ale mnohem hustější a hutnější.
Rašelina umožňuje zadržování vody, ale ne už tolik provzdušňování substrátu. Je velmi kyselá, ale také časem degraduje a rozpadá se.
Perlit umožňuje skvělou drenáž (nezadržuje vodu) a tvorbu vzdušných substrátů. Velký podíl perlitu j epříliš hrubý pro drobné rostliny, takže vybírejte jeho hrubost velice opatrně.
Pemza je svými vlastnostmi podobná perlitu, ale je těžší.
Písek (založený na křemičitanech) umožňuje dobrou drenáž, ale drobnozrné druhy mohou zamezit přístupu vzduchu do substrátu.
Písek (založený na uhličitanu vápenatém) vytváří dobře drenážované substráty se zásaditým/alkalickým prostředím.
Sphagnum – rašeliník (živý) umožňuje zadržování vody a je velmi kyselý, ale většina z jeho druhů je příliš hrubá a není vhodná pro drobné rostliny. Je skvělý pro zakořeňování rostlin a lepší přizpůsobení láčkovek a darlingtonií, ale dokáží se přizpůsobit i samy!
Sphagnum – rašeliník (dlouhovláknitý) umožňuje zadržování vody a je velmi kyselý, je však příliš hrubý a není vhodný pro drobné rostliny. Je také drahý (finančně i z pohledu ochrany přírody).
Sphagnum – rašeliník (drcený, mletý) je jako vláknitý rašeliník, ale je jemně nadrcen.
Vermikulit je podobný rašelině, ale není kyselý. Rozpadá se.


hort029.jpg
Speciální směsi
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Kombinujte přísady tak, abyste dosáhli výsledku, který očekáváte. Hlíznaté rosnatky vyžadují pískovou směs (přibližně 2 nebo 3 díly písku : 1 rašelina), rod Sarracenia má rád čistý rašeliník nebo směs písek : rašelina, mexické tučnice mají rády množství složek – můj obvyklý substrát tvoří 3 díly perlitu : 2 vermikulitu, ale zkoumám třeba i aragonitový písek.

Některé masožravé rostliny (nebo minimálně jejich pěstitelé!) dávají přednost dosti komplikovaným pěstebním substrátům, které zahrnují všechny prvky uvedené v tomto FAQ v kombinaci s kompostem, kapradinovým humusem, borovicovým jehličím, dubovými listy nebo dalšími plnidly. Neciťte se být omezováni a experimentujte, rozhodně oznamte své výsledky. Bohužel existují nesolidní, důvěryhodné návody, které vypadají, že budou fungovat u všech. Myslím některé z těch směsí, které jsou uvedeny v té části FAQ, která je věnovaná jednotlivým rodům masožravých rostlin.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >