CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow O dřevěném uhlí, kůře a dalších exotikách.
O dřevěném uhlí, kůře a dalších exotikách. PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Někteří pěstitelé láčkovek (Nepenthes) si vzali příklad od pěstitelů orchidejí a přidávají dřevěné uhlí do svých substrátových směsí. Možná to něco způsobuje, možná ne.


Pravděpodobně dřevěné uhlí nějakým způsobem čistí vodu tím, že má "aktivní" povrch nebo něco takového. Každý propagátor dřevěného uhlí, se kterým jsem se setkal, když byl přitlačen k tomu, aby řekl, jaký přesně má jeho použití význam, obvykle trousí své věty velmi tiše. Najednou zní jejich vědecké vysvětlení spíše mysticky a založené na víře, než na čemkoliv jiném. Rád bych věděl, proč by se mělo používat, pokud používáte čistou či čištěnou vodu? (mnohdy se také hovoří o tom, že má černé uhlí desinfekční účinky, možná si pěstitelé berou příklad z „aktivního uhlí“, které můžete zakoupit v lékárnách na střevní potíže…pozn. překl.)


hort027.jpg
Směs na orchideje
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Já a má žena jsme zkoušeli dřevěné uhlí (spíše ze zvědavosti nežli z nějakého rozumného důvodu) několik let na třiceti různých rostlinách tuctu druhů láčkovek a jejich kříženců. Zkoušeli jsme směs pemzy, dřevěného uhlí a rašeliníku v poměru 1:1:1. Po dvou letech jsme rostliny vyklopili z jejich květináčů a pozorovali jejich kořenový systém. Láčkovky ho nemají rády – zastavili růst téměř okamžitě po přesazení a my jsme zjistili, že kořeny odmítly prozkoumávat nový pěstebgní substrát. Přesadili jsme rostliny do substrátu z rašeliníku a pemzy a rostliny pokračovaly v růstu.

Nezamýšlím používat znovu dřevěné uhlí, jedině bych získal přesvědčivé důkazy!

Také jsi nejsem jist tím, proč někteří lidé používají různé druhy kůry do svých směsí. Je to na tanin (kyselina tříslová, pozn. překl.) bohaté plnidlo, něco jako směs mezi pemzou a rašelinou? Nevím! Nebo je to opravdu jen proto, že mnoho pěstitelů láčkovek je také pěstiteli orchidejí, no a kůra pro orchideje se přece hodí vždycky?

Ten divný, černý materiál v pozadí "směsí pro orchideje" na fotografii na této stránce je vlákno z kapradin. Zkoušel jsem toto médium pro pěstování orchidejí na masožravé rostliny, ale nikdy s úspěchem.


Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >