CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Jaký typ květináče mám používat?
Jaký typ květináče mám používat? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Frajere, doporučuji květináč z pobřeží Mendocino coast. Kolumbijský je také nejhnusnější.

Ha ha ha ha ha ha.


OK, zpátky k tématu. Zaprvé byste měli téměř ve všech případech používat plastové květináče. Jsou lehčí, potřebují méně prostoru, je jednodušší je čistit a neukládají se do nich škodlivé nečistoty nebo soli. Existují také případy, kdy jsou skvělé také pálené květináče, například v některých případech u darlingtonie (Darlingtonia) nebo rosnolistu (Drosophyllum), ale to jsou případy pro pokročilé odborníky.

Zadruhé byste měli použít do květináčů drenáž, takže můžete propláchnout vodou substrát v květináči vždy, když je to nutné.


blini04.jpgphybr22.jpg
Byblis liniflora a Pinguicula ´Weser´
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pokud se snažíte pěstovat vodní druhy masožravek je samozřejmě drenážovaný květináč hloupostí. Pokud nerozumíte tomu, o jaký problém jde a proč je to problém, nalijte si sklenici vody na vaši hlavu, no a potom vyzkoušejte koníčka, který je trošku méně náročný pro váš mozek; dívejte se na fotbal nebo tak něco.

Zatřetí vezměte v úvahu velikost květináče. Masožravé rostliny nemají dobře vyvinutý kořenový systém, takže většině z nich se naprosto skvěle daří ve velmi malých květináčích. Ano, jsou zde výjimky jakými jsou například Byblis gigantea, Drosophyllum a hlíznaté rosnatky (Drosera). Ale pokud pěstujete tyto rostliny, tak pravděpodobně nepotřebujete FAQ prot, abyste dostali odpovědi na vaše dotazy.

Buďte kreativní. Můžete dát masožravé rostliny do mnoha rozličných druhů květináčů. Peter D'Amato miluje pěstování v opravdu bláznivých, kýčovitých a glazovaných keramických květináčích. Podobně mi jeden čtenář FAQ swdělil, že dává masožravé rostliny do staré záchodové mísy! Když si představím záchod naplněný mokrou rašelinou a jak by to všechno mohlo vypadat, vzpomenu si na jednu koupelnu, kterou jsem měl možnost vidět jednou v Texasu a která vypadala jako čerpací stanice.


Page citations: reader contributions, personal observation

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >