CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Pěstování masožravek arrow Jak mám povzbudit semena ke klíčení?
Jak mám povzbudit semena ke klíčení? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[26.06.2008]

O: Semena masožravých rostlin klíčí buď velmi snadno, téměř snadno, nebo je to skoro nemožné!


Ve většině případů připravte květináč se stejným substrátem, který by vyhovoval dospělé rostlině. Nasypte semena na povrch substrátu a nezahrnujte je. Uchovávejte substrát stále vlhký a na světle, prostě jako kdyby květináče obsahovaly pěstované masožravé rostliny a potom čekejte. Klíčení semen masožravých rostlin trvá déle, než je tomu u zahradní zeleniny – pokud semena vyklíčí během několika týdnů, je většina pěstitelských veteránů mile překvapena. Některým masožravkám trvá měsíce, než vyklíčí. Když jsem vyséval semena, nevzdával jsem to klidně ani po dvou uběhnutých letech. Trpělivost je klíčové slovo. Vysejte semena a potom se snažte na květináče zapomenout – sledovaný květináč nikdy nevyklíčí.


nvent02.jpg
Nepenthes ventricosa - semenáče
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Semena vytvářená tropickými druhy patří k těm, která nejrychleji a nejjednodušeji klíčí. Měly by vyklíčit během pár týdnů poté, co byly vysypány ze semeníků.


Naproti tomu semena masožravých rostlin, které žijí na místech, kde se vyskytuje skutečná zima, je těžší přesvědčit a donutit ke klíčení. Tato semena nechtějí klíčit na podzim, aby nebyly semenáče zničeny zimou, takže očekávají signál, který jim sdělí, že zima právě skončila a přichází jaro.

Například semena rodu Sarracenia (nebo semena těch rosnatek - Drosera a tučnic – Pinguicula, z území, kde sníh padá každou zimu) musí projít chladovou periodou předtím, než dobře vyklíčí. (klíčové slovo je dobře – některá vyklíčí bez chladové periody, ale dosáhnete daleko lepšího výsledku, když jim chladné podmínky poskytnete) Tato „úprava“ semen chladem se nazývá stratifikace.

Během stratifikace musí být semena uchována jak v chladu tak i ve vlhku. (semena potřebují vstřebat vodu k tomu, aby mohl začít proces klíčení) Dávám přednost vysít taková semena do jejich květináčů a dopřát jim vlhkou, mrazivou chladnou zimu, právě takovou, jakou mají i dospělé rostliny. Na jaře, po několika měsících chladu, začínají vyrážet z květináčů. Je to vcelku vzrušující. (Někdy je vzrušení tak velké, že si musím sednout a chvilku odpočívat.) Optimální doba stratifikace pro většinu semen špirlic (Sarracenia) je kolem čtyř týdnů. Kratší doby vyústí v méně komplexní klíčení. Delší doba stratifikace u S. leucophylla může vyústit v menší míru klíčivosti. Pro některé špirlice může být lepší stratifikační doba kolem šesti týdnů; S. purpurea var. venosa, S. purpurea subsp. purpurea a S. jonesii reagují na toto opatření rychlejším klíčením, i když celková úroveň klíčivosti je nakonec stejná.


spurp22.jpg
Sarracenia purpurea - semenáče
Semena mucholapky podivné (Dionaea muscipula) jsou dlouhá kolem 1.5 mm a vypadají, jako lesklý černý hmyz; ve skutečnosti jsou poněkud hrůzostrašná, (podívejte se na fotografii) Pokud chcete pěstovat mucholapku ze semen, měli byste jim dopřát chladovou a vlhkou stratifikační periodu, dlouhou přibližně 4 týdny a tak, jak jsem popsal výše. Mucholapky pěstované ze semen jsou velké méně než několik centimetrů ještě po dvou letech od výsevu, takže pokud nemáte skutečně dobrý důvod pěstovat je ze semen, zabývejte se vegetativním rozmnožováním.

dmusc026.jpg
Dionaea muscipula - semena 
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Semena některých masožravých rostlin klíčí extrémně těžce. Zahrnuje to ty rostliny, které žijí v sezónně suchých prostředích, jako je tomu u hlíznatých nebo trpasličích rosnatek (Drosera), byblidů (Byblis) a některých bublinatek (Utricularia). Mohou to být velmi otravné druhy, které vyžadují velké hrdinství k tomu, aby vyklíčily. Mohou vyžadovat speciální chemikálie, jako je například kyselina giberelová. Nechci být odpovědný za vaši smrt, takže vám o tomto prostředku nebudu říkat nic dalšího. Další druhy vyžadují skarifikaci (poškrábání nebo narušení povrchu semen). Často se říká, že Drosophyllum potřebuje ke klíčení skarifikaci, ale já jsem zjistil, že čerstvá semena klíčí naprosto pohodlně i bez ní.

 

Některé masožravé rostliny jsou adaptované na požáry a očekávají, že se přes jejich životní prostředí občas proženou. A opravdu některé z těchto druhů nebudou klíčit dříve, než budou vystaveny nějakému s ohněm spojenému efektu. Jsou to pravděpodobně prvky vznikající při požáru a nikoliv samotný žár z ohně, které způsobují následné klíčení. Pěstitelé masožravých rostlin se mohou pokusit simulovat tento efekt pomocí osvětlení a malým ohněm založeným na povrchu substrátu květináčů!


hort033.jpghort034.jpghort041.jpg
Zleva: Květináč je připraven...oheň začíná...plameny dosahují vrcholu...
hort035.jpghort036.jpg
...je po všem...zalito...
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Nechám vás na tomhle pracovat bez mojí pomoci – nechci být žalován, když se vám podaří zapálit vaše město. (Jen několik rad: používejte pouze přírodní paliva – žádný benzín, nezapalujte celý květináč, zkuste vytvořit "studené" hoření, vysejte semena do různé hloubky substrátu, abyste zvýšili pravděpodobnost, že dosáhnete správných teplot, kterou semena vyžadují, no a zalijte květináč po požáru, abyste dostali prvky obsažené v popelu do substrátu. Nezapalujte nikdy uvnitř domu. Dělejte to vždy pod dohledem dospělých, zapalte „doutnák“ a odejděte stranou.)


Někteří lidé experimentují s infuzemi obsahujícími výluh z kousků papíru, dřeva atd., aby napodobili chemikálie spojené s ohněm. Abyste se dozvěděli o tomto tématu více, prohledejte web a hledejte "liquid smoke germination".

No a na závěr, existují některá semena, která vypadají, že nebudou klíčit nikdy! Je to zvláště případ v přírodě sbíraných semen. (Předpokládám semena, která byla legálně a eticky sbírána…) Zkoušet klíčení u druhů, které jsou v kultivaci nové, je obzvláštní vzrušení. Celkem často jste neúspěšní a semena prostě nevyklíčí. I když pokud se to stane, je to často úžasné. Hodně štěstí při hledání precizního souboru podnětů, která taková semena očekávají.


Page citations: Ellison, A. 2001; Rice, B.A. 2006a; personal observation.

Revised: November 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [26.06.2008] )
 
< Předch.   Další >