Moje rostlina kvete! Co mám dělat? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[23.06.2008]

O: Zaprvé se radujte z faktu, že jste schopni úspěšně dopěstovat náročné rostliny do květuschopné velikosti. Nyní se můžete pokusit rostlinu opylovat.


Mnoho masožravých rostlin může být opylováno snadno. Pohlavní organy u rodů Drosera, Byblis, Drosophyllum a Dionaea se dají snadno nalézt a identifikovat. Mrkněte se na nějakou knížku pro začínající botaniky, abyste byli schopni rozeznat bliznu a prašníky. Vezměte pyl z prašníků a opatrně jej přeneste na bliznu. Mnoho masožravých rostlin může být opylováno vlastním pylem. To znamená, že se přenese vlastní pyl vybraného květu na jeho bliznu.

Struktura květů u rodů Sarracenia a Darlingtonia je poněkud zvláštní. Podívejte se na snímek Sarracenia flava na této stránce (jeden visící okvětní plátek byl odstraněn kvůli názornosti). Shluk volně visících žluto oranžových prašníků je zcela zřejmý. Můžete si všimnout, jak se padající pyl shromažďuje v obrácené, jako by deštníkovité struktuře (umbrella). Tento deštníkovitý útvar je ohromná, přeměněná čnělka. Vnímavý povrch blizny je ten malý hák, který směřuje dolů právě z modifikované čnělky. Pokud jste stále zmateni, ujistěte se, že jste klikli na snímek květu Sarracenia flava pro zvětšený náhled. Abyste tuto rostlinu opylovali, musíte přenést pyl na na citlivý povrch blizny.


sflav12.jpg
Sarracenia flava - řez květem
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Poněkud podobná je květní struktura u Darlingtonia californica. Na snímku můžete vidět částečně „odstrojený“ květ darlingtonie. Označil jsem prašníky písmenem "A" a citlivý povrch blizny písmenem "B". Musíte si kliknout na obrázek pro jeho zvětšení, abyste písmena viděli. Můžete potom přenést pyl na pět citlivých výběžků povrchu blizny.
dcali015.jpg
Darlingtonia californica - řez květem
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Mucholapka podivná (Dionaea) může být opylována vlastním pylem, i když ne vždy vytvoří semena. No a také tvorba semen mnohdy rostlinu řádně vysílí. (osobně vždy květní stvol na mucholapce odlomím nebo ustřihnu, kdykoliv se objeví). Přečtěte si sekci věnovanou mucholapce v tomto FAQ, abyste se nechali ještě více peskovat a získali další informace o tom, proč byste neměli nechat svou mucholapku kvést.


Květní struktura rosů Pinguicula, Utricularia a Genlisea je u všech velmi podobná, což je díky tomu, že všechny tyto tři rody jsou zařazeny do stejné rostlinné čeledi a to Lentibulariaceae. Na snímku jsou vyobrazeny pohlavní orgány Pinguicula moranensis. Abych je odhalil vašemu pohledu, neomaleně jsem orval drobné okvětní lístky, aby byly odkryty vášnivému pohledu mého fotoaparátu. Přední strana květu je nahoře. Všimli jste si dvou bílých zatočených tyčinek zakončených kuličkami žlutého pylu? Pyl je téměř ukryt pod jako by zástěrovitým fialovým povrchem blizny. Abyste tuto rostlinu opylovali vlastním pylem, musíte je přenést na povrch blizny. Když manipulujete s květy této čeledi, můžete v podstatě rozebrat okvětní lístky –ty opadají tak jako tak – ale dostane´te se tak snadněji ke zbývajícím částem květu. Můžete ho ovšem snadno poškodit celý a vyřadit tak květ ze schopnosti být opylován.


pmora09.jpg
Pinguicula moranensis - řez květem (pohlavní tělíska)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice 
Některé rostliny nevytvoří semena, pokud je opylujete vlastním pylem (jsou cizosprašné, potřebujete dva odlišné jedince k tomu, aby mohlo být opylování provedeno, pozn. překl.) – některé rosnatky a byblidy jsou takové. Nepenthes pro změnu vytvářejí samčí a samičí květy a tudíž nemohou být opylovány vlastním pylem. V těchto případech musíte získat pyl z jiných rostlin opačného pohlaví, pokud toužíte po semenech.

Page citations: Rice, B.A. 2006a; personal observations. 

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [23.06.2008] )
 
< Předch.   Další >