CCPS arrow Encyklopedie světa MR arrow FAQ - Barry Rice arrow Úvod k FAQ arrow Měl bych dávat vodu do láček?
Měl bych dávat vodu do láček? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[23.06.2008]

O: Existuje několik různých rodů rostlin s láčkami a dva z nich (Sarracenia a Nepenthes) jsou často kupovány nováčky do jejich masožravých kultivací.


Celkem často jsem těmito lidmi dotazován, zda se má dát troška vody do jejich láček, zvláště potom, pokud jde o nově koupené rostliny.


ntoba02.jpg
Nepenthes tobaica
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Jasně, pokud chcete, můžete to udělat. Není to příliš důležité, ale pokud chcete, bolet to nebude. Použijte pouze demineralizovanou vodu.

Pokud pěstujete svou láčkovku (Nepenthes) správně, její láčky by měly začít vytvářet svou vlastní tekutinu přibližně během měsíce nebo tak nějak. Pokud k tomu nedojde, vaše vzdušná vlhkost může být příliš nízká. Zvyšte ji tedy.


spurp37.jpg
Sarracenia purpurea
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Malé nízké Sarracenia purpurea a Sarracenia rosea se nezdají vytvářet příliš mnoho vlastní tekutiny – v přírodě ji získávají z děšťů. Nehraje roli, jestli láčky vyschnout, ale pokud chcete, aby trávily potravu, potom tekutinu púotřebují a ta by měla dosahovat přibližně do ¼ jejich výšky. Vzhledem k tomu, že tyto rostliny provádějí většinu trávicích pochodů za pomoci baktérií, měli byste pravděpodobně doplňovat vodu do láček tak, aby v nich byla stále a zachovala se tak zdravá populace bakterií. Dělám to vždy, když tyto rostliny krmím, prostě stříknu trochu vody do každé láčky. Ovšem v tomto ohledu pouze hádám..

Page citations: personal observations.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: Radek Kastner

Aktualizováno ( [23.06.2008] )
 
< Předch.   Další >