CCPS arrow Informační servis arrow Spolupracovníci
Jak mám nepohlavně (vegetativně) rozmnožovat svou mucholapku? PDF Tisk E-mail
Napsal Radek Kastner   
[17.06.2008]

O: Vegetativní rozmnožování má několik výhod. Zaprvé, je jednoduché. Zadruhé, lze vytvořit rychle velké rostliny---můžete jednu velkou rostlinu proměnit v několik velkých rostlin během jednoho, dvou roků. Zatřetí, máte-li speciální klon (pravděpodobně s unikátními vlastnostmi či vzhledem květu nebo listů), výsledkem vegetativního množení bude geneticky identické potomstvo.


Existují 2 způsoby vegetativního množení. Níže uvádím ty nejjednodušší.

1) Jak mucholapky rostou, občas vytvoří další listovou růžici. Lze říct, že je to z důvodu stísněné listové růžice a listy zjevně vyrůstají z více míst. Vaše automatická reakce může být oddělení druhé růžice od té hlavní. Této reakci odolejte a počkejte pár let. Pokud růžice oddělíte příliš brzy, musíte rostlinu rozlomit a riskovat život obou částí kvůli případné infekci. Dejte růžicím spoustu času, aby mohly vytvořit oddělené kořenové systémy.

2) Můžete z vaší rostliny odtrhnout listy. Toto zkoušejte jen v případě, že vaše rostliny jsou ve výborné kondici. Pasti by měly být veliké a pevné. Nemocnou rostlinu byste mohli zahubit.


hort023.jpghort012.jpg
Odtržené listy (vlevo) a vytvářející se zárodky nových rostlin na okraji listu (vpravo)
Foto Galleria Carnivora©Barry Rice
Pro přípravu „odtržených listů“ vyjměte rostlinu ze substrátu, abyste odhalili bílou rozšířenou bázi. Táhněte zdravý list dolů a od rostliny, abyste celý list (zelený vršek i bílou bázi) odtrhli. Tohle není v žádném případě řízkování listů—vaše nůžky nebo nože by neměly být nikde v dohledu.


Je velmi důležité, abyste odebrali tolik listové baze, kolik je jen možné, včetně množství světle béžové nebo bílé tkáně z okolí listové baze. Někteří lidé doporučují využívat jen krátké, široké zimní listy, ale podle mně to není důležité.

Odtržené listy položte na substrát, a lehce přikryjte rašelinou. Dopřejte jim mnoho světla a teplo. Dobré je uložit květináče do igelitových pytlíků. Po několika měsících by se měly objevit malinké klíčící rostlinky.


Page citations: Personal observation.

Revised: January 2007
©Barry Rice, 2005

T: David Erhard

Aktualizováno ( [13.09.2008] )
 
< Předch.   Další >